Παναγία Πλατανιώτισσα: Ενα θαυματουργό εκκλησάκι στην “καρδιά” τριών ιερών πλατανιών

  • Post comments:0 Comments
Το θαυματουργό εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας έχει δημιουργηθεί στο κοίλωμα τριών ιερών πλατανιών, που με τα χρόνια ενώθηκαν μεταξύ τους. Σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος υπάρχει το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια και το οποίο είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου (φωτ. 1-5).
Παναγία Πλατανιώτισσα, ένα ιερό προσκύνημα αφιερωμένο στη Μητέρα όλων των χριστιανών, το οποίο
χρονολογείται από τις αρχές τους 4ου αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται λίγο έξω από τα Καλάβρυτα. 

Το θαυματουργό εκκλησάκι έχει δημιουργηθεί στη βάση, και για την ακρίβεια στο κοίλωμα, τριών ιερών πλατανιών που με τα χρόνια ενώθηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα σήμερα στο εσωτερικό του να χωρούν είκοσι προσκυνητές.

Εντύπωση προκαλεί το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια, που βρίσκεται σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος και είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου. 

Η περίμετρος των τριών ιερών πλατανιών είναι στη βάση περίπου 23 μέτρα, ενώ το ύψος τους είναι 25 μέτρα. Το μήκος της κοιλότητας είναι 8 μέτρα, το δε πλάτος κυμαίνεται και φτάνει μέχρι τα 3 μέτρα και συνεπώς, αν χρησιμοποιηθεί ολόκληρος ο ναός, στο εσωτερικό μπορούν να βρεθούν είκοσι προσκυνητές.

Η ιστορία 
Κατά τη θρησκευτική παράδοση, η ιστορία του προσκυνήματος ξεκινά στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, όταν στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκαν οι αδελφοί Συμεών και Θεόδωρος, οι οποίοι σπούδασαν ρητορική, φιλοσοφία, ποίηση, αλλά κυρίως υπήρξαν ευσεβείς χριστιανοί. 

Και οι δυο μαζί έζησαν θρησκευτικό βίο, ανέβηκαν στον Ολυμπο και σε άλλα όρη, ενώ επισκέφτηκαν και τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν τους Αγίους Τόπους.

Εκεί γύρω στο 340 μ.Χ. χειροτονήθηκαν ιερείς από τον επίσκοπο Μάξιμο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στα Ιεροσόλυμα και οι δύο αξιώθηκαν να δουν σε όνειρο τη Θεοτόκο συνοδευόμενη από τους Αποστόλους Παύλο και Ανδρέα και τον Ευαγγελιστή Λουκά. 

Η Παναγία τούς έδωσε την εντολή να μεταβούν στην περιοχή της Αχαΐας όπου θα τους οδηγούσε η χάρη Της για να βρουν την ανάγλυφη εικόνα της, την οποία ιστορείται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς από κερί, μαστίχα και άλλα υλικά, και να χτίσουν στο σημείο εκείνο μονή. 

  Βαγγελίτσα Χρόνια πολλά!.......giortazo.gr

 Οι δύο αδελφοί έφυγαν από τα Ιεροσόλυμα, έφτασαν στο Αίγιο και από εκεί, αντί να ακολουθήσουν την κοίτη του Βουραϊκού ποταμού, ακολούθησαν την κοίτη του Κερυνίτου. Υστερα από τετράωρη κουραστική πορεία έφτασαν στην Κλαπατσούνα και κοιμήθηκαν ανάμεσα στα τρία πλατάνια.

Τότε και πάλι εμφανίστηκαν στον ύπνο τους ο Πρωτόκλητος Ανδρέας και ο Ευαγγελιστής Λουκάς και τους είπαν να βαδίσουν ανατολικά προς τις όχθες του Βουραϊκού ποταμού που απείχε δύο ώρες, για να συναντήσουν μια αγνή και αγία βοσκοπούλα με το όνομα Ευφροσύνη, η οποία θα τους οδηγούσε στην ανεύρεση της εικόνας της Θεομήτορος. 

Οι Αγιοι Πατέρες κατευθύνθηκαν στη Ζαχλωρού και με την υπόδειξη της Ευφροσύνης βρήκαν την 23η Αυγούστου του 362 μ.Χ. μέσα σε σπήλαιο την εικόνα της Κεχαριτωμένης κρατούσα στη δεξιά της τον Σωτήρα Χριστό. Η συγκεκριμένη εικόνα μέχρι και σήμερα φυλάσσεται στο Μέγα Σπήλαιο. 

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε:
– Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα για την πόλη των Καλαβρύτων. Στις ιστορικές πηγές αναφέρεται ότι το αρχοντικό πιθανώς χτίστηκε από τον Θωμά Παλαιολόγο, όταν καταστράφηκε το περίφημο φράγκικο φρούριο του Geoffroy de Tournay και το έτος 1440 πέρασε στον αδελφό του Κωνσταντίνο, επί του οποίου τα Καλάβρυτα εξελίχθηκαν σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο.

– Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ. Είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης. Βρίσκεται στην κορυφή Νεραϊδόραχη του Χελμού σε υψόμετρο 2.340 μ.

– Τη Δημοτική Πινακοθήκη Κωνσταντίνου Φάσσου. Το δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων μετά τον θάνατο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Φάσσου το 1984 αποδέχτηκε τη δωρεά της οικογένειάς του και ίδρυσε τη Δημοτική Πινακοθήκη Κώστα Φάσσου με σαράντα εννέα ζωγραφικούς πίνακες.

  Πιλότος Της Πολεμικής Αεροπορίας: «Πετούσα Πάνω Από Την Αγιά Σοφιά Μαζί Με Αγγέλους»…

Το θαυματουργό εκκλησάκι της Παναγίας Πλατανιώτισσας έχει δημιουργηθεί στο κοίλωμα τριών ιερών πλατανιών, που με τα χρόνια ενώθηκαν μεταξύ τους. Σε μία από τις επιφάνειες του κοιλώματος υπάρχει το αποτύπωμα της Παναγίας με το Θείο Βρέφος στα χέρια και το οποίο είναι πανομοιότυπο με την εικόνα της Θεοτόκου του Μεγάλου Σπηλαίου (φωτ. 1-5).

 

Αφήστε μια απάντηση