10 εντυπωσιακοί τρόποι με τους οποίους οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων μέχρι και σήμερα σε όλον τον πλανήτη!

Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων

10 εντυπωσιακοί τρόποι με τους οποίους οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων μέχρι και σήμερα σε όλον τον πλανήτη!

 

Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας.

Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά όπου εγκαταστάθηκαν στους αρχαίους χρόνους ελληνικοί πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου, της Ιωνίας, της Μεγάλης Ελλάδας και των διάσπαρτων ελληνικών εγκαταστάσεων στις ακτές της Μεσογείου, αλλά μέχρι και τον Εύξεινο Πόντο.

Είναι γνωστό παγκοσμίως πως ο πολιτισμός της Αρχαίας Ελλάδας έθεσε τις βάσεις σε πολλούς τομείς όπως η Φιλοσοφία, η Λογοτεχνία και το Θέατρο, η Μουσική και ο χορός, η Επιστήμη η αστρονομία και η Τεχνολογία, η Τέχνη και η Αρχιτεκτονική και πολλά άλλα.

Σίγουρα όμως δεν πήγαινε το μυαλό σας σε αυτά τα εντυπωσιακά γεγονότα μέσα από τα οποία η Αρχαία Ελλάδα επηρέασε τις ζωές όλων των ανθρώπων στις μέρες μας σε ολόκληρο τον πλανήτη!

1.Το αλφάβητο

Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων

 

Εσείς το ξέρατε πως τα περισσότερα αλφάβητα των διαφόρων γλωσσών ανά τον κόσμο έχουν τη βάση τους πάνω στο ελληνικό? Ακόμα και η λέξη alphabet βασίζεται πάνω στα ελληνικά γράμματα Α και Β.Οι γλώσσες σίγουρα εξελίσσονται αλλά οι περισσότερες λατινογενείς και όχι μόνο εμπνεύστηκαν από το αρχαιοελληνικό αλφάβητο.

 

2. Το ντουζ

Οι αρχαίοι Έλληνες πρόσεχαν πάρα πολύ την καθαριότητα και την υγιεινή τους.Εκτός από τα πολυτελή λουτρά, οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν και τα σύγχρονα ντους. Στα αποδυτήρια στα Γυμνάσια και στις Παλαίστρες είχαν τοποθετηθεί σωλήνες νερού για να κάνουν ντους οι αθλητές μετά την προπόνηση.Εμπνεύστηκαν την εφεύρεση από την κίνηση του νερού των καταρρακτών.

 

10 εντυπωσιακοί τρόποι με τους οποίους οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων μέχρι και σήμερα 3.Οι χάρτες

χάρτες

 

Σήμερα υπάρχει το gps και το σύστημα πλοήγησης το οποίο μας βοηθάει να μη χαθούμε, να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που βρισκόμαστε και πως να πάμε με ευκολία στον προορισμό μας.

Ποιος όμως ήταν ο πρώτος πολιτισμός που δημιούργησε το πρωταρχικό σύστημα πλοήγησης? Φυσικά οι αρχαίοι Έλληνες και οι χάρτες τους. Συγκεκριμένα είχαν δημιουργήσει απίστευτα λεπτομερείς χάρτες μεγάλων περιοχών που κάλυπταν μέχρι και την έκταση ηπείρων και έτσι μπορούσαν να τους συμβουλεύονται στα ταξίδια τους ανά πάσα στιγμή!

 

4.Τα οδόμετρα

Τα οδόμετρα υπάρχους σήμερα σε όλα τα αυτοκίνητα.Μετράνε τις αποστάσεις, πόσα χλμ έχεις διανύσει και με πόση ταχύτητα ταξιδεύεις. Τα οδόμετρα αυτά είναι πλέον ψηφιακά! Τα πρώτα όμως μηχανικά οδόμετρα από τα οποία εξελίχθηκαν και όλα τα υπόλοιπα εφευρέθηκαν από τους Αρχαίους Έλληνες.

Τα μηχανικά οδόμετρα χρησιμοποιούνταν κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους για τη μέτρηση των αποστάσεων που διένυε ένα όχημα. Τα οδόμετρα περιγράφει για πρώτη φορά ο Βιτρούβιος το 27 π.Χ. και πιστεύεται ότι εφευρέτης του ήταν ο Αρχιμήδης περίπου κατά τον Πρώτο Καρχηδονιακό Πόλεμο (264 π.Χ. – 241 π.Χ.).

 

5.Οι ολυμπιακοί αγώνες

Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές

Κάτι πιο γνωστό σε όλους. Οι ολυμπιακοί αγώνες. Αυτός ο παγκόσμιος αθλητικός θεσμός που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Φυσικά η ιδέα, η φιλοσοφία και η ύπαρξη των ολυμπιακών αγώνων οφείλεται στους Αρχαίους Έλληνες από όπου και ξεκίνησαν.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες (αρχ. ελληνικά: Ὀλύμπια) ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζομένων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας, και ο σημαντικότερος από τους πανελλήνιους αγώνες της αρχαίας Ελλάδας -οι άλλοι ήταν τα Πύθια, Νέμεα, και Ίσθμια-.

Διεξάγονταν στην αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ., και διοργανωνόταν έως το 393 μ.Χ. όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος τους κατάργησε οριστικά. Κατά τον 19ο αιώνα πραγματοποιήθηκαν 4 διοργανώσεις των Ολύμπιων στην Αθήνα ως αναβίωση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων.

Από το 1896, οι σύγχρονοι αγώνες έγιναν διεθνείς και αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες

 

10 εντυπωσιακοί τρόποι με τους οποίους οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων μέχρι και σήμερα  6.Η έννοια της πολιτείας

Η έννοια της πολιτείας

 

Το να είσαι πολίτης σημαίνει πως έχεις κάποια προνόμια αλλά και υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία και τους συμπολίτες σου. Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλές πόλεις ανά τον κόσμο.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν αυτοί που καθ εδραίωσαν τον θεσμό και την έννοια της πολιτείας. Δημιούργησαν τις πιο ξακουστές πόλεις σε όλον τον κόσμο όμως η Αθήνα και η Σπάρτη με σκοπό να δημιουργήσουν στενούς δεσμούς ανάμεσα στους πολίτες και το κράτος.

 

7.Τα ξυπνητήρια

Νομίζετε πως τα ξυπνητήρια είναι σύγχρονη εφεύρεση??

Αυτό που μας βοηθά ακόμη και σήμερα να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, το ξυπνητήρι, προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα. Τα τότε ρολόγια, βέβαια, ήταν μηχανικά και αρκετά πρωτόγονα. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν υδραυλικά ρολόγια που λειτουργούσαν με νερό και χτυπούσαν πάνω σε ευαίσθητα όργανα ή έσταζαν πάνω σε άλλα που έβγαζαν ήχους.

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος
(η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως)

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος

 

8.Μαθηματικά και επιστήμες

Τι να πρωτοαναφέρουμε για αυτούς τους τομείς..

Η συνεισφορά των αρχαίων Ελλήνων ήταν μεγάλη στον τομέα των μαθηματικών, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τους βασικούς κανόνες της γεωμετρίας, τις ανακαλύψεις στη θεωρία των αριθμών, στη μαθηματική ανάλυση και στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Οι ανακαλύψεις αρκετών Ελλήνων μαθηματικών, όπως του Πυθαγόρα, του Ευκλείδη και του Αρχιμήδη, χρησιμοποιούνται στη διδασκαλία των μαθηματικών μέχρι και σήμερα.

Οι Έλληνες ανέπτυξαν την αστρονομία, την οποία αντιμετώπισαν ως κλάδο των μαθηματικών. Τα πρώτα γεωμετρικά, τρισδιάστατα μοντέλα που εξηγούσαν την κίνηση των πλανητών αναπτύχθηκαν κατά τον τον 4ο αιώνα π.Χ. από τον Εύδοξο από την Κνίδο και τον Κάλλιπο από την Κύζικο.

Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός διατύπωσε την άποψη ότι η γη κινείται γύρω από τον άξονά της. κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. ο Αρίσταρχος ο Σάμιος ήταν ο πρώτος που έκανε αναφορά στο ηλιοκεντρικό σύστημα. Ο Αρχιμήδης στην πραγματεία του ”Ψαμμίτης” αναβιώνει την υπόθεση του Αρίσταρχου ότι ” τα αστέρια και ο Ήλιος παραμένουν ακίνητα, ενώ η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε κυκλική τροχιά”. Ο Ερατοσθένης υπολόγισε την τροχιά της Γης με μεγάλη ακρίβεια.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, μια συσκευή για τον υπολογισμό της κίνησης των πλανητών, χρονολογείται από το 80 π.Χ. περίπου και θεωρείται πρόγονος του αστρονομικού υπολογιστή.

Ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαίο ναυάγιο στο ελληνικό νησί των Αντικυθήρων, ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη. Αυτός ο μηχανισμός έγινε διάσημος για τη χρήση του διαφορικού γραναζιού καθώς και για τη σμίκρυνση και την πολυπλοκότητα των τμημάτων του. Ο αυθεντικός μηχανισμός εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και συνοδεύεται από ένα αντίγραφο.

Οι Έλληνες έκαναν, επίσης, σπουδαίες ανακαλύψεις στον ιατρικό τομέα. Ο Ιπποκράτης ήταν φυσικός της Κλασσικής εποχής και θεωρείται μία από τις πιο διαπρεπείς προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Αποκαλείται ”ο πατέρας της ιατρικής” .

Ίδρυσε την Ιπποκρατική ιατρική σχολή. Αυτή η σχολή έφερε επανάσταση στην ιατρική της αρχαίας Ελλάδας, δεδομένου ότι καθιέρωσε την ιατρική ως έναν ξεχωριστό επιστημονικό τομέα και την έκανε επάγγελμα.

 

10 εντυπωσιακοί τρόποι με τους οποίους οι Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές όλων μέχρι και σήμερα  9.Ο γερανός

Αρχαίοι Έλληνες έχουν επηρεάσει τις ζωές

 

Η σύγχρονη κατασκευαστική διαδικασία θα ήταν αδύνατη χωρίς τον σύγχρονο γερανό. Οι αρχαίοι Έλληνες εφεύραν μια απλούστερη μορφή αυτού για να ανυψώνουν φορτία για να χτίζουν. Την εποχή εκείνη, οι γερανοί λειτουργούσαν είτε με ζώα είτε με τη βοήθεια πολύ δυνατών σωματικά ανθρώπων.

Η τρίκωλος ανυψωτική μηχανή

(ο πρώτος γερανός κατακόρυφης ανύψωσης παγκοσμίως)

Αποτελούνταν από τρεις κεκλιμένες δοκούς που σχημάτιζαν ένα τρίποδο. Το φορτίο αναρτιόταν μέσω πολύσπαστων από την κορυφή της μηχανής και ανυψωνόταν με τη βοήθεια ενός οριζόντιου περιστρεφόμενου άξονα («πηνίου»).

Ο άξονας στηριζόταν στα έδρανα («χελώνια») των δύο εμπρόσθιων δοκών και περιστρεφόταν με τη βοήθεια χειρομοχλών. Για τη μείωση των τριβών ο άξονας έφερε εκατέρωθεν δύο μικρούς μεταλλικούς αξονίσκους που περιστρέφονταν εντός ειδικών υποδοχών των «χελωνίων».

 

10.Δημοκρατία

Δημοκρατία

 

Η δημοκρατία, ένα από τα πιο κοινά πολιτεύματα των σύγχρονων ανεπτυγμένων εθνών έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα.

Η λέξη δημοκρατία προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις δῆμος που σήμαινε λαός και κράτος που σήμαινε ισχύς, εξουσία.

Η αθηναϊκή δημοκρατία είχε διάφορα όργανα: την συνέλευση (Ἐκκλησία τοῦ δήμου), όπου μετείχαν όλοι οι πολίτες, τα δικαστήρια ενόρκων, το Συμβούλιο (Βουλὴ) τῶν Πεντακοσίων και το Συμβούλιο του Ἀρείου Πάγου.

Υπήρχαν επίσης οι επικεφαλής αξιωματούχοι: οι ἅρχοντες και οι στρατηγοί. Μαζί με τα όργανα που αναφέραμε οι αξιωματούχοι φρόντιζαν για τις κρατικές υποθέσεις: δημόσια οικονομικά, νομοθεσία, θρησκευτικά θέματα, εκδίκαση υποθέσεων, οργάνωση εκλογών και διακρατικές σχέσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο διευθυνόταν το κράτος διαμορφώθηκε στην διάρκεια πολλών ετών. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου άλλα όργανα της δημοκρατίας απέκτησαν πρόσθετη ισχύ και άλλα απώλεσαν μέρος της ισχύος τους.

Προφανώς χωρίς την έννοια της δημοκρατίας που πρώτη χρησιμοποίησαν και δημιούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες η σύσταση και οι δομές των πολιτευμάτων στις μέρες μας να ήταν εντελώς διαφορετική.

 

mymind.gr

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

  Αυτή η αρχαία ελληνική συνταγή δυναμώνει και αποκαθιστά τα κόκαλα, τα γόνατα και τις αρθρώσεις

Αφήστε μια απάντηση