Χάνετε κιλά, αλλά μετά τα ξαναπαίρνετε; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τι φταίει

 

Χάνετε κιλά, αλλά μετά τα ξαναπαίρνετε;

Χάνετε κιλά

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τι φταίει

 

Σταματήστε να αναρωτιέστε γιατί παίρνετε αμέσως τα κιλά που χάνετε και μάλιστα με κόπο – Οι ειδικοί σας έχουν την απάντηση.

Σας έχει συμβεί ποτέ να προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να καταφέρνετε να χάσετε μερικά κιλά και τελικά να τα ξαναπαίρνετε σχεδόν αμέσως, επιστρέφοντας στο αρχικό σας βάρος;

Συμβαίνει σε αρκετούς να βλέπουν τη μεζούρα τους να στενεύει και, στη συνέχεια, να αντικρίζουν έναν γνώριμο αριθμό στη ζυγαριά.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό, οδηγώντας τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος σε έναν φαύλο κύκλο; Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν τώρα τη λύση σε αυτό το μυστηριώδες φαινόμενο: Το κλειδί είναι η ντοπαμίνη. Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Metabolism.

 

Χάνετε κιλά, αλλά μετά τα ξαναπαίρνετε; Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν τι φταίει

 

Όταν καταναλώνουμε τροφή, ποσότητες ντοπαμίνης εκκρίνονται στον εγκέφαλο ως «ανταμοιβή» για την πρόσληψη τροφής. Προγενέστερη έρευνα έχει παρατηρήσει, ωστόσο, ότι ενώ παραδοσιακά τα παχύσαρκα άτομα καταναλώνουν περισσότερη τροφή, η ντοπαμίνη που παράγεται στον εγκέφαλο είναι λιγότερη.

Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος των παχύσαρκων ατόμων είναι λιγότερο ικανός να καταγράψει ότι η τροφή βρίσκεται στο στομάχι, μια ιδιότητα που διαρκεί ακόμα και μετά από δίαιτα, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η ποσότητα και το είδος της τροφής που καταναλώνουν οι άνθρωποι ρυθμίζεται από πολύπλοκα σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου, καθώς και από διατροφικά σήματα στο αίμα. Αυτό το δίκτυο είναι που πυροδοτεί τα αισθήματα πείνας και κορεσμού, ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής, καθώς και το κίνητρο για αναζήτηση τροφής.

  Η δίαιτα της Μαρίας Αντουανέτας!

Με σκοπό να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, μια ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ χορήγησε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων υδατανθράκων και λιπών, στο στομάχι 30 ατόμων που είχαν υγιές βάρος και 30 παχύσαρκων ατόμων. Στη συνέχεια, μέτρησαν την εγκεφαλική τους δραστηριότητα, καθώς και την ποσότητα ντοπαμίνης που απελευθερώθηκε.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα και η απελευθέρωση ντοπαμίνης ήταν σημαντικά μειωμένες στους παχύσαρκους συμμετέχοντες, σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούσαν ένα υγιές σωματικό βάρος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν, επιπλέον, ότι μια δίαιτα 12 εβδομάδων, με την οποία τα παχύσαρκα άτομα πέτυχαν μια μείωση 10% του σωματικού τους βάρους, δεν ήταν αρκετή για να επαναφέρει αυτές τις αποκρίσεις του εγκεφάλου στο φυσιολογικό.

Η καθηγήτρια Mireille Serlie, επικεφαλής ερευνήτρια, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, στα παχύσαρκα άτομα, η ικανότητα του εγκεφάλου να καταγράφει ότι η τροφή βρίσκεται στο στομάχι είναι μειωμένη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής.

Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι απελευθέρωσαν λιγότερη ντοπαμίνη σε μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι σημαντική για την κινητήρια πτυχή της πρόσληψης τροφής, σε σύγκριση με άτομα με υγιές σωματικό βάρος.

Επομένως, μπορούν να συμβούν αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου που να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά, όμως χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ αυτόν που συνήθως διαθέτουν οι άνθρωποι στις δίαιτες.

Αυτό μπορεί να εξηγεί και το γιατί πολλοί ανακτούν βάρος μετά την αρχική επιτυχή απώλεια κιλών».

 

ygeiamou.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Πηγή: www.truelife.gr

magazinenews.gr

Αφήστε μια απάντηση