Τα στοιχεία ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής
Ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι ισορροπημένο μπορεί να προστατεύσει έναν άνθρωπο από την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις ακόμα και από τον καρκίνο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν επίγνωση της ανάγκης να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.
Όμως, αυτή η συνειδητοποίηση δεν σημαίνει ότι γνωρίζουν ακριβώς το πώς και το γιατί που θα πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή τους.
Βεβαιωθείτε ότι το διατροφικό σας πρόγραμμα περιλαμβάνει τα τέσσερα παρακάτω στοιχεία για να είστε σίγουροι ότι δεν θα σαμποτάρετε εσείς οι ίδιοι την προσπάθειά σας.
Τα στοιχεία ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής
Διατροφική ισορροπία
Θα πρέπει κατ’ αρχήν να σιγουρευτείτε πως η καθημερινή σας διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα και λαχανικά, από δημητριακά και άπαχο κρέας και πρωτεΐνες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίπη και έλαια, ακόμα και ζάχαρη, για να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας, αλλά αυτά τα στοιχεία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνουν ιδιαίτερα μεγάλο χώρο στη διατροφή σας.
Αν θέλετε να έχετε μια εικόνα που θα σας βοηθήσει για το τι πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά, προσπαθήστε να γεμίσετε το μισό μέρος του πιάτου σας με φρούτα και λαχανικά, το ένα τέταρτο του πιάτου με δημητριακά και το άλλο τέταρτο με άπαχη πρωτεΐνη.
Χρησιμοποιήστε τα λίπη, τα έλαια και τη ζάχαρη όπως χρησιμοποιείτε τα μπαχαρικά, δηλαδή για να ενισχύσετε απλώς τη γεύση του φαγητού σας και όχι για να σας γίνουν αυτοσκοπός.
Ποιότητα
Δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια όπως δεν είναι ίδιοι οι σπόροι με το κρέας. Για παράδειγμα μια ψητή πατάτα και ένα φλιτζάνι μπρόκολο στον ατμό περιέχουν πολύ διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.
Για το υγιεινό πρόγραμμα διατροφής σας θα πρέπει να αρχίσετε να μαθαίνετε τη διατροφική αξία των διαφόρων φρούτων και λαχανικών, καθώς επίσης να αρχίσετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες. Μια καλή ιδέα είναι να μείνετε μακριά από τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και να προσπαθήσετε να τρώτε περισσότερα ολόκληρα φρούτα.
Πράγμα που σημαίνει πως είναι προτιμότερο να φτιάξετε δικούς σας χυμούς από φρέσκα φρούτα, παρά να αγοράζετε έτοιμους χυμούς. Συνηθίστε να μαγειρεύετε περισσότερο παρά να αγοράζετε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μέθοδος παρασκευής
Το πώς προετοιμάζετε το φαγητό σας επηρεάζει τη θρεπτική αξία των τροφίμων. Το ψητό άπαχο κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αντίθετα το τηγανητό δεν προσφέρει κανένα όφελος, και περιέχει τρεις φορές το λίπος και τις θερμίδες του ψητού.
Το ωμό μπρόκολο έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά από το βρασμένο μπρόκολο. Η ψητή πατάτα με τη φλούδα της είναι χαμηλότερη σε λιπαρά και υψηλότερη σε θρεπτικά συστατικά από την τηγανητή. Προσπαθήστε να μαγειρεύετε χρησιμοποιώντας υγιή για την καρδιά λίπη και μπαχαρικά.
Χρησιμοποιήστε μεθόδους που ενισχύουν τη γεύση χωρίς την προσθήκη ανθυγιεινών ποσοτήτων λιπών και σακχάρων.
Ποσότητα
Εκτός από την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων, θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα των τροφίμων που τρώτε.
Υπολογίστε την ιδανική πρόσληψη των θερμίδων σας και παρακολουθείτε την πρόοδο του προγράμματός σας κάθε μία με δύο εβδομάδες. Εάν χρειαστεί να φάτε περισσότερο κάντε το. Αν χρειαστεί να μειώσετε την πρόσληψη των θερμίδων σας, βρείτε έναν τρόπο να το κάνετε κι αυτό.
Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη των θερμίδων, είτε μειώνοντας την ποσότητα, είτε αλλάζοντας αυτά που τρώτε.