15 Φεβρουαρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (International Confederation Of Childhood Cancer Parent Organizations – ICCCPO), με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόνο στην Ελλάδα, κάθε χρόνο 300 παιδιά προσβάλλονται από τον καρκίνο και συνήθως από λευχαιμία.
«Θαυμάζω τη μάνα. Τη δύναμη της μάνας που καλείται να παλέψει για τη ζωή του παιδιού της που διαγνώστηκε με καρκίνο. Μέσα στο Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας φαίνεται η προσφορά της, οι τεράστιες ψυχολογικές και βιολογικές αντοχές που έχει». Λόγια καρδιάς που σκορπίζουν συγκίνηση και μόνο μία μάνα μπορεί να νιώσει και να κατανοήσει. Αυτά είναι τα λόγια της Μαρίας Τριφωνίδη, προέδρου τα τελευταία 12 χρόνια της Φλόγας, του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, που μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου.
«Έχει αυξηθεί θεαματικά η ίαση. Τα 3 στα 4 παιδιά στη χώρα μας γίνονται καλά. Είναι ένα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα παιδιά δεν είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Κάνουν τον αγώνα τους και τα περισσότερα θα γίνουν καλά» αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Τρυφωνίδη σχετικά με την θεραπεία των μικρών παιδιών.
Η οικονομική κρίση σύμφωνα με την κυρία Τρυφωνίδη, έχει επηρεάσει με έναν διαφορετικό τρόπο τις οικογένειες που έχουν ένα παιδί με καρκίνο. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού, φεύγουν γιατροί σε σύνταξη και δεν αναπληρώνονται. Υπάρχουν 20 παιδιά βαριά άρρωστα και δεν υπάρχει γιατρός τη νύχτα. Η νομοθεσία το επιτρέπει και έχουμε αναλάβει τη χορηγία πέντε γιατρών. Οι τέσσερις είναι ογκολόγοι και απασχολούνται στο κτίριο της Ελπίδας και ο πέμπτος στο ακτινολογικό στο Αγλαΐα Κυριακού. Προσπαθούμε να στηρίζουμε την πολιτεία στις ελλείψεις που έχει», επεσήμανε.
Υπάρχει πρόληψη στον παιδικό καρκίνο; Η απάντηση δυστυχώς είναι αρνητική. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση μπορεί και οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.
«Συχνά στην Ελλάδα δεν έχουμε έγκαιρη διάγνωση και οι γενικοί παιδίατροι και οι γονείς δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει. Εμείς ζητούμε οι παιδίατροι κατά την εκπαίδευσή τους να περνούν από ογκολογικό τμήμα νοσοκομείου για 3-4 μήνες», πρόσθεσε.
Ο παιδικός καρκίνος αν διαγνωσθεί έγκαιρα το παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να τον νικήσει. Από τα 250.000 παιδιά που έχουν καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο, τα 90.000 δεν επιβιώνουν.

Αφήστε μια απάντηση