Τέσσερις απλές και εύκολες κινήσεις για πιο γρήγορο μεταβολισμό σε 5′
Πέντε λεπτά κάθε μέρα αρκούν για να αλλάξετε τις συνήθειες του οργανισμού σας και να αυξήσετε τον μεταβολισμό σας με απλούς τρόπους που δεν έχετε καν φανταστεί
Μικρές αλλαγές στην πρωινή και βραδινή ρουτίνα μας μπορούν να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας, αλλά και τη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού μας. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές αφορούν στον κιρκαδιανό ρυθμό, δηλαδή το «εσωτερικό ρολόι» του οργανισμού που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας.
Μάλιστα, καθένα από τα κύτταρά μας έχει το δικό του κιρκαδιανό ρολόι. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πράγματι η καλύτερη ώρα για να ξυπνήσουμε, να κοιμηθούμε ή ακόμα και να χωνέψουμε το φαγητό μας.
Δοκιμάστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα κάθε μέρα που ξυπνάτε και θα παρατηρήσετε αυξημένα επίπεδα ενέργειας, καλύτερη ορμονική λειτουργία και βελτιωμένους μεταβολικούς δείκτες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Τέσσερις απλές και εύκολες κινήσεις για πιο γρήγορο μεταβολισμό σε 5′
1. Βραδινή νηστεία για 13-16 ώρες
Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι η διαλειμματική νηστεία (με την έννοια της αποχής από το φαγητό) αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη για τον κόσμο της μεταβολικής ιατρικής. Φαίνεται, λοιπόν, ότι διατηρώντας χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης μπορούμε να βελτιώσουμε την αρτηριακή πίεση, τους δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων και την κατανομή του λίπους.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι το βέλτιστο αποτέλεσμα προκύπτει όταν η νηστεία αντιστοιχίζεται με τον κιρκαδιανό ρυθμό, όταν δηλαδή τα γεύματα τελειώνουν με τη δύση του ήλιου – πριν τις 8 το απόγευμα και ιδανικά πριν τις 6 μ.μ. – και η νηστεία διαρκεί για 13-16 ώρες.
2. Νυχτερινός ύπνος πριν τις 10 μ.μ.
Η διατήρηση ενός κύκλου ύπνου που αντιστοιχεί στον κιρκαδιανό ρυθμό είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε για τον μεταβολισμό σας. Ένα ακόμα ευπρόσδεκτο όφελος του να κοιμάστε νωρίς είναι η νεανική επιδερμίδα, αφού η επιδιόρθωση του δέρματος συμβαίνει κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Για του λόγου το αληθές, κάθε ώρα ύπνου μετά τις 10 το βράδυ απελευθερώνεται μεγάλη ποσότητα αυξητικής ορμόνης. Γι’αυτό στους ιατρικούς κύκλους, ο ύπνος πριν τις 11 το βράδυ αναφέρεται και ως «ύπνος ομορφιάς», εξαιτίας της ώθησης που προσφέρει στον οργανισμό αυτή η ορμόνη, που θεωρείται η ορμόνη της αντιγήρανσης και της ρύθμισης του πάχους.
3. Έκθεση στον πρωινό ήλιο
Ο ύπνος κατά τις βέλτιστες ώρες και η διαλείπουσα νηστεία είναι εξαιρετικά για την υγεία μας, πώς, όμως, μπορούμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο; Η απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως κάθε πρωί πριν τις 10 είναι ένα μυστικό προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν ξυπνάτε γύρω στις 7 το πρωί και ο καιρός το επιτρέπει, λίγα τεντώματα και ένα μόνο λεπτό διαλογισμού κάτω από τις ακτίνες του πρωινού ήλιου αρκούν για να επαναφέρετε τη μελατονίνη στα κατάλληλα επίπεδα. Πρόκειται για μια τακτική που όχι μόνο θα βοηθήσει τον ύπνο σας το επόμενο βράδυ, αλλά θα βελτιώσει και τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια εκείνης της ημέρας.
4. Επαφή με τη φύση
Τα οφέλη από την τακτική επαφή με τη φύση ή τη διαμονή σε μια πράσινη γειτονιά έχουν αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από τους επιστήμονες. Επομένως, ως μια επιπλέον ώθηση στις καθημερινές πρακτικές, θα μπορούσε να είναι και το περπάτημα στο έδαφος χωρίς παπούτσια για λίγα λεπτά κάθε πρωί. Δεν είναι μόνο για η επαφή με τη γη, αλλά και το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζετε τα βακτήρια του δέρματος που μπορούν να βελτιώσουν το μικροβίωμά σας.
Ολόκληρη αυτή η ακολουθία δεν χρειάζεται περισσότερα από πέντε λεπτά την ημέρα για να ολοκληρωθεί. Δοκιμάστε την για μια εβδομάδα και παρατηρείστε τις αλλαγές.
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.