Διαλείπουσα νηστεία
Η διαλείπουσα ή διαλειμματική νηστεία αποτελεί ένα διατροφικό σχήμα που τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων που επιθυμούν την απώλεια βάρους.
Είναι όμως ασφαλής και αποτελεσματική; Ας δούμε παρακάτω…
Τι περιλαμβάνει;
Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα σχήμα διατροφής που εναλλάσσει περιόδους σύντομης νηστείας (χωρίς κατανάλωση τροφής ή με σημαντική μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων) με περιόδους απεριόριστης κατανάλωσης τροφής.
Το διατροφικό αυτό σχήμα προωθείται για να αλλάξει τη σύσταση του σώματος μέσω της απώλειας λίπους και βάρους, αλλά και να βελτιώσει δείκτες υγείας που σχετίζονται με διαταραχές όπως η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία.
Οι ρίζες της προέρχονται από την παραδοσιακή νηστεία, ένα τελετουργικό που χρησιμοποιείτο ήδη από την αρχαιότητα για τα πνευματικά και σωματικά της οφέλη.
Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι η νηστεία σε εναλλασσόμενες ημέρες, για ολόκληρες ημέρες με συγκεκριμένη συχνότητα την εβδομάδα ή κατά τη διάρκεια ενός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.
Τα μόνα 12 τιπς που πρέπει να γνωρίζει όποιος θέλει να αδυνατίσει -Από έναν τοπ γιατρό
Συνήθως εφαρμόζονται οι παρακάτω εκδοχές:
Διαδοχική εναλλαγή νηστείας και μη:
Εναλλαγή μεταξύ ημερών χωρίς περιορισμό τροφίμων με ημέρες που αποτελούνται από ένα γεύμα που παρέχει περίπου το 25% των καθημερινών αναγκών σε θερμίδες. Παράδειγμα: Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή αποτελούνται από νηστεία και οι υπόλοιπες ημέρες δεν έχουν κανέναν περιορισμό.
24ωρη νηστεία:
Πλήρης νηστεία-1-2 ημέρες την εβδομάδα ή κάλυψη έως και 25% των καθημερινών αναγκών σε θερμίδες, χωρίς περιορισμό τροφίμων τις άλλες ημέρες. Παράδειγμα: κανένας περιορισμός για 5 ημέρες και μία διατροφή 500-600 θερμίδων τις υπόλοιπες δύο ημέρες της εβδομάδας.
Χρόνος περιορισμένης κατανάλωσης τροφής:
Ακολουθείται ένα πρόγραμμα διατροφής κάθε μέρα με ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο για νηστεία. Παράδειγμα: Τα γεύματα τρώγονται από τις 8 π.μ. – 3 μ.μ., με νηστεία κατά τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
Τι δείχνουν τα ερευνητικά δεδομένα μέχρι στιγμής;
Πιθανές παγίδες
Οι παρατεταμένες περίοδοι στέρησης τροφίμων θέτουν ένα άτομο σε κίνδυνο υπερκατανάλωσης τροφής όταν επανεισαχθούν τρόφιμα και μπορεί να προωθήσουν ανθυγιεινές συμπεριφορές
Τροφές χωρίς υδατάνθρακες: Ποιες είναι οι κορυφαίες για δίαιτα
Είναι αυτή η δίαιτα ασφαλής και ευεργετική για όλους; Υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις;
Συμπερασματικά