Ο γιος μου, ζητάει νομικά 520 ευρώ το μήνα για τις σπουδές του. Μπορεί να διεκδικήσει διατροφή ενώ είναι ενήλικος;

 

Ο γιος μου, ζητάει νομικά 520 ευρώ το μήνα για τις σπουδές του.

Ο γιος μου, ζητάει νομικά 520 ευρώ το μήνα για τις σπουδές του. Μπορεί να διεκδικήσει διατροφή ενώ είναι ενήλικος;

Μπορεί να διεκδικήσει διατροφή ενώ είναι ενήλικος;

 

Ο γιος μου είναι σχεδόν 22 ετών και είναι φοιτητής.

Έμενε μαζί μου μέχρι πέρσυ που πέρασε στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Έφυγε όμως μόνος του από το σπίτι για να μείνει με την κοπέλα του σε γκαρσονιέρα που νοικιάσανε μαζί, παρότι κοντά μου δεν πλήρωνε τίποτα.

Εγώ τον βοηθούσα οικονομικά όπως μπορούσα όμως δεν του αρκεί και μου έκανε ασφαλιστικά μέτρα για να του δίνω 520€ το μήνα, με πρόφαση τις σπουδές του, για τις οποίες δεν δείχνει και ιδιαίτερη επιμέλεια. Μπορεί να διεκδικήσει διατροφή απο τη στιγμή που είναι ενήλικος, υγιής κι έχει σπίτι να μείνει χωρίς να επιβαρύνεται με περιττά έξοδα;

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ο γιος μου, ζητάει νομικά 520 ευρώ το μήνα για τις σπουδές του. Μπορεί να διεκδικήσει διατροφή ενώ είναι ενήλικος;

 

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου – avlawyers.gr

Προϋπόθεση για να αξιώσει διατροφή από τους γονείς του το ενήλικο τέκνο είναι η απορία του και συγκεκριμένα η έλλειψη επαρκών περιουσιακών στοιχείων ή η αδυναμία του να μετέλθει κατάλληλη εργασία, η οποία να επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών του (ΑΠ 828/2015, ΕφΠειρ 780/2014, ΕφΠατρ 242/2002 Τ ΝΠ ΝΟΜΟΣ). 

Ως εκπαίδευση, η οποία αποκλείει την ανάληψη εργασίας, νοείται αυτή που αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση εργασίας, ιδίως δε επί ενήλικου τέκνου αυτή, που αποσκοπεί στην απόκτηση ειδίκευσης σε επιστημονικό ή επαγγελματικό κλάδο και διαρκεί για εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο κρίνεται και με βάση τη δυσκολία του επιστημονικού ή επαγγελματικού κλάδου, που ακολουθεί o δικαιούχος. 

  Η φυσική μυρωδιά που δεν αντέχουν με τίποτα οι κατσαρίδες και τα μυρμήγκια

Η ιδιότητα του τέκνου ως σπουδαστή συνήθως αποκλείει τη δυνατότητα να ασκήσει τούτο παράλληλα εργασία, διότι τούτο θα έχει δυσμενή επίδραση στις σπουδές του.

Το δικαστήριο μπορεί να κρίνει κατά περίπτωση όταν το ενήλικο τέκνο σπουδάζει. Λαμβάνονται υπ` όψιν, όμως, οι ιδιαίτερες επιδόσεις του τέκνου στις σπουδές του και οι οικονομικές δυνατότητες των γονέων του (ΜΠΘεσ 6398/2019, ΜΠΘεσ 1980/2019).

Όταν το ενήλικο τέκνο έχει ολοκληρώσει τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα σπουδών έτη σπουδών, χωρίς να έχει λάβει το πτυχίο του, διατηρεί την αξίωση διατροφής κατά των γονέων του για ένα ακόμη έτος, το οποίο θεωρείται, κατά την κοινή πεποίθηση, εύλογος χρόνος για την περάτωση των εξετάσεων και τη λήψη του πτυχίου του (ΜΠΘεσ 3430/2018, ΜΠΘεσ 16713/2010 ΤΝΠ ΝΟΜΟΣ).

Περαιτέρω, γονείς και τέκνο οφείλουν αμοιβαία μεταξύ τους στοργή και σεβασμό.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που ο αιτούμενος τη διατροφή ενεργεί σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις του, είναι δυνατόν να προβληθεί κατά της αγωγής διατροφής του ένσταση καταχρηστικής άσκησης του δικαιώματος κατ` άρθρο 281 Α.Κ.

 

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος

tilestwra.com

Αφήστε μια απάντηση