Γευστικά, γιορτινά έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας
Οι γευστικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο τα μελομακάρονα και τη βασιλόπιτα.
Υπάρχουν κι άλλες, πεντανόστιμες και άγνωστες για τους περισσότερους, τις οποίες θα αφήσουμε να… μοσχομυρίσουν φέτος τις γιορτές.
Μσούρα
Σε όλα τα σπίτια του Μελισσοχωρίου, μιας κωμόπολης 19 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, η μσούρα -ή μισούρα- μαγειρεύεται και σερβίρεται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, αφού αποτελεί παραδοσιακό, χριστουγεννιάτικο φαγητό.
Χριστόψωμο
Οι νοικοκυρές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ψήνουν το λεγόμενο χριστόψωμο 2-3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, ένα ψωμί αφιερωμένο στα Χριστούγεννα.
Γιαπράκια
Τα γιαπράκια δεν είναι τίποτε άλλο από ντολμαδάκια, τα οποία φτιάχνουν τα Χριστούγεννα κυρίως στα Δωδεκάνησα. Η παρασκευή τους, μάλιστα, καθώς τυλίγουν το λαχανόφυλλο ή το αμπελόφυλλο, λέγεται ότι συμβολίζει το φάσκιωματου Ιησού.
Μπάμπο
Στη Θράκη έχουν ένα πολύ νόστιμο έθιμο: κάθε χρόνο το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές ετοιμάζουν χοιρινό έντερο, γεμισμένο με συκωτάκια με μυρωδικά, μπαχαρικά και πληγούρι, το οποίο αφήνουν να σιγοβράζει όλο το βράδυ, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα μετά τη λειτουργία της Εκκλησίας, να είναι έτοιμο, τρυφερό και λαχταριστό.
Γευστικά, γιορτινά έθιμα από διάφορα μέρη της Ελλάδας
Κουκουλομαεργιά
Τα κουκουλομαεργιά είναι μια παραδοσιακή εορταστική σούπα από τη Νάξο, η οποία περιέχει καλαμπόκι, φασόλια και σιτάρι και σερβίρεται στοπρωτοχρονιάτικο τραπέζι.
Φτιάχνεται βράζοντας το καλαμπόκι, το σιτάρι και τα φασόλια μέχρι να χυλώσουν και σερβίρεται με μπόλικο πιπέρι και φρέσκο ελαιόλαδο, ενώ θεωρείται ότι φέρνει τύχη στους αγρότες και τις γεωργικές τους δραστηριότητες.
Γουρουνοχαρά
Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά και συνηθισμένα γευστικά έθιμα των Χριστουγέννων, το οποίο συναντάμε συνήθως στην Κεντρική Στερεά Ελλάδα.
Πλατσέδα
Αν σας αρέσει ο μπακλαβάς, τότε θα λατρέψετε και την πλατσέδα που είναι μια παραλλαγή του και προέρχεται από τη Μυτιλήνη. Πρόκειται για πιτάκια με καρύδι και σιρόπι και φτιάχνονται συνήθως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς από τις νοικοκυρές.
Το σχήμα της πλατσέδας είναι σχήμα κοχλία, όπως η σκοπελίτικη τυρόπιτα και ραντίζεται με σιρόπι από νερό, ζάχαρη και βανίλια.