Κράνα: Η ελληνική υπερτροφή

Κράνα: Η ελληνική υπερτροφή

Κράνα: Η ελληνική υπερτροφή

 

Τα κράνα είναι καρποί φυλλοβόλων δέντρων (κρανιά) που ευδοκιμούν κυρίως στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

 

Η περίοδος ανθοφορίας του φυτού ξεκινά αρχές της άνοιξης και καρποφορεί το φθινόπωρο. Η κρανία φέρει όμορφους κίτρινους ανθούς και κόκκινα μούρα.

 

Μπορείτε να καταναλώσετε ωμό τον καρπό της ή να φτιάξετε σιρόπια, κονιάκ και μαρμελάδα. Το ξύλο του δέντρου είναι ιδιαίτερα σκληρό και υπάρχουν αναφορές ότι τα παλαιότερα χρόνια έφτιαχναν με αυτό εργαλεία, μπαστούνια, τόξα και βέλη.

 

Η χρήση των κράνα ήταν αρκετά διαδεδομένη στην παραδοσιακή ιατρική και χρησίμευε για την αντιμετώπιση της διάρροιας, των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, του πυρετού, της χολέρας, της ελονοσίας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, του καρκίνου, της αιμορραγίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

 

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα κράνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, του σακχάρου στο αίμα, ενώ αποτρέπουν και την συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Αξιοσημείωτες είναι οι αντιμικροβιακές, αντιπαρασιτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, που μπορούν να προσφέρουν σημαντική προστασία στο ήπαρ, τα νεφρά και το καρδιαγγειακό σύστημα.

 

Κράνα: Η ελληνική υπερτροφή

Οφέλη

 

Τα φύλλα, οι ώριμοι καρποί και ο φλοιός του δέντρου, προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού. Έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως φαρμακευτικό φυτό και ξεχωρίζουν τα πιο σημαντικά οφέλη, όπως:

 

Αντιμετώπιση δυσεντερίας και διάρροιας

 

Φυσικό αναλγητικό

 

Αντιφλεγμονώδες

 

Αντιπυρετικό

 

Αντιμετώπιση των κολικών

 

Οι αντισηπτικές τους ιδιότητες προκύπτουν από την υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες και βοηθούν στην καταπολέμηση της διάρροιας και άλλων διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος.

 

  Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΔΕΝ ΖΕΙ σε ΑΛΚΑΛΙΚΟ και ΟΞΥΓΟΝΩΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

Έχει επίσης αποδειχθεί, ότι τα κράνα παρέχουν ισχυρές αναλγητικές ιδιότητες και συμβάλλουν στην ανακούφιση μυικών πόνων και πονοκεφάλων.

 

Θεωρούνται φυτά με εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, συνεπώς, χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση φλεγμονών και στη θεραπεία του πονόλαιμου. Παράλληλα, η αντιπυρετική τους δράση, που οφείλεται στις ανθοκυάνες, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πυρετού με φυσικό τρόπο.

 

Παλαιότερα, για την καταστολή του πυρετού σε παιδιά και ενήλικες, χρησιμοποιούσαν το έγχυμα από τους αποξηραμένους καρπούς του φυτού.

 

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι έρευνες που διεξήχθησαν σχετικά με την χημική δομή του καρπού. Καθώς έδειξαν ότι τα κράνα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, τανίνες, καροτίνη, , ανθοκυάνες, φλαβονοείδη και φαινολικά παράγωγα.

 

Η διαφορά των κράνμπερι από τα κράνα

 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως τα κράνα και τα κρανμπερι είναι το ίδιο φρούτο. Βέβαια αυτό δεν είναι εντελώς παράλογο, αν σκεφτεί κανείς πως το όνομα κ η όψη τους είναι παρεμφερείς. Στην πραγματικότητα όμως, είναι δύο εντελώς διαφορετικές υπερτροφές.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Καταγωγή:

 

Η κρανιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που αναπτύσσεται σε ορεινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και Ευρώπης.
Το κράνμπερι είναι αειθαλής θάμνος που προέρχεται από την Βόρεια Αμερική

 

Προέλευση:

 

Τα κράνα είναι ελληνικός καρπός.
Τα κράνμπερι είναι εισαγόμενα από χώρες του εξωτερικού.

 

Χρώμα:

 

Τα κράνα έχουν κόκκινο χρώμα
Τα κράνμπερι έχουν σκούρο βυσσινί

 

Διατροφικά στοιχεία

 

Μπορεί τα κράνα και τα κράνμπερι να μην είναι το ίδιο φυτό, ωστόσο, όπως αναφέραμε πιο πάνω, πρόκειται για δυο υπερτροφές που παρέχουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό και σίγουρα αξίζει να τις ενσωματώσουμε στην διατροφή μας.

 

Η διατροφική αξία των κράνα είναι σημαντική και μεταξύ των άλλων, σε 250 ml φυσικού χυμού περιέχει:

 

Θερμίδες: 152
Κάλιο: 530 mg
Νάτριο: 13 mg
Πρωτεΐνες: 1 g
Υδατάνθρακες: 37 g (Φυτικές ίνες: 0 gr – Ζάχαρη: 27 g)

 

  Φτιάξτε μόνοι σας το σπιτικό ποτό της μακροζωίας!

Τα κράνα στην κουζίνα

 

Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες, οι καρποί της κρανίας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας και σάλτσας. Οι κάτοικοι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιούν τους καρπούς του φυτού για την απόσταξη της βότκας.

 

Στην Ελλάδα τα χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε λικέρ, ενώ στο Ιράν και στην Τουρκία, τα τρώνε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σαν σνακ. Επίσης, αποτελεί βασικό συστατικό για την παρασκευή του παραδοσιακού τούρκικου κρύου ποτού, που λέγεται kizilcik serbeti.

 

Συμπέρασμα

 

Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, καθιστά τους καρπούς της κρανιάς, μια πολύ σημαντική προσθήκη στην ημερήσια διατροφή. Όπως είδαμε, υποστηρίζει τη λειτουργία του ήπατος, βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και στις διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος.

 

Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

 

Τέλος, μην ξεχνάμε και την εφαρμογή τους στην παραδοσιακή ιατρική, αφού αποτελούν ένα φυσικό αντιισταμινικό και αντιδιαβητικό προϊόν. Ωστόσο, φροντίζετε πάντοτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, προτού καταφύγετε σε οποιαδήποτε μορφή εναλλακτικής θεραπείας.

 

Αφήστε μια απάντηση