Ιδανικό ή επιθυμητό βάρος; Εσύ γιατί κάνεις δίαιτα;

Ιδανικό ή επιθυμητό βάρος

Ιδανικό ή επιθυμητό βάρος

Εσύ γιατί κάνεις δίαιτα;

 

Παντού γύρω σου ακούς για το “τέλειο σώμα” και πώς διάφορες δίαιτες θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το σώμα που ονειρεύεσαι.

Οι δίαιτες αυτές είναι συνήθως δίαιτες express και υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους. Επίσης, η εικόνα του γυναικείου σώματος που προωθείται μέσω της βιομηχανίας μόδας, συχνά παρουσιάζει υπερβολικά αδύνατα και αδύναμα σώματα. Υπάρχει, ωστόσο, και η άλλη άποψη, αυτή του υγιούς βάρους που δεν λαμβάνει υπόψη μόνο το νούμερο της ζυγαριάς, αλλά και παράγοντες υγείας.

Εσύ, στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος, επιδιώκεις αυτό που θα σε κάνει χαρούμενη ή υγιή; Πόσο κοντά ή μακριά είναι αυτά τα δύο για εσένα;

 

Καταρχάς να διευκρινίσουμε τις δύο αυτές έννοιες: “χαρούμενο” βάρος είναι εκείνο με το οποίο θα σε ευχαριστεί η εικόνα σου στον καθρέφτη, υγιές είναι το βάρος (για την ακρίβεια το εύρος βάρους) που αποδεδειγμένα σε προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Όσο πιο κοντά είναι αυτά τα δύο “βάρη”, τόσο το καλύτερο για εσένα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να έχεις διαστρεβλωμένη εικόνα για το ποιο είναι το ιδανικό βάρος για εσένα.

Θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία μεταξύ των δύο εννοιών, καθώς το βάρος δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά εικόνα σώματος, αλλά κυρίως θέμα υγείας και ευεξίας.

Στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος, σου προτείνουμε τα παρακάτω:

 

Ιδανικό ή επιθυμητό βάρος; Εσύ γιατί κάνεις δίαιτα;

  • Μην απελπίζεσαι.

Η σωστή δουλειά απαιτεί χρόνο. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου ώστε να μάθεις να τρως υγιεινά και ισορροπημένα. Πες όχι στις εξαντλητικές δίαιτες που το μόνο που προσφέρουν είναι απώλεια βάρους, αποδυναμώνοντας το σώμα σου.

  Το μυστικό για αδυνάτισμα και ευεξία κρύβεται … στο πρωινό σου!

 

  • Μάθε τον Δείκτη Μάζας Σώματός σου.

Είναι ένας δείκτης με τον οποίο μπορείς να μάθεις αν κατατάσσεσαι στην κατηγορία του “ελλειποβαρούς”, “φυσιολογικού βάρους”, “υπέρβαρου” ή “παχύσαρκου”. Είναι ένας απλός δείκτης με τον οποίο μπορείς να γνωρίζεις αν το βάρος σου είναι υγιές. Δεν δουλεύει πάντα, καθώς υποεκτιμά τη μυική μάζα, οπότε αν είσαι super fit ίσως να μην είναι ο καλύτερος δείκτης. Αν ανήκεις στην κατηγορία του “φυσιολογικού βάρους”, τότε είσαι σε πολύ καλό δρόμο.

  • Ξέχνα την ιδέα του ιδανικού βάρους και αφοσιώσου στο υγιές βάρος.

Το ιδανικό βάρος είναι δύσκολο να αποκτηθεί και πολύ δυσκολότερο να διατηρηθεί. Ακολούθησε μία διατροφή απώλειας βάρους βήμα-βήμα, στόχο-στόχο και φρόντισε κυρίως να μάθεις να τρως σωστά. Μια μικρή απώλεια βάρους 7-10% του αρχικού σου βάρους που θα διατηρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος.

 

  • Ποτέ δεν είναι αργά.

Σε όποια ηλικία και φάση της ζωής σου κι αν βρίσκεσαι, πάντα υπάρχει χρόνος για να βελτιώσεις την υγεία σου μέσω της απώλειας βάρους. Όλα είναι θέμα θέλησης, υπομονής και επιμονής. Συμβουλεύσου τον διαιτολόγο σου όποτε νιώσεις εσύ έτοιμη, θέσε στόχους και ετοιμάσου να τους κατακτήσεις!

 

* Από τον Γιώργο Σαλταούρα, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο MSc

 

joytv

Αφήστε μια απάντηση