Σε ποιο βουνό σχηματίζεται το πρόσωπο του Δία που «κοιτάζει» τον Όλυμπο. Ο παράδοξος σχηματισμός της φύσης που εντυπωσιάζει. Πήρε το όνομά του από τα ουρλιαχτά των λύκων!

βουνό σχηματίζεται το πρόσωπο του Δία

 

Στη φωτογραφία διακρίνεται το πρόσωπο του αρχηγού των Ολύμπιων θεών …  Σε ποιο βουνό σχηματίζεται το πρόσωπο του Δία που «κοιτάζει» τον Όλυμπο. Ο παράδοξος σχηματισμός της φύσης που εντυπωσιάζει. Πήρε το όνομά του από τα ουρλιαχτά των λύκων!

όπως σχηματίστηκε από τη φύση πάνω στα βράχια. Το πρόσωπο του, τα μάτια του, η μύτη του και η γεννιάδα του Δία είναι «σμιλεμένα» στην κορυφή του όρους Όρλιακα, στην ανατολική πλευρά του βουνού, όπου ο Δίας κοιτάζει τον Όλυμπο.

Ο Όρλιακας είναι βουνό της Πίνδου, ύψους 1.453 μέτρων, η ηλικία του οποίου ξεπερνάει τα 300.000.000 χρόνια. Η Δρ. Annie Rassios μελέτησε το βουνό και υποστηρίζει ότι ο Όρλιακας πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν νησάκι του Ωκεανού της Τηθύος όταν υπήρξε η υπερήπειρος Παγγαία.

Ο Όρλιακας υψώνεται κοντά στην οροσειρά της Πίνδου και σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο πήρε το όνομά του από από τα ουρλιαχτά των λύκων που ακούγονταν τη νύχτα από τις κορυφές του.

βουνό σχηματίζεται το πρόσωπο του Δία

Ο Όρλιακας ονομάστηκε έτσι από τα ουρλιαχτά των λύκων που ακούγονταν τη νύχτα από τις κορφές του. Ο τοπικός θρύλος αναφέρει ότι οι διαβάτες έβλεπαν νεράιδες να περνούν ανάμεσα στα δέντρα του

Η γιγαντιαία «προτομή» του Δία βρίσκεται δίπλα στο χωριό Σπήλαιο των Γρεβενών, οι κάτοικοι του οποίου έδωσαν γενναίες μάχες κατά των Τούρκων στην ελληνική επανάσταση.

Στις πλαγιές του βουνού έδρασε και ο θρυλικός κλεφταρματωλός Θεόδωρος Ζιάκας, ο οποίος το 1854 οργάνωσε την εξέγερση της Δυτικής Μακεδονίας κατά των Τούρκων.

Όπως αναφέρει γνωστό δημοτικό τραγούδι:

«Εσείς βουνά των Γρεβενών και πεύκα του Μετσόβου, λίγο για χαμηλώσετε, κάνα ντουφέκι τόπο για να φανεί απ’ το Ζυγό το παινεμένο Σπήλιο, να δούμε το Ζιακόπουλο πως πολεμάει τους Τούρκους»

  Γιατί τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού είναι καθοριστικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Σε κοντινή απόσταση με τον οικισμό βρίσκεται και η μονή της Παναγιάς Σπηλιώτισσας, η οποία είναι διάσημη σε όλη τη Δυτική Μακεδονία και αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους θρησκευτικούς επισκέπτες. Εκτός από τη μεγαλειώδη πέτρινη μορφή του Δία, ο Όρλιακας φημίζεται για τα μανιτάρια του και το φυσικό του κάλλος.

 

βουνό σχηματίζεται το πρόσωπο του Δία
Το στίγμα στο 40.011749, 21.279479. Βρίσκεται πλησίον του χωριού Σπήλαιο Γρεβενών

Πυκνά δάση, αρπακτικά πουλιά και ποταμάκια συνθέτουν την εικόνα του βουνού.

Μπορείτε να επισκεφτείτε στο φαράγγι της Πορτίτσας, να διασχίσετε το ομώνυμο γεφύρι, να κάνετε πεζοπορία στην κοιλάδα της Κανάβης και στα λιθόστρωτα δρομάκια μέσα στο δάσος. Ο Όρλιακας ξεχωρίζει για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα και αποτελεί ιδανικό «σπίτι» για τις αρκούδες.
ΠΗΓΗ

 

Αφήστε μια απάντηση