(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Η ποιότητα των θερμίδων, άλλωστε, είναι αυτή που μετρά, ειδικά όταν θέλουμε να καταπολεμήσουμε μια ασθένεια και να διατηρήσουμε την υγεία μας, ενώ αναλόγως τη γενικότερη διατροφή και τη ζωή μας, ακόμη και αυτές οι επιλογές, με τις περισσότερες θερμίδες μπορούν να συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Αν οι περισσότερες θερμίδες, για παράδειγμα, προέρχονται από φυτικές ίνες, πρωτεΐνη ή καλά λιπαρά, μας δημιουργούν αίσθημα κορεσμού για περισσότερη ώρα, μας κρατούν μακριά από το τσιμπολόγημα και τελικά έχουμε κέρδος στη ζυγαριά.
Κι όταν συμβαίνει αυτό, το σώμα μας πρέπει να βασιστεί σε αυτά που έχει, μπορεί να παρουσιάσουμε ελλείψεις και να «κουράσουμε» τον οργανισμό μας κι αυτό πολλές φορές δυσκολεύει την απώλεια βάρους, ακόμη και σε αυτούς που προσπαθούν πολύ.
Κράκερ vs ξηροί καρποί: επιλέξτε τους ξηρούς καρπούς
Οι ξηροί καρποί φημίζονται για τα καλά λιπαρά τους, τα οποία αν και καλά, τους ανεβάζουν τις θερμίδες, με μια χούφτα καρύδια για παράδειγμα να αποδίδει κοντά στις 200 θερμίδες και μια χούφτα αμύγδαλα να ξεπερνά τις 160. Ένα μεγάλο κράκερ από την άλλη, κυμαίνεται περίπου στις 50-60 θερμίδες κι ακόμη κι αν κάποιος φάει δύο, έχει καταναλώσει λιγότερες θερμίδες.
Οι ξηροί καρποί, όμως, είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μας βοηθούν να αισθανθούμε χορτάτοι «κλέβοντας» την όρεξη για τσιμπολόγημα, την ίδια στιγμή που οι υδατάνθρακες των κράκερ, κάνουν το αντίθετο. Κι όπως είναι γνωστό, τα καλά λιπαρά ωφελούν τον εγκέφαλο, την επιδερμίδα, τα μαλλιά, ενώ βοηθούν και στην απορρόφηση βιταμινών.
Το ταχίνι γεμίζει όλο και περισσότερα τα ράφια του σούπερ μάρκετ, με πολλούς, όμως, να το αποφεύγουν λόγω των λιπαρών του. Όταν, όμως, ψάχνετε να απλώσετε κάτι στο ψωμί σας για πρωινό, το ταχίνι, αντί για τη μαρμελάδα, είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή. Ο λόγος είναι ότι η μαρμελάδα περιέχει πολλή ζάχαρη και ελάχιστη πρωτεΐνη, προκαλώντας απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος και ξαφνικό αίσθημα πείνας και κούρασης, κάτι που δείχνει ότι προφανώς δεν είναι και τόσο σοφή επιλογή.
Το ταχίνι, από την άλλη, αν και αποδίδει σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες της μαρμελάδας, περιέχει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά που μας χαρίζουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Τα light προϊόντα και τα χαμηλά λιπαρά έκαναν θραύση όταν πρωτοβγήκαν στην αγορά, πλέον, όμως, έχουμε καταλάβει ότι τα λιπαρά δεν είναι εχθρός μας (τουλάχιστον όχι πάντα). Το τυρί με χαμηλά λιπαρά, το πιθανότερο είναι να μην σας χορτάσει όσο θα έπρεπε και σε λίγη ώρα να τσιμπολογάτε και πάλι.
Το πλήρες τυρί περιέχει σημαντική ποσότητα λίπους και αν το συνδυάσετε ως σνακ με φρούτα, θα χορτάσετε και θα χαρίσετε ενέργεια στον οργανισμό σας. Τα κορεσμένα λιπαράτου σίγουρα αποτελούν ένα θέμα, αλλά σύμφωνα με δανέζικη έρευνα φάνηκε ότι άντρες που κατανάλωναν 280 γραμμάρια τυρί καθημερινά, δεν παρουσίασαν μεταβολή στην LDL χοληστερίνη. Στο μεταξύ, μέχρι να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες, καταναλώστε μικρή ποσότητα τυριού, προτιμώντας το πλήρες.
Το κοτόπουλο αποτελεί συνηθισμένη πηγή άπαχης πρωτεΐνης για πολλούς, με 165 θερμίδες στα 100 γραμμάρια στήθους κοτόπουλου και 31 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το τόφου με πέστο, από την άλλη, είναι ένα γεύμα αρκετά διαδεδομένο στους χορτοφαγικούς κύκλους, με τις συνολικές θερμίδες του να ξεπερνούν αυτές του κοτόπουλου, αφού περιέχει λιπαρά από το τόφου, αλλά και τη σάλτσα.
Μπορεί στην πρωτεΐνη το κοτόπουλο να υπερτερεί, το τόφου, όμως, είναι αρκετά πιο πλούσιο σε σίδηρο, όπως επίσης και ασβέστιο και σε συνδυασμό με τη σάλτσα πέστο χαρίζει καλά λιπαρά στον οργανισμό, τα οποία –όπως είπαμε πιο πάνω- ωφελούν εγκέφαλο, επιδερμίδα, μαλλιά κ.ο.κ., ενώ ταυτόχρονα μας χορταίνουν, κρατώντας μας μακριά από το τσιμπολόγημα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Τα αυγά αποτελούν πολύ συχνά ένα σημαντικό κομμάτι του πρωινού ή των σνακ μέσα στην ημέρα, καθώς είναι κάτι εύκολο και πλούσιο σε πρωτεΐνη. Την επόμενη φορά που θα ετοιμαστείτε να βάλετε αβγό στο σάντουιτς σας, όμως, σκεφτείτε μήπως προτιμήσετε να το αντικαταστήσετε με λίγο αβοκάντο.
Παρ’ όλο που το αβοκάντο έχει περισσότερες θερμίδες, φτάνοντας τις 160 στα 100 γραμμάρια, και περισσότερα γραμμάρια λιπαρά, μας παρέχει μικρότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών (στην ίδια ποσότητα), μεγαλύτερο ποσοστό καλών λιπαρών, μηδενική χοληστερίνη και ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Β6, μαγνήσιο που συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες, στην υγεία των οστών, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και μας χαρίζει κρεμώδη υφή για να κάνουμε το σάντουιτς πιο… ενδιαφέρον.
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
Fb page: https://www.facebook.com/getactive.gr/