Ποια είναι τα σωστά συνοδευτικά για το φαγητό σου ώστε να χάσεις κιλά;

χάσεις κιλά

 

Ποια είναι τα σωστά συνοδευτικά για το φαγητό σου ώστε να χάσεις κιλά;

«Πολλές φορές, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αναρωτιόμαστε με τι διαφορετικό να συνοδεύσουμε τη κύρια μερίδα μας χωρίς πάλι να επιλέξουμε πατάτες και ρύζι.  Ποια είναι τα σωστά συνοδευτικά για το φαγητό σου ώστε να χάσεις κιλά;

Ταυτόχρονα ο στόχος μας είναι η απώλεια βάρους, οπότε πρέπει κάτι να βρούμε που να συμβάλλει στην ποικιλία που αναζητάμε αλλά και στην απώλεια λίπους» εξηγεί η Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου. 

Μην μετράς μόνο τις θερμίδες…

Πριν όμως σου παρουσιάσει τα συνοδευτικά που θα σε βάλουν και πάλι σε τροχιά αδυνατίσματος η κ. Ρούντου τονίζει πως «στη διαδικασία απώλειας βάρους δεν συμμετέχουν μόνο οι θερμίδες που λαμβάνουμε αλλά και η θρεπτική σύσταση των τροφίμων».

Σημασία έχει δηλαδή και τι άλλο μπορεί να σου προσφέρει ένα τρόφιμο, εκτός από χαμηλά λιπαρά και θερμίδες και το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλει στο αδυνάτισμα. «Έτσι λοιπόν θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην απώλεια βάρους» συμπληρώνει.

Οι συνοδοί των κυρίως πιάτων που αδυνατίζουν

Τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να συνοδεύσουν το πιάτο μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και στην καύση του λίπους.

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑΠολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και κρεμμύδια. Tα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

  Καλημέρες Κυριακής όμορφες και ευλογημένες!!!....giortazo.gr
Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.– Για ποιες μαγειρικές σου δημιουργίες; Ψητό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι θα ταιριάξει υπέροχα στο πιάτο με τα λαχανικά σου.

 

ΠΛΙΓΟΥΡΙΤο πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που όπως προαναφέραμε μειώνουν την απορρόφηση λίπους και σας χορταίνουν ευκολότερα. Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού.

Τέλος, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ότι το ρύζι και οι πατάτες. Αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.– Για ποιες μαγειρικές σου δημιουργίες; Με τα σουτζουκάκια σου, το κοτόπουλο στο φούρνο ή το ψητό κατσαρόλας. Αντικατάστησε το ρύζι ή τις πατάτες με πλιγούρι. Μην ξεχνάς πως αν το αναμείξεις με φρέσκα λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι) γίνεται από μόνο του ένα κυρίως, χορταστικό πιάτο.

ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣΑποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία φαίνεται να καταπραΰνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενώ βοηθάει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα.

Οι γλυκοπατάτες αποτελούνται ουσιαστικά από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους, με αποτέλεσμα να πεινάς λιγότερο και να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα. Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ χορταστικές, δίχως να παχαίνουν.– Για ποιες μαγειρικές σου δημιουργίες; Δοκίμασε να τις κάνεις πουρέ, αντί για κλασικό πουρέ πατάτας ή να τις βάλεις μαζί με τα φαγητά που ετοιμάζεις στη γάστρα και το φούρνο γενικότερα (αρνάκι, κοτόπουλο κτλ).

  Δίαιτα Dukan – Οι 4 Φάσεις & Πρόγραμμα Ημέρας

ΣΠΑΝΑΚΙ

Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη ή θερμίδες, ενώ αντιθέτως περιέχει φολικό οξύ και άλλες πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το φολικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, είναι απαραίτητο για ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των σακχάρων.

– Για ποιες μαγειρικές σου δημιουργίες; Φρέσκο σαν σαλάτα μπορεί αν συνοδεύσει όποιο πιάτο εσύ επιθυμείς, ενώ μπορεί να συμμετέχει σε δεκάδες συνταγές. Από ζυμαρικά με λευκή σος και σπανάκι, γεμιστά ζυμαρικά (δοκίμασε τα γεμιστά κανελόνια με κρέμα από σπανάκι), σε μια σούπα ή για τη γέμιση μιας κρέπας.

ΚΟΥΣ ΚΟΥΣΤα τελευταία χρόνια το κους κους φαίνεται να συχνάζει όλο και περισσότερο στη κουζίνα μας και να συνοδεύει τα κύρια πιάτα μας ή ακόμα και τις σαλάτες. Είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι που βρέχεται και κυλιέται σε αλεύρι.

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους αλλα και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν, όπως προαναφέραμε στον μεταβολισμό των σακχάρων και κατ’επέκταση στην συνολική απώλεια βάρους.– Για ποιες μαγειρικές σου δημιουργίες; Και το κουσκούς, όπως το πλιγούρι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια κάθε σου πιάτο που θα έφτιαχνες με πατάτες ή ρύζι. Δοκίμασέ το επίσης με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, στη θέση των ζυμαρικών και φυσικά ως σαλάτα.

Κι επειδή το ερώτημα παραμένει αιώνιο και αναπάντητο, σαν το αυγό που έκανε την κότα ή την κότα το αυγό, ιδού τι βρήκαμε για τις διαφορές που έχει το πλιγούρι από το κους κους!

Το πλιγούρι είναι δημητριακό, πρόκειται στην ουσία για χοντροσπασμένο σιτάρι. Είναι και η πρώτη ύλη για να γίνει ο τραχανάς, αν αναμειχθεί με γάλα και αποξηρανθεί.
Αντίθετα το κους κους είναι χοντρά κομμάτια σιμιγδάλι που βρέχονται και κυλιούνται σε αλεύρι για να αποξηρανθύν στη συνέχεια και να σου δώσουν τα μικρά «κυλινδράκια» του κους κους!ΠΗΓΗ

  Τι δεν τρώει η Ελεονώρα Μελέτη και παραμένει σταθερή στα κιλά της

Αφήστε μια απάντηση