Πέντε περιπτώσεις που οι περισσότερες θερμίδες κάνουν καλό

 οι περισσότερες θερμίδες κάνουν καλό

Υπάρχουν επιλογές που ενώ μας «φορτώνουν» με περισσότερες θερμίδες, μας κάνουν τελικά περισσότερο καλό και στην υγεία και στη σιλουέτα. Η Κλινική Διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, εξηγεί.

Τόσο στο γραφείο, όσο και στην καθημερινότητά μου, έχω συναντήσει πολύ κόσμο που ταλαιπωρείται από το «κυνήγι της θερμίδας» επιστρατεύοντας κάθε πιθανή εφαρμογή στο κινητό, θερμιδομετρητές και ό,τι άλλο υπάρχει προκειμένου να μετρά ανά πάσα στιγμή τις θερμίδες που καταναλώνει και να κάνει τις λιγότερο θερμιδογόνες επιλογές.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Σίγουρα, δεν μπορεί να χάσει κάποιος βάρος χωρίς έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνει και κατ’ επέκταση των θερμίδων. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι, τουλάχιστον αν θέλουμε εκτός από το να δείχνουμε καλά, να αισθανόμαστε και καλά, Υπάρχουν περιπτώσεις που η επιλογή μας πρέπει να στραφεί προς τις περισσότερες θερμίδες, γιατί η ποιότητα της επιλογής είναι πιο σημαντική από τις χαμηλότερες θερμίδες μιας άλλης.

Η ποιότητα των θερμίδων, άλλωστε, είναι αυτή που μετρά, ειδικά όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια και να διατηρήσουμε την υγεία μας, ενώ αναλόγως τη γενικότερη διατροφή και τη ζωή μας, ακόμη και αυτές οι επιλογές, με τις περισσότερες θερμίδες μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. 

Αν οι περισσότερες θερμίδες, για παράδειγμα, προέρχονται από φυτικές ίνες, πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά, μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα, μας κρατούν μακριά από το τσιμπολόγημα και τελικά έχουμε κέρδος στη ζυγαριά.

Όταν έχουμε μάθει μόνο να μετράμε τις θερμίδες, δίνοντας δευτερεύοντα ρόλο στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, τότε είναι πολύ πιθανό να μη λαμβάνουμε πολλές φορές τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

  Η δίαιτα των παπουτσιών: Χάστε βάρος, βγάζοντας τα παπούτσια πριν μπείτε σπίτι

Κι όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μας πρέπει να βασιστεί σε αυτά που έχει, μπορεί να παρουσιάσουμε ελλείψεις και να «κουράσουμε» τον οργανισμό μας κι αυτό πολλές φορές δυσκολεύει την απώλεια βάρους, ακόμη και σε αυτούς που προσπαθούν πολύ.

Για να καταλάβετε καλύτερα, όμως, τι εννοώ, δείτε μερικές περιπτώσεις που η επιλογή με τις περισσότερες θερμίδες μας ωφελεί τόσο στην υγεία, όσο και στη σιλουέτα και θυμηθείτε τες σε ανάλογες περιπτώσεις, χαλαρώνοντας λίγο από την καταμέτρηση των θερμίδων και δίνοντας βάση στην ίδια την επιλογή συνολικά.

Κράκερ vs ξηροί καρποί: επιλέξτε τους ξηρούς καρπούς
Οι ξηροί καρποί φημίζονται για τα καλά λιπαρά τους, τα οποία αν και καλά, τους ανεβάζουν τις θερμίδες, με μια χούφτα καρύδια για παράδειγμα να αποδίδει κοντά στις 200 θερμίδες και μια χούφτα αμύγδαλα να ξεπερνά τις 160. Ένα μεγάλο κράκερ από την άλλη, κυμαίνεται περίπου στις 50-60 θερμίδες κι ακόμη κι αν κάποιος φάει δύο, έχει καταναλώσει λιγότερες θερμίδες. 


Οι ξηροί καρποί, όμως, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μας βοηθούν να αισθανθούμε χορτάτοι «κλέβοντας» την όρεξη για τσιμπολόγημα, την ίδια στιγμή που οι υδατάνθρακες των κράκερ, κάνουν το αντίθετο. Κι όπως είναι γνωστό, τα καλά λιπαρά ωφελούν τον εγκέφαλο, την επιδερμίδα, τα μαλλιά, ενώ βοηθούν και στην απορρόφηση βιταμινών.

Μαρμελάδα vs ταχίνι: επιλέξτε το ταχίνι
Το ταχίνι γεμίζει όλο και περισσότερα τα ράφια του σούπερ μάρκετ, με πολλούς, όμως, να το αποφεύγουν λόγω των λιπαρών του. Όταν, όμως, ψάχνετε να απλώσετε κάτι στο ψωμί σας για πρωινό, το ταχίνι, αντί για τη μαρμελάδα, είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή. Ο λόγος είναι ότι η μαρμελάδα περιέχει πολλή ζάχαρη και ελάχιστη πρωτεΐνη, προκαλώντας απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος και ξαφνικό αίσθημα πείνας και κούρασης, κάτι που δείχνει ότι προφανώς δεν είναι και τόσο σοφή επιλογή.

  ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΠΙΕΙΤΕ ΜΗΛΟΞΥΔΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Το ταχίνι, από την άλλη, αν και αποδίδει σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες της μαρμελάδας, περιέχει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά που μας χαρίζουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Τυρί με χαμηλά λιπαρά vs πλήρες: επιλέξτε το πλήρες
Τα light προϊόντα και τα χαμηλά λιπαρά έκαναν θραύση όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά, πλέον, όμως, έχουμε καταλάβει ότι τα λιπαρά δεν είναι εχθρός μας (τουλάχιστον όχι πάντα). Το τυρί με χαμηλά λιπαρά, το πιθανότερο είναι να μην σας χορτάσει όσο θα έπρεπε και σε λίγη ώρα να τσιμπολογάτε και πάλι.

Το πλήρες τυρί περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και αν το συνδυάσετε ως σνακ με φρούτα, θα χορτάσετε και θα χαρίσετε ενέργεια στον οργανισμό σας. Τα κορεσμένα λιπαράτου σίγουρα αποτελούν ένα θέμα, αλλά σύμφωνα με δανέζικη έρευνα φάνηκε ότι άντρες που κατανάλωναν 280 γραμμάρια τυρί καθημερινά, δεν παρουσίασαν μεταβολή στην LDL χοληστερίνη. Στο μεταξύ, μέχρι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες, καταναλώστε μικρή ποσότητα τυριού, προτιμώντας το πλήρες.

Στήθος κοτόπουλο vs τόφου με πέστο: επιλέξτε το τόφου
Το κοτόπουλο αποτελεί συνηθισμένη πηγή άπαχης πρωτεΐνης για πολλούς, με 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλου και 31 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το τόφου με πέστο, από την άλλη, είναι ένα γεύμα αρκετά διαδεδομένο στους χορτοφαγικούς κύκλους, με τις συνολικές θερμίδες του να ξεπερνούν αυτές του κοτόπουλου, αφού περιέχει λιπαρά από το τόφου, αλλά και τη σάλτσα.

Μπορεί στην πρωτεΐνη το κοτόπουλο να υπερτερεί, το τόφου, όμως, είναι αρκετά πιο πλούσιο σε σίδηρο, όπως επίσης και ασβέστιο και σε συνδυασμό με τη σάλτσα πέστο χαρίζει καλά λιπαρά στον οργανισμό, τα οποία –όπως είπαμε πιο πάνω- ωφελούν εγκέφαλο, επιδερμίδα, μαλλιά κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα μας χορταίνουν, κρατώντας μας μακριά από το τσιμπολόγημα.

  gif γενεθλίων happy birthda


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Αβοκάντο vs αυγά: επιλέξτε το αβοκάντο
Τα αυγά αποτελούν πολύ συχνά ένα σημαντικό κομμάτι του πρωινού ή των σνακ μέσα στην ημέρα, καθώς είναι κάτι εύκολο και πλούσιο σε πρωτεΐνη. Την επόμενη φορά που θα ετοιμαστείτε να βάλετε αβγό στο σάντουιτς σας, όμως, σκεφτείτε μήπως προτιμήσετε να το αντικαταστήσετε με λίγο αβοκάντο.

Παρ’ όλο που το αβοκάντο έχει περισσότερες θερμίδες, φτάνοντας τις 160 στα 100 γραμμάρια, και περισσότερα γραμμάρια λιπαρά, μας παρέχει μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών (στην ίδια ποσότητα), μεγαλύτερο ποσοστό καλών λιπαρών, μηδενική χοληστερίνη και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο που συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες, στην υγεία των οστών, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μας χαρίζει κρεμώδη υφή για να κάνουμε το σάντουιτς πιο… ενδιαφέρον.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
Fb page: https://www.facebook.com/getactive.gr/

Αφήστε μια απάντηση