Ο σύζυγος δεν μου επιτρέπει να έχω φίλες και είμαι κλεισμένη σπίτι.
Αν φύγω θεωρείται εγκατάλειψη συζυγικής στέγης;
Πριν 8 μήνες μετακομίσαμε στο χωριό του συζύγου μου για οικονομικούς λόγους, μένουμε με τη μητέρα του αυτούς τους μήνες.
Ο σύζυγός μου δεν μου επιτρέπει να έχω κοινωνικό κύκλο και είμαι κλεισμένη στο σπίτι με το μωρό όλη μέρα χωρίς να μπορώ να εργαστώ, να βγαίνω μια βόλτα και ορισμένες φορές συμπεριφέρεται ιδιαίτερα άσχημα.
Η πεθερά μου αρνείται να βοηθήσει και λείπει όλη μέρα από το σπίτι αφήνοντας σε μένα τη φροντίδα και του σπιτιού.
Έχω προσπαθήσει να μιλήσω στο σύζυγό μου για όλο το βάρος που πέφτει πάνω μου χωρίς όμως να δείξει ενδιαφέρον ούτε να πράξει κάτι, κοινώς δεν ενδιαφέρεται ούτε για εμένα ούτε για το παιδί και δεν μου επιτρέπει να πάω στη μητέρα μου ούτε για μία μέρα.
Τον τελευταίο καιρό νιώθω την ψυχολογία μου να κλονίζεται σοβαρά και σκέφτομαι να φύγω με το παιδί μου να πάω στη μητέρα μου.
Αυτό θεωρείται εγκατάλειψη συζυγικής στέγης; Μπορούν να μου κάνουν μήνυση ή κάτι τέτοιο; Υπάρχει κάποια λύση;
Ο σύζυγος δεν μου επιτρέπει να έχω φίλες και είμαι κλεισμένη σπίτι. Αν φύγω θεωρείται εγκατάλειψη συζυγικής στέγης;
Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου
Η συμβίωση αποτελεί απαραίτητο συστατικό του γάμου, στην οποία υποχρεούνται οι δυο σύζυγοι αμοιβαία.
Η παραβίαση της υποχρέωσης αυτής, δηλαδή η διακοπή της συμβίωσης από τον ένα σύζυγο χωρίς εύλογη αιτία, συνιστά εγκατάλειψη.
Η εγκατάλειψη, κατά το νόμο, κλονίζει την έγγαμη συμβίωση και μπορεί να στοιχειοθετήσει λόγο διαζυγίου.
Κατά το άρθρο 1439 ΑΚ: καθένας από τους συζύγους μπορεί να ζητήσει το διαζύγιο, όταν οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν κλονιστεί τόσο ισχυρά από λόγο που αφορά στο πρόσωπο του εναγομένου ή και των δύο συζύγων, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης σχέσης να είναι αφόρητη για τον ενάγοντα.
Εφόσον ο εναγόμενος δεν αποδεικνύει το αντίθετο, ο κλονισμός τεκμαίρεται μεταξύ άλλων και σε περίπτωση εγκατάλειψης του ενάγοντος.
Αυτό σημαίνει, ότι ο σύζυγός σας, μπορεί να ασκήσει εναντίον σας αγωγή διαζυγίου λόγω ισχυρού κλονισμού, που τεκμαίρεται από την εγκατάλειψη και σε περίπτωση που δεν ανταποδείξετε ότι η αιτία της εγκατάλειψης ήταν εύλογη, (οι λόγοι που αναφέρετε είναι σοβαροί και κλονιστικοί της έγγαμης συμβίωσης, όπως έχει κριθεί νομολογιακά σε παραπλήσιες υποθέσεις) να πετύχει την έκδοση της απόφασης αυτής λόγω δικής σας υπαιτιότητας.
Μια τέτοια απόφαση πιθανόν να έχει επιπτώσεις θεωρητικά στο θέμα της διατροφής μεταξύ συζύγων, που ενδεχομένως να ανακύψει στο μέλλον.
Συνήθως ο/η σύζυγος, που αποχωρεί από την συζυγική οικία φροντίζει για παν ενδεχόμενο να προβεί σε εξώδικη δήλωση προς τον άλλο σύζυγο σχετικά με τις συνθήκες αποχώρησής του και εκθέτοντας τους λόγους αυτής, ώστε η κίνησή του να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη και δη χωρίς εύλογη αιτία.
Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι η εγκατάλειψη της συζυγικής στέγης δεν συνιστά ποινικό αδίκημα.
Στην δική σας περίπτωση και εφόσον επιθυμείτε να πάρετε το παιδί μαζί σας, είναι αναγκαίο να το γνωστοποιήσετε στον σύζυγό σας.
Αν θεωρείτε ότι για οποιονδήποτε λόγο κινδυνεύετε και σας ασκείται ψυχολογική βία, είναι καλό να το αναφέρετε στις αρχές.
Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δικηγόρο σας, που, λαμβάνοντας γνώση όλων των παραμέτρων, θα σας υποδείξει τις ενδεδειγμένες νομικές ενέργειες για την περίπτωσή σας.
Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/
Ο σύζυγος δεν μου επιτρέπει να έχω φίλες και είμαι κλεισμένη σπίτι. Αν φύγω θεωρείται εγκατάλειψη συζυγικής στέγης;