Φτερνίζεσαι κάθε φορά που κοιτάς τον ήλιο; Υπάρχει εξήγηση!

Φτερνίζεσαι κάθε φορά που κοιτάς τον ήλιο; Υπάρχει εξήγηση!

 

Φτερνίζεσαι κάθε φορά που κοιτάς τον ήλιο; Υπάρχει εξήγηση!

 

 

Είσαι έτοιμος να φτερνιστείς αλλά κάτι σε κρατάει.

Ξέρεις όμως το κόλπο. Κοιτάς προς τον ήλιο ή το φως και φτερνίζεσαι! Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί φτερνίζεσαι όταν κοιτάς το φως ή τον ήλιο; Όχι, δεν έχεις καμία αλλεργία και δεν συμβαίνει μόνο σε σένα!

 

Για την ακρίβεια συμβαίνει περίπου στο 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με την Roberta A. Pagon, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Το φτέρνισμα το οποίο προκαλείται απ’ την αντανάκλαση του φωτός ή το φως το ήλιου εμφανίζεται στο 18 έως 35% του πληθυσμού και είναι γνωστό ως «φωτικό φτέρνισμα» (photic sneezing) ή σύνδρομο ACHOO , δηλαδή το φτέρνισμα που προκαλείται όταν κοιτάς τον ήλιο ή την αντανάκλαση του φωτός.

Πιθανότα είναι ένα χαρακτηριστικό που έχεις απ’ τους γονείς σου. Συγκεκριμένα, αν το έχεις ένας γονέας τότε υπάρχει 50% πιθανότητα να το έχει και το παιδί.

Κι ενώ κανείς δεν ξέρει πως συμβαίνει, υπάρχουν πολλές θεωρίες. Ορισμένες απ’ αυτές θεωρούν πως πρόκειται για ένα “σφάλμα” σ’ ένα απ’ τα κύρια νεύρα του εγκεφάλου.

 

Φτερνίζεσαι κάθε φορά που κοιτάς τον ήλιο; Υπάρχει εξήγηση!

Αυτό το νεύρο είναι το “trigeminal” και έχει τρεις κύριες διακλαδώσεις, καθεμιά απ’ τις οποίες εξαπλώνεται στο πάνω, κάτω και στη μέση του εγκεφάλου. Με το ACHOO, είναι οι δύο πρώτες διακλαδώσεις -ο οφθαλμικός και o άνω γναθικός- διασυνδέονται.

Επομένως, παρ’ όλο που θα πρέπει μόνο οφθαλμικός να αντιδρά στο φως, σ’ αυτήν την αντίδραση “εμπλέκεται” και ο άνω γναθικός. Νομίζει πως υπάρχει ένας ερεθισμός και προκαλεί το φτέρνισμα. Μια άλλη θεωρία είναι ότι προκαλείται από μια ακούσια “κίνηση” του νευρικού μας συστήματος.

  Όταν ο μπαμπάς μαλώνει την μικρή αλλά τσαούσα κόρη του – Το βίντεο με τις 62 εκατομμύρια προβολές

Η αντανάκλαση προκαλείται συνήθως από μια ξαφνική έκθεση στο έντονο φως, όπως ακριβώς όταν βγαίνει κάποιος από ένα τούνελ στον ήλιο, αλλά πραγματικά θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε φως.

 

Όποια κι αν είναι η θεωρία, είναι γεγονός πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το σταματήσεις παρά μόνο να καταλάβεις τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να μειώσεις τις επιπτώσεις που έχει το σύνδρομο ACHOO.

Μπορεί να μην το παίρνουμε πολύ σοβαρά διότι δεν επηρεάζει σοβαρά την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για έναν οδηγό αυτοκινήτου ή έναν πιλότο, εξηγούν οι ειδικοί.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση