Δε χρειάζεται να πας σε σχολή μαγειρικής, ούτε να αγοράσεις πανάκριβο εξοπλισμό, ούτε καν να έχεις μεγάλη εμπειρία στη μαγειρική για να γίνεις εξπέρ στην κουζίνα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
20 μικρά αλλά σημαντικά για να γίνεις “μανούλα” στη μαγειρική
1. Γράψε το δικό σου βιβλίο μαγειρικής
Δοκίμασες να φτιάξεις μια συνταγή αλλά το αποτέλεσμα δε σε διακίωσε απόλυτα; Το λαδερό ήθελε περισσότερη ντομάτα; Το κοτόπουλο χρειαζόταν μερικά λεπτάκια ψησιματος περισσότερο; Το γλυκάκι βγήκε κάπως άγλυκο ή υπερβολικά γλυκό; Γράψε σημειώσεις και τροποποίησε τη συνταγή έτσι ώστε να φτάσεις στο τέλειο!
2. Τα μαχαίρια σου είναι ακονισμένα;
Και τα μαχαίρια θέλουν φροντίδα, μη το ξεχνάς. Φρόντισε να τα ακονίζεις που και που για να γίνεται η δουλειά σου πιο εύκολη στην κουζίνα και είτε το πιστεύεις, είτε όχι με μεγαλύτερη ασφάλεια.
3. Το αντικολλητικό μήπως θέλει άλλαγμα;
Και τ΄αντικολλητικά τηγάνια χαλάνε, ειδικά αν δεν ακολουθείς κατά γράμμα τις οδηγίες, που απαγορεύουν χρήση μεταλλικής κουτάλας κι άλλου μεταλλικού σκέυους σε άμεση επαφή με την αντικολλητική του πλάκα. Όταν το δεις να φθείρεται και να αποκαλύπτεται η αλουμινένια βάση κάτω από την αντικολλητική κι αν το φαγητό, όπως πχ η ομελέτα αρχίζει και κολλάει, το τηγάνι θέλει άλλαγμα. Καιρός να αγοράσεις καινούριο.
4. Δοκίμασε το φαγητό σε κάθε στάδιο μαγειρέματος
Αν περιμένεις να το κάνεις στο τέλος μάλλον θα είναι ήδη πολύ αργά. Ακόμη και τότε βέβαια – υπάρζει λύση. Κατά καιρούς έχουμε δώσει αρκετές συμβουλές για να σώσεις το φαγητό έστω και την τελευταία στιγμή.
5. Το τυρί γίνεται πιο γευστικό με μικρά κολπάκια
Η μοτσαρέλα, η φέταμ το κατσικίσιο τυρί, όλα γίνονται πολύ πιο ωραία με λίγο λαδάκι και ρίγανη! Κλασικό κι εγγυημένο!
6. Μπορείς να φτιάξεις και μόνη σου κρουτόνς
Κόψε κυβάκια ψωμιού, ψήσε τα σε λαδόκολλα με λίγο λαδάκι, αλατοπίπερο κι ότι άλλο θέλεις πχ λίγη σκόνη σκόρδου ή άλλο μυρωδικό, ψήσε στο φούρνο σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Έτσι η σαλάτα σου παίρνει άλλη διάσταση στο λεπτό!
7. Κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας για να βράσει το φαγητό πιο γρήγορα (Προσοχή: Όχι στα ζυμαρικά)
Φαίνεται προφανές αλλά για πολλούς δεν είναι. Αν θέλεις να βράσει τπ φαγητό πιο γρήγορα κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας, μη το κάνεις όμως αν πρόκειται για ζυμαρικά ή και φάβα, γιατί το νερό θα φουσκώσει και θα χυθεί.
8. Αποθήκευσε σωστά τα βότανα & μυρωδικά
Κάλυψε με τα με πλαστική μεμβράνη, δέσε σφιχτά με λαστιχάκι και κατάψυξέ τα. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσεις μυρωδικά όπως ο μαιντανός, ο βασιλικός, το σχοινόπρασο κ.α.
9. Ανάδειξε τη γεύση της κόκκινης σάλτσας με λίγη ζάχαρη
Η σάλτσα ντομάτας, όπως επίσης και το φαγητό με καρότο αναδεικνύονται με μια μικρή πρέζα ζάχαρης (μόνο μια – όχι απραπάνω). Δοκίμασέ το!
10. Μην αγοράζεις μεγάλη ποσότητα μαύρης ζάχαρης
Η μαύρη ζ’αχαρη κρατάει λιγότερο από τη λευκή κρυσταλλική, περίπου 6 μήνες, οπότε φρόντισε να αγοράζεις όση χρειάζεσαι.
11. Πρώτα λαδάκι, μετά αλατοπίπερο και τέλος ψήσιμο
Όταν ψήνεις λαχανικά, πρώτα ρίξε το λαδάκι και μετά το αλάτι και τα μπαχαρικά και μετά ξανά ρίξε λαδάκι. Με αυτό τον τρόπο τα λαχανικά θα αντλήσουν όλα τα αρώματα!
12. Κράτα ψωμί στην κατάψυξη
Το ψωμί μπορεί να διατηρηθεί πολύ καλά στην κατάψυξη ενώ έχεις αρκετούς λόγους για να το κάνεις. Απλά να θυμάσαι πως ο αέρας είναι εχθρός. Κόψε το ψωμί σε φέτες, τύλιξέ το σε αλουμινόχαρτο και βάλε το σε μια σακούλα μέσα στην κατάψυξη. Όταν το χρειαστείς, για να φτιάξεις μπιφτέκια, παξιμάδια ή οτιδήποτε άλλο, το βγάζεις από την κατάψυξη και το χρησιμοποιείς.
13. Κράτα τα κοτσάνια
Κόβεις το κεφαλάκι από το κατότο, τα κοτσάνια από τα λαχανικά και τις ντομάτες και τα πετάς; Λάθος! Κράτησέ τα και κατάψυξέ τα ή φτιάξε άμεσα μια ωραία αρωματική σούπα! Δεν πετάμε τίποτα.
14. Και το βούτυρο έχει τα κολπάκια του
Ξέχασες να βγάλεις το βούτυρο από το ψυγείο; Μη το σερβίρεις κρύο, υπάρχουν τρόποι να το μαλακώσεις.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
15. Έμεινε ρύζι, κινόα, ζυμαρικό; Μη τα πετάξεις
Μπορείς άνετα να τα χρησιμοποιήσεις είτε ως γαρνιτούρα, είτε να φτιάξεις στη στιγμή σαλάτα της αρεσκείας σου.
16. Η λαδόκολλα θα σου λύσει τα χέρια
Ψητά λαχανικά, κρέας στο χαρτί, κουλουράκια, όλα θέλουν τη λαδόκολλα, για να μη κολλήσουν στο ταψί και να γίνουν σκέτο λουκούμι
17. Κράτα λίγο κρεατάκι, κόκκαλο από κρέας ή λιπάκι στην κατάψυξη
Κάθε φορά που καθαρίζεις το κρέας, κράτα όσα συνηθίζεις να πετάς και κατάψυξέ τα. Έτσι θα έχεις πάντα τα υλικά για να φτιάξεις υπέροχο ζωμό κρέατος.
18. Και η παρμεζάνα μπαίνει στην κατάψυξη
Δεν είναι μόνο το κρέας και τα μυρωδικά που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη για ώρα ανάγκης αλλά και το τυράκι, όπως για παράδειγμα η παρμεζάνα. Βάλε ένα σακουλάκι με τριμμένη παρμεζάνα στην κατάψυξη για να έχεις πάντα τριμμένο τυράκι κάθε φορά που το χρειάζεσαι.
19. Χρειάζεσαι μια μεγάλη μαγειρική λεκανίτσα
Δεν μπορείς ν΄ανακατέψεις τη σαλάτα σε μπολ, ούτε να πλάσεις τον κιμά για τα μπιφτέκια, το ζυμάρι της πίτσας, τη ζύμη για τα κουλουράκια κτλ σε μέσα σε αυτό. Για να γίνει η ζωή σου πιο εύκολη στην κουζίνα χρειάζεται ο κατάλληλος εξοπλισμός και ένα από τα πιο αναγαία είναι μια λεκάνη!
20. Φτιάξε κύβους με αρωματικά κι ελαιόλαδο
Για να δαιρκέσουν περισσότερο τα βότανα και τα αρωματικά σου, φτιάξε έυκολα και γρήγορα κύβου μαγειρικής. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις σε μια παγοκύστη ελαιόλαδο και τα αρωματικά της αρεσκείας σου, όπως για παράδειγμα θυμάρι, δεντρολίβανο, άνηθο, βασιλικό, δυόσμο κτλ και να τα καταψύξεις.