Τα 20 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο

Τα 20 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο

Μετά την ανάλυση περισσότερων από 1.000 ωμών τροφών, οι επιστήμονες κατέταξαν τα συστατικά που παρέχουν την καλύτερη ισορροπία των ημερήσιων διατροφικών μας αναγκών, και βρήκαν τα 20 πιο θρεπτικά τρόφιμα στον κόσμο. Οι επιστήμονες έδωσαν σε κάθε τροφή μία διατροφική βαθμολογία.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

1. Αμύγδαλα

Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να βοηθήσει με τον διαβήτη.

Διατροφικό σκορ: 97

2. Τσιριμόγια

Το φρούτο τσιριμόγια (Cherimoya) είναι σαρκώδες και γλυκό. Πλούσιο σε ζάκχαρα και βιταμίνες Α, C, B1, B2 και κάλιο.

Διατροφικό σκορ: 96

3. Κοκκινόψαρο Νορβηγίας

Ένα ψάρι βυθού, υψηλό σε πρωτεΐνες, χαμηλό σε κορεσμένα λίπη.

Διατροφικό σκορ: 89

4. Καλκάνι ή γλώσσα

Γενικά απαλλαγμένο από τον υδράργυρο και μια καλή πηγή της βασικής θρεπτικής βιταμίνης Β1.

Διατροφικό σκορ: 88

5. Σπόροι Chia

Αυτοί οι μικροί μαύροι σπόροι περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεϊνών, α-λινολενικού οξέος, φαινολικού οξέος και βιταμινών.

Διατροφικό σκορ: 85

6. Ηλιόσποροι

Μια από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές σιδήρου και μαγγανίου.

Διατροφικό σκορ: 84

7. Σέσκουλο

Μια σπάνια διαιτητική πηγή βηταϊνών, φυτοχημικά που πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες υγείας.

Διατροφικό σκορ: 78

8. Παντζάρι

Υψηλό σε βιταμίνες και ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Κ και Β (ιδιαίτερα ριβοφλαβίνη).

Διατροφικό σκορ: 70

9. Λουτιάνος (κοκκινόψαρο)

Μια οικογένεια θαλάσσιων ψαριών, που ανήκει στην κατηγορία των περκοειδών. Θρεπτικό αλλά μπορεί να μεταφέρει επικίνδυνες τοξίνες.

Διατροφικό σκορ: 69


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

10. Μανταρίνια

Υψηλό σε φρουκτόζη και στην καροτενοειδή κρυπτοξανθίνη, πρόδρομο της βιταμίνης Α.

Διατροφικό σκορ: 67

11. Αρακάς

Ο αρακάς περιέχει υψηλά επίπεδα φωσφόρου, μαγνησίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, χαλκού και φυτικών ινών.

  happy birthday,

Διατροφικό σκορ: 67

12 Κρεμμυδάκια φρέσκα

Πλούσια πηγή χαλκού, φωσφόρου και μαγνησίου. Μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Κ.

Διατροφικό σκορ: 65

13. Βασιλικός

Ένα μυρωδικό που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την προστασία της καρδιάς. Επιπλέον έχει αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Διατροφικό σκορ: 63

14. Καυτερές πιπεριές

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά καψαϊκαίνη, καροτενοειδή και βιταμίνη C.

Διατροφικό σκορ: 62

15 Φρέσκο σπανάκι

Περιέχει μέταλλα και βιταμίνες (ειδικά βιταμίνη Α, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο). Το νωπό σπανάκι μπορεί να χάσει τη θρεπτική του αξία εάν φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου και κατατάσσεται χαμηλότερα από το να φάει κάποιος κατεψυγμένο σπανάκι αντί για φρέσκο, για παράδειγμα.

Διατροφικό σκορ: 59

16 Τομάτες

Χαμηλές σε θερμίδες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, καλίου και βιταμινών Α, C και Ε.

Διατροφικό σκορ: 56

17. Πάπρικα

Ένα μπαχαρικό πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Διατροφικό σκορ: 55


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

18. Ρόκα

Με υψηλά επίπεδα γλυκοσινολικών οξέων πουπροστατεύουν από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Διατροφικό σκορ: 55

19 Σολομός (κόκκινος)

Λιπαρό ψάρι, πλούσιο σε λιπαρά οξέα που μειώνουν τη χοληστερόλη. Ο κονσερβοποιημένος σολομός με τα οστά είναι πηγή ασβεστίου. Ο ροζ σολομός πήρε 52 στη βαθμολογία.

Διατροφικό σκορ: 54

20 Κουμκουάτ

Είναι πηγή βιταμινών A και C, έχει αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινολικές ενώσεις και φλαβονοειδή), όπως το καροτένιο, η λουτεΐνη, οι τανίνες, η ζεαξανθίνη, κ.λπ. Είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, φυλλικό και παντοθενικό οξύ.

Αυτές οι βιταμίνες λειτουργούν ως συµπαράγοντες για το μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών. Επιπλέον, το κουμκουάτ είναι μέτρια πηγή μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, σίδηρος, σελήνιο και ψευδάργυρος.

  Χυμός που συμβάλλει στην καύση του κοιλιακού λίπους και για την καταπολέμηση της χαλάρωσης

Διατροφικό σκορ: 52

Αφήστε μια απάντηση