Πονάει η πλάτη μου: Τι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;

Πονάει η πλάτη μου

Πονάει η πλάτη μου

Τι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;

 

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πολλές ώρες καθιστοί και κατά κανόνα σκυμμένοι πάνω από έναν υπολογιστή, είναι ένας από τους βασικούς λόγους που νιώθουμε πόνο στην πλάτη μας.

Οι πόνοι στην πλάτη είναι πιθανό λοιπόν να οφείλονται στον τρόπο ζωής μας, στο επάγγελμά μας (είναι αναμενόμενο να πονάει στην πλάτη ένας προγραμματιστής ή ένας ξυλουργός) ή στις κακές μας συνήθειες (π.χ. ότι δεν γυμναζόμαστε ή δεν σηκωνόμαστε κάθε μία ώρα από το γραφείο για να περπατήσουμε λίγο).

Επιπλέον, υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο προκύπτουν οι πόνοι αυτοί. Ακόμα κι αν μας φαίνεται κατ’ αρχάς περίεργο, η πλάτη αποτελεί ένα από τα μέρη του σώματός μας όπου είναι πιθανό να «ξεσπάει» το στρες που νιώθουμε και έτσι είναι συχνό οι πόνοι στην πλάτη να οφείλονται και στο άγχος που μας βασανίζει.

 

Πονάει η πλάτη μου: Τι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;

Γιατί πονάω στη πλάτη;

Ο συνήθης ύποπτος πίσω από τον πόνο στην πλάτη είναι η παρατεταμένα κακή στάση του σώματος. Ποια είναι η σωστή στάση;

Το να στεκόμαστε ίσια χωρίς να σκύβουμε ή να καμπουριάζουμε και να φροντίζουμε οι ώμοι μας να «πηγαίνουν» προς τα πίσω και το κεφάλι μας να βρίσκεται στην ευθεία χωρίς να κλίνει προς τα εμπρός, πίσω, αριστερά ή δεξιά.

Για να το καταλάβουμε ας φανταστούμε ότι τα αφτιά μας, οι ώμοι μας, οι γοφοί και οι αστράγαλοί μας θα πρέπει να βρίσκονται σε μία νοητή ευθεία.

Μπορεί επίσης να πονάμε και για άλλους λόγους, όπως εξαιτίας ενός τραυματισμού (π.χ. στη διάρκεια κάποιου σπορ), ενός τραβήγματος κάποιου μυός ή συνδέσμου στην περιοχή, αδυναμίας των μυών της πλάτης (π.χ. επειδή δεν τους έχουμε γυμνάσει), του ότι περνάμε πάρα πολλές ώρες καθιστοί και σκυμμένοι πάνω από έναν υπολογιστή, του ότι κουβαλάμε/κουβαλήσαμε πολύ βάρος (π.χ. σε κάποιο σακίδιο), του ότι κάνουμε επαναλαμβανόμενες κινήσεις (π.χ. καθώς χειριζόμαστε ένα μηχάνημα).

  Αυτή είναι η επόμενη τάση στην υγιεινή διατροφή!!!

Τέλος, δεν είναι απίθανο για τους πόνους που νιώθουμε να ευθύνεται μία ασθένεια, όπως είναι για παράδειγμα η οστεοπόρωση.

 

Πονάει η πλάτη μου: Τι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;

Τι μπορώ να κάνω;

* Καλό είναι να αποφεύγουμε να σηκώνουμε βάρη (ειδικά όταν υποφέρουμε ή έχουμε κάποια στιγμή υποφέρει από πόνους στην πλάτη), αλλά αν είναι απαραίτητο θα πρέπει να λυγίζουμε τα γόνατα για να σηκώσουμε κάτι και όχι να σκύβουμε απλώς λυγίζοντας τη μέση μας.

* Οταν στεκόμαστε για πολλή ώρα είναι καλό να τεντώνουμε πού και πού την πλάτη μας βγάζοντας τον θώρακά μας προς τα έξω.

* Οταν καθόμαστε στο γραφείο για να δουλέψουμε μπροστά στον υπολογιστή θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε την οθόνη προσαρμοσμένη απέναντι από τα μάτια μας και επίσης να διαθέτουμε σωστό φωτισμό, εργονομικό κάθισμα γραφείου – όπου υποστηρίζεται καλά η πλάτη μας –, ένα υποπόδιο και ένα μαξιλαράκι στο κάθισμά μας για να μην κουραζόμαστε.

* Οταν καθόμαστε – για παράδειγμα για να δούμε τηλεόραση – είναι σημαντικό να υποστηρίζεται καλά τόσο η μέση μας όσο και η πλάτη μας και να μη «βουλιάζουμε» στον καναπέ ή στην καρέκλα.

*Αν ξυπνάμε με πόνο στην πλάτη είναι πολύ πιθανό να φταίει το στρώμα μας, γι’ αυτό είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε ένα καλύτερο.

* Είναι σημαντικό να κάνουμε συχνά μικρά διαλείμματα περπατώντας, όταν είμαστε για πολλές ώρες καθιστοί σε μία καρέκλα αλλά και όταν κάνουμε την ίδια επαναλαμβανόμενη χειρωνακτική εργασία.

* Θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στον νου μας το να διατηρούμε σωστή τη στάση μας (χωρίς να καμπουριάζουμε, να σηκώνουμε τους ώμους ή να σκύβουμε το κεφάλι).

  5 υπερτροφές για ένα έντερο υγιές και «ρολόι»

* Να αποφεύγουμε τις δραστηριότητες που μας προκαλούν ή εντείνουν τον πόνο.

* Να κόψουμε το κάπνισμα γιατί μπορεί να επιταχύνει την εκφύλιση των δίσκων στη σπονδυλική μας στήλη, που είναι εκεί για να απορροφούν τους κραδασμούς.

* Να χάσουμε βάρος.

 

Πονάει η πλάτη μου: Τι φταίει; Τι μπορώ να κάνω;

Μπορεί να με βοηθήσει η γυμναστική;

Ναι και κυρίως θα μας βοηθήσουν το πιλάτες, το κολύμπι και οι ασκήσεις που έχουν ως στόχο να δυναμώσουν την πλάτη μας. Μία πολύ καλή άσκηση που μας κρατάει σε φόρμα χωρίς να επιβαρύνει την πλάτη μας είναι το περπάτημα.

Πολύ βοηθητικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση της πλάτης είναι οι ραχιαίοι, η άσκηση – στάση «κόμπρα» της γιόγκα (όπου ξαπλωμένοι μπρούμυτα και στηριζόμενοι στα χέρια μας που είναι σε έκταση στο πάτωμα σηκώνουμε όσο πιο πολύ μπορούμε το κεφάλι και τον κορμό μας) – αλλά και το κολύμπι σε στυλ πρόσθιο ή πεταλούδα (γιατί ανοίγουν και γυμνάζονται οι ωμοπλάτες).

Χρήσιμες θα μας φανούν και κάποιες ασκήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων τεντώνουμε την πλάτη μας. Ετσι:

* Ορθιοι, τεντώνουμε και δένουμε τα χέρια μας πίσω από την πλάτη μας και στη συνέχεια προσπαθούμε να τα τραβήξουμε όσο γίνεται προς τα πίσω και πάνω.

* Στεκόμαστε όρθιοι με τα πόδια μας κλειστά. Τοποθετούμε τα χέρια μας στο πίσω μέρος της μέσης μας – σαν να τη στηρίζουμε – και τεντώνουμε την πλάτη μας προς τα πίσω (σαν να κάνουμε το σώμα μας τόξο).

* Ενώ είμαστε όρθιοι, σηκώνουμε τα δυο μας χέρια τεντωμένα πάνω από το κεφάλι μας και δένουμε τις παλάμες μας μεταξύ τους στρέφοντάς τες προς τον ουρανό, προσπαθώντας ταυτόχρονα να τεντωθούμε για να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται (χωρίς να σηκώνουμε τις πατούσες μας από το πάτωμα).

  Λάδι καρύδας: Ένα φυσικό προϊόν γεμάτο θεραπευτικά και ευεργετικά συστατικά για ευεξία

 

Τι θα μου πει ο γιατρός μου

Εάν οι πόνοι δεν υποχωρούν με την ξεκούραση και τη διακοπή των συνηθειών και κινήσεων που μας επιβαρύνουν και επιμένουν ακόμα και όταν δεν βρίσκεται το σώμα μας στην κακή θέση ή στάση που το ταλαιπωρεί ή όταν ξεκουραζόμαστε, τότε πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας.

Αφού πάρει το ιστορικό μας και μας εξετάσει μπορεί να μας συστήσει κάποιες εξετάσεις (π.χ. ακτινογραφία, μαγνητική κ.ά.) και είναι πιθανό να μας δώσει φάρμακα (π.χ. μυοχαλαρωτικά και αντιφλεγμονώδη) αλλά και φυσικοθεραπεία.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Λάμπρο Παπούλια, ιατρό φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

 

ourlife

Αφήστε μια απάντηση