Εορτάζοντες την 27ην του μηνός Ιουλίου

Εορτάζοντες την 27ην του μηνός Ιουλίου

Εορτάζοντες την 27ην του μηνός Ιουλίου

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΥΦΛΟΣ
Η ΟΣΙΑ ΑΝθΟΥΣΑ, η όμολογήτρια
ΟΙ ΑΓΙΟΙ 153 ΜΑΡΤΥΡΕΣ από τη Θράκη
Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Νόβγκοροντ (Ρώσος)

Εορτάζοντες την 27ην του μηνός Ιουλίου

 

Αναλυτικά

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ, ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

 

Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού και καταγόταν από τη Νικομήδεια. Τον πατέρα του έλεγαν Ευστόργιο και τη μητέρα του, που ήταν ευσεβέστατη χριστιανή, Ευβούλη. Ο Παντελεήμων γρήγορα στερήθηκε τις φροντίδες της μητέρας του, διότι πέθανε πρόωρα. Αλλά ο Θεός τον αξίωσε να διδαχθεί τη χριστιανική πίστη από ένα διακεκριμένο λειτουργό της Εκκλησίας, τον Ιερέα Ερμόλαο.

 

Τότε, ο Παντελεήμων είχε τελειώσει τις ιατρικές του σπουδές, κοντά στο φημισμένο γιατρό Ευφρόσυνο. Την επιστήμη του χρησιμοποίησε ιδιαίτερα για τους απόρους ασθενείς και έτρεχε με μοναδική προθυμία στις καλύβες τους, βοηθώντας τους όχι μόνο ιατρικά, αλλά και χρηματικά.

 

Σε κάθε σπίτι που έμπαινε δίδασκε το Ευαγγέλιο και έφερνε σ’ αυτό πολλές ψυχές. Ήταν ευσπλαχνικός σε ακρότατο βαθμό για όλους τους πάσχοντες, γι’ αυτό και ο Θεός του δώρισε το χάρισμα να θεραπεύει ασθενείς μόνο με την προσευχή του.

 

Έτσι θεράπευσε πολλούς, μεταξύ αυτών και ένα τυφλό, που έγινε αφορμή να συλλάβει ο Διοκλητιανός και τον Άγιο. Τον τυφλό τον θανάτωσε, διότι πίστεψε στον Χριστό και τον Παντελεήμονα υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, ώσπου στο τέλος τον αποκεφάλισε. Ο Παντελεήμων, όμως, ανήκει σ’ αυτούς για τους οποίους ο Κύριος είπε: «μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί έλεηθήσονται»1. Μακάριοι, δηλαδή, είναι οι ευσπλαχνικοί που συμπονούν στη δυστυχία του πλησίον, διότι αυτοί θα ελεηθούν από το Θεό την ήμερα της Κρίσεως.

 

1. Ευαγγέλιο Ματθαίου, ε’ 7.

 

Απολυτίκιο. Ήχος γ’.

 

Αθλοφόρε Άγιε και Ιαματικέ Παντελεήμον, πρέσβευε τω έλεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΤΥΦΛΟΣ

 

Αυτός γιατρεύτηκε από τον Άγιο Παντελεήμονα, ομολόγησε τον Χριστό και μαρτύρησε δια ξίφους.

 

Η ΟΣΙΑ ΑΝθΟΥΣΑ, η ομολογήτρια

 

Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Κοπρώνυμου (741 μ. Χ.). Οι γονείς της, Στρατήγιος και Φεβρωνία, διακρίνονταν για την ευσέβειά τους και με όμοιο τρόπο ανέθρεψαν και τη θυγατέρα τους. Η Ανθούσα παρόλες τις προτάσεις για γάμο, η θέλησή της εκδηλώθηκε από την αρχή σταθερά. Και όταν πέθαναν οι γονείς της, δε μετέβαλλε την απόφαση της.

 

Έμεινε παρθένος και αφιέρωσε την περιουσία της σε φιλανθρωπικούς και ιερούς σκοπούς. Στην Ανθούσα οφείλεται η ανέγερση δύο μονών. Αυτή του Μαντινέου, με ναό αφιερωμένο στην αγία Άννα, και αυτή των αγίων Αποστόλων, που χρησιμοποιήθηκε σα γυναικεία Μονή.

 

Όταν από τον αυτοκράτορα Κων/νο Κοπρωνυμο διατάχθηκε σκληρός διωγμός κατά των αγίων εικόνων και των υποστηρικτών τους, το μοναστήρι της όσιας Ανθούσας υπήρξε από τα πιο ένθερμα κέντρα της Ορθοδοξίας. Γι’ αυτό και η οσία στην αρχή βασανίστηκε.

 

Αλλά όταν προέβλεψε ότι η άρρωστη βασίλισσα θα διέφευγε το θάνατο και θα γεννούσε δίδυμα, τότε αγαπήθηκε πολύ απ’ αυτή και υποστήριξε ποικιλοτρόπως το μοναστήρι της όσιας Ανθούσας, η οποία αδιατάρακτη πλέον συνέχισε το έργο της. Η οσία Ανθούσα πέθανε ειρηνικά.

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ 153 ΜΑΡΤΥΡΕΣ από τη Θράκη

 

Μαρτύρησαν δια πνιγμού μέσα στη θάλασσα.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΜΑΝΟΥΗΛ

 

Απεβίωσε ειρηνικά.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Νόβγκοροντ (Ρώσος)

 

Δια Χριστόν σαλός

http://www.pigizois.net/index2.php

  18 Οκτωβρίου 2016 Λουκά του Ευαγγελιστού, Αγίου Μαρίνου του γέροντος

Αφήστε μια απάντηση