Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να… πέσει; Ξέρουμε τι φταίει!

Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να… πέσει;

Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να... πέσει;

Ξέρουμε τι φταίει!

 

Πόσο, μα πόσο εκνευριστικό είναι; Είπες να ξεκινήσεις δίαιτα, μπήκες σε πρόγραμμα, γύρισες (με βαριά καρδιά) την πλάτη στα αγαπημένα σου γλυκά και ζήτησες από τον ντελιβερά του αγαπημένου σου σουβλατζίδικου να κάνετε ένα… διάλειμμα.. για χάρη του αγαπημένου σου τζιν.

Ήταν μια δύσκολη στιγμή, αλλά δεν θα σε πείραζε τόσο, όσο το γεγονός πως παρά τις θυσίες σου η ζυγαριά αρνείται πεισματικά να συνεργαστεί!

 

Μα τι κάνεις λάθος τέλος πάντων;

Πριν σε πιάσει όμως φρίκη, κάνεις τη δίαιτα…χαρτοπόλεμο και στη συνέχεια κάνεις βουτιά στο βαζάκι της Nutella (για παρηγοριά), σιγουρέψου πως δεν έχεις πέσει σε κάποια από τις παρακάτω διαιτητικές παγίδες. Στο λέω γιατί δεν θα είσαι η πρώτη που την “πάτησε” κι εμείς πάθαμε και μετά… μάθαμε!

 

Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να… πέσει; Ξέρουμε τι φταίει!

 

Λάθος #1: Έχεις υπερβολικές απαιτήσεις

Θα σου πω ένα μυστικό: Το σώμα μας είναι ελαφρώς “βολεψάκιας”. Αυτό σημαίνει πως βαριέται να κάθεται να καίει τις σύνθετες τροφές και έχει την τάση να μαζεύει στις “αποθήκες” του για εκείνες τις… δύσκολες μέρες.

Ε, για εκείνο, αυτές είναι οι δύσκολες μέρες και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατηθεί και να μην “βάλει χέρι” στα αποθέματά του. Γι΄ αυτό και είναι πιθανό (ειδικά αν ξεκίνησες τη δίαιτα πρόσφατα) να μην βλέπεις άμεσα αποτελέσματα. Μην το βάζεις κάτω! Αργά ή γρήγορα θα πάρει μπρος και θα δεις επιτέλους τη ζυγαριά να πέφτει.

 

Λάθος #2: Έκοψες απότομα τις θερμίδες (μαζί με τα γεύματά σου)

Μέγα σφάλμα! Όσο λιγότερη ενέργεια δίνεις στον οργανισμό σου, τόσο πατάς το φρένο και στο μεταβολισμό σου. Κι όχι μόνο αυτό. Αν δεν έχεις μια ισορροπημένη διατροφή και στη διάρκεια της δίαιτας και υποθέσεις πως η “αφαγία” θα σε βοηθήσει να χάσεις, το πιθανότερο είναι πως ναι μεν θα χάσεις, αλλά με το που ξαναξεκινήσεις να τρως κανονικά τα κιλά θα επιστρέψουν και θα φέρουν και… 2-3 φίλους τους.

Και δεν το θες αυτό σωστά; Φρόντισε να καταναλώνεις 1200 θερμίδες καθημερινά και φρόντισε να “ποντάρεις” σοφά στο πού!

 

Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να… πέσει;

 

Λάθος #3: Ποιος το έχει ανάγκη το πρωινό αν είναι να “κόψεις” μερικές θερμίδες;

Αυτό κι αν είναι λάθος! Αφού το ξέρεις πως “το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας”. Το έχουμε πει, το έχουμε ξαναπεί και θα το ξαναπούμε!Αν το πρωινό σου αποτελείται απλά από μία φέτα ψωμί με βούτυρο ή ακόμη χειρότερα μια XL κούπα καφέ, τότε μόλις εντόπισες το πρόβλημά σου.

  Έτσι δεν παχαίνει ποτέ η Ηλιάνα Παπαγεωργίου! Το μυστικό είναι στο... "Θα φάω όσο θέλω, αρκεί να..."

Γιατί, παραλείποντας το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, αυτό που σου χαρίζει ενέργεια και ξυπνάει το μεταβολισμό σου, το πιθανότερο είναι πως αρχίζεις τα τσιμπολογήματα από δω κι από κει από πολύ νωρίς. Το σώμα σου έχει ανάγκη αυτή την ενέργεια που του στερείς και μάντεψε πού θα την ψάξει! Ακριβώς, σε ό,τι περιέχει ζάχαρη και υδατάνθρακες. Και ξέρω τι σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή “Οκ, θα φάω ένα μόνο μικρούλι κρακεράκι/μονο 2-3 τσιπς/ μόνο 1 κομμάτι σοκολάτα”.

Ναι, πες μου μόνο πόσες φορές κατάφερες να τηρήσεις αυτή την υπόσχεση. Ακριβώς… ελάχιστες. Το πιθανότερο είναι πως κατέληξες να ψάχνεις ασηναίσθητα στον πάτο της σακούλας των τσιπς ή να μασουλάς και το τελευταίο ψιχουλάκι από το τελευταίο κρακεράκι. Και, όχι, μια σαλατούλα για βραδινό δεν θα σε εξιλεώσει (σορυ!)

 

Λάθος #4: Μα αφού τρώω μόνο light προϊόντα!

Χμμ… γενικά το “light” είναι μια διατροφική παγίδα που θέλει προσοχή. Το ότι η συσκευασία λέει πως είναι light δε σημαίνει απαραίτητα πως είναι! Τώρα που έχουν γίνει μόδα ακόμη και τα Light ζαχαροπλαστεία πρέπει να είμαστε συγκρατημένη και ιδιαίτερα προσκεκτική απέναντι σε όλα αυτά τα προϊόντα με τα χαμηλά λιπαρά.

Γιατί χαμηλά λιπαρά δεν σημαίνει και καθόλου θερμίδες! Για παράδειγμα μία πάστα σοκολατίνα από ζαχαροπλασείο με light προϊόντα έχει 250 θερμίδες. Φυσικά τις μισές απ΄ότι μια κανονική σοκολατίνα, αλλά παρ΄όλα αυτά δεν είναι και λίγες. Για να θεωρηθεί ένα προϊόν χαμηλό σε λιπαρά ημαίνει πως η περιεκτικότητά του σε λίπος να είναι το πολύ έως 5%. Το πρόβλημα είναι πως στην αγορά τα περισσότερα light προϊόντα που κυκλοφορούν περιέχουν 25% έως 40% λιπαρά (ω ναι!).

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα πας σουπερ μάρκετ καλό θα ήταν να διαβάσεις με προσοχή τα ψιλά γραμματάκια της ετικέτας του light τροφίμου που σκοπεύεις να αγοράσεις και να σιγουρευτεις για τις θερμίδες, το ποσοστό λίπους που περιέχεται, την προέλευση του λίπους και την περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

  Κόψε τα λιπαρά χωρίς κόπο: 6 κόλπα για εσένα που παιδεύεσαι από τα κιλά σου!

 

Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να… πέσει;

 

Λάθος #5: Αντικατέστησες το λευκό ψωμί με σικάλεως (και μπράβο σου), αλλά είπε να προσθέσεις και λίγη μαρμελάδα, μια φέτα τυράκι, λίγη πραλίνα. Ε, τι σκέτο;

Ναι σκέτο. Όταν η δίαιτά σου γράφει «μία φέτα ψωμί σίκαλης», εννοεί ακριβώς αυτό. Μία φέτα, χωρίς… παρελκόμενα. Το ίδιο ακριβώς λάθος παίζει και με τις σαλάτες. Ξέρω πως το να νιώθεις πως “βοσκάς” σκετό μαρούλι ή βραστά κολοκυθάκια και καρότα δεν είναι το”φόρτε” σου, αλλά οι σος, τα ντρέσινγκ, τα κρουτόν και η τριμμένη παρμεζάνα είναι εξτρά θερμίδες και μάλιστα… ύπουλες!

Προτίμησε μια κουταλιά ελαιόλαδο με λίγο λεμονάκι (που είναι και αντιοξειδωτικό) και άσε κάτω το βαζάκι με τη μαγιονέζα αν θες να δεις τη ζυγαριά να παίρνει (επιτέλους) την κατιούσα.

 

Λάθος #6: Βαριέσαι τη γυμναστική

Το ξέρω κι εγώ. Αλλά το είπαμε και νωρίτερα, ο οργανισμός μας είναι, πώς να το κάνουμε, τεμπέλης και χρειάζεται λίγο σπρώξιμο για να αρχίσει να καίει λίπος. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, αλλά σίγουρα πρέπει να γυμναστείς, έστω και λίγο.

Μισή ώρα τρέξιμο, μερικά squats, να φύγουν και τα ψωμάκια από την περιφέρεια και καμία άσκηση για ενδυνάμωση των κοιλιακών σου είναι αρκετές. Κι αν ποντάρεις σε διαλειμματική γυμναστική μπορείς να μειώσεις το χρόνο στο μισό και να κάψεις τα διπλάσια! Αρκεί να το θες και να απαρνηθείς, για χάρη του καλοκαιρινού σου μπικίνι (που τώρα χτίζεις) τον καναπέ σου!

 

Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να… πέσει;

 

Λάθος # 7: Κάνεις γυμναστική, αλλά νηστική

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Άρκανσας έδειξε ότι οι γυναίκες που έφαγαν ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη πριν γυμναστούν για μισή ώρα, αύξησαν την καύση των θερμίδων στο διπλάσιο από εκείνες που γυμνάστηκαν με άδειο στομάχι. Μήπως να το ξανασκεφτείς;

 

Λάθος #8: Έχεις … αμαρτωλές καβάντζες για τις δύσκολες ώρες

Στη συρτάρι του γραφείου, σε εκείνο το ντουλάπι στην κουζίνα, από σοκολατές και μπισκότα, μέχρι ξηρούς καρπούς, καραμέλες και πατατάκια. Ναι, αλλά έτσι δε γίνεται δουλειά. Γιατί μπορεί να λες πως το συγκεκριμένο συρτάρι είναι μόνο για ώρες ανάγκης, όμως και μόνο το ότι είναι εκεί σε βάζει σε διπλό πειρασμό, από το να έπρεπε να βγεις για παράδειγμα μέχρι το περίπτερο να αγοράσεις όλα αυτά τα “καλούδια”.

  Δεν μπορείτε να χάσετε το λίπος της κοιλιάς; Δείτε γιατί!!!

Το πιθανότερο είναι μάλιστα ότι σε εκείνη την περίπτωση θα το διπλοσκεφτόσουν πριν το κάνεις, ενώ τώρα, το πιθανότερο είναι πως δεν το πολυσκέφτεσαι και τσουπ! τσιμπάς 1 μπιστότο από εδώ, 2 καραμέλες από ΄κει και πάει λέγοντας. Αν δεν σου πάει η καρδιά να τα πετάξεις, δώσ’τα στους συναδέλφους σου (που δεν κάνουν δίαιτα) ή σε κάποιο φίλο που θα έρθει για επίσκεψη και αντάλλαξέ τα με έξυπνα χαμηλά σε θερμίδες σνακ που θα μπορείς να καταναλώσεις χωρίς τύψεις.

 

Ξεκίνησες δίαιτα αλλά η ζυγαριά δε λέει να… πέσει;

 

Λάθος #9: Αγχώνεσαι υπερβολικά για το τι θα δείξει η ζυγαριά

Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι διαιτόμενοι που έμαθαν να ελέγχουν το άγχος τους έχασαν περισσότερο βάρος από όσους δεν συμμετείχαν στην εκπαίδευση. Μάθε να αποφεύγεις το άγχος και το συναισθηματικό φαγητό και θα μπορέσεις να επιταχύνεις τη διαδικασία της απώλειας βάρους.

 

Λάθος #10: Τρως με παρέα

Η τηλεόραση, ο υπολογιστής (ακόμη και οι φίλοι) μερικές φορές μπορεί να μας αποσυντονίσουν από το πιάτο μας. Έχεις ακούσει το ρητό “Όταν τρώμε δε μιλάμε”, αλλά στην πραγματικότητα είναι πως όταν τρώμε δεν πρέπει να περισπόμαστε. Απόλαυσε το φαγητό σου και συγκεντρώσου στις μπουκιές σου.

Δε λέμε να απομονωθείς προφανώς, αλλά αν η καλύτερη συντροφιά σου είναι μια οθόνη, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αρχίσεις να τρως μηχανικά και θα καταλήξεις να φας διπλάσια ποσότητα πριν καλά καλά το καταλάβεις.

Το ίδιο ισχύει και με τον να βιάζεσαι, αφού δεν δίνεις στο στομάχι σου χρόνο να σου δώσει “σήμα” ότι χόρτασε, παρά μόνο όταν είναι ήδη αργά (και πλέον έχεις φάει και τη δεύτερη μερίδα). Αν δεν τρως γρήγορα τότε όχι μόνο θα είσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα αλλά δεν θα μάθεις τον εαυτό σου να τρώει οποιαδήποτε ώρα και οπουδήποτε.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο κι αν είναι το δικό μας λάθος, το βγάζουμε άμεσα από το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούμε. Όσο πιο γρήγορα τόσο ταχύτερα υπακούει ο μεταβολισμός και το σώμα στις «εντολές» της δίαιτας και μας φέρνει πιο κοντά στο ζητούμενο.

 

joytv.gr

Αφήστε μια απάντηση