Εορτάζοντες την 8ην του μηνός Ιουλίου

Εορτάζοντες την 8ην του μηνός Ιουλίου

Εορτάζοντες την 8ην του μηνός Ιουλίου

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο Μεγαλομάρτυς
Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ, μητέρα του Αγίου Προκοπίου
ΟΙ ΑΓΙΕΣ 12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΕΣ
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΙΟΧΟΣ και ΝΙΚΟΣΤΡΑΤΟΣ, οι Τριβούνιοι
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΒΔΑΣ (ή Αυδάς) και ΣΑΒΒΑΣ
Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ο Αγιορείτης.
Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ο νέος ιερομάρτυρας.
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο δια Χριστόν σαλός
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο εφορκιστής
Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, του Ούσια Βόλογκντα (Ρώσος)

 

Αναλυτικά

Εορτάζοντες την 8ην του μηνός Ιουλίου

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο Μεγαλομάρτυς

 

Γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ από πατέρα χριστιανό, που ονομαζόταν Χριστόφορος, και μητέρα ειδωλολάτρισσα, τη Θεοδοσία. Όταν μεγάλωσε ο Προκόπιος, η μητέρα του κατάφερε, όταν ο αυτοκράτωρ Διοκλητιανός (290) πήγε στην Αντιόχεια, να τον κάνει δούκα Αλεξανδρείας. Και μάλιστα, του ανέθεσαν το διωγμό κατά των χριστιανών.

 

Όμως, το θέλημα του Κυρίου ήταν άλλο. Ενώ κάποια νύκτα βάδιζε με τη συνοδεία του, είδε σταυρό κρυστάλλινο και άκουσε φωνή να του λέει: «εγώ ειμί ο εσταυρωμένος Ιησούς, ο του Θεού Υιός». Έκπληκτος από το όραμα και τη φωνή, διέκοψε τη συγκεκριμένη πορεία του και πήγε στην Ιερουσαλήμ, όχι πλέον ως διώκτης, αλλά ευαγγελιζόμενος τον Χριστό.

 

Όταν το έμαθε η μητέρα του, τον κατήγγειλε στον έπαρχο Ουλκίωνα, όπου ο Προκόπιος ομολόγησε ότι είναι χριστιανός. Τότε υπέστη σκληρά βασανιστήρια και μισοπεθαμένος ρίχτηκε στη φυλακή. Έπειτα τον έβγαλαν από τη φυλακή και τον οδήγησαν σε ειδωλολατρικό ναό για να θυσιάσει στα είδωλα. Αμέσως η σκέψη του Προκοπίου σκίρτησε στα λόγια της Αγίας Γραφής, «ότι ουδέν είδωλον εν κόσμω, και ότι ουδείς θεός έτερος ει μη εϊς»1.

 

Δηλαδή, κανένα είδωλο δεν έχει ύπαρξη πραγματική στον κόσμο και κανένας άλλος θεός δεν υπάρχει, παρά μόνο ένας, ο αληθινός Θεός. Έτσι, σκεπτόμενος και προσευχόμενος ο Προκόπιος, γκρέμισε το ναό, με αποτέλεσμα να πιστέψει η μητέρα του και άλλοι πολλοί. Τελικά, αμετακίνητος στην πίστη του, αποκεφαλίστηκε από το διάδοχο του Ουλκίωνος, Φλαβιανό.

 

1. Α’ προς Κορινθίους, η’ 4.
Απολυτίκιο. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Άγρευθείς ούρανόθεν προς την εύσέβειαν, κατηκολούθησας χαίρων ώσπερ ο Παύλος Χριστώ, των Μαρτύρων καλλονή Μάρτυς Προκόπιε· όθεν δυνάμει του Σταυρού, αριστεύσας εύκλεώς, κατήσχυνας τον Βελίαρ· ου της κακίας άτρωτους, σώζε τους πόθω σε γεραίροντας.

 

Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΔΟΣΙΑ, μητέρα του Αγίου Προκοπίου

Πρώην ειδωλολάτρισσα, η οποία από τα θαύματα και το μαρτύριο του γιου της, επέστρεψε στον Χριστό και μαρτύρησε δια ξίφους.

 

ΟΙ ΑΓΙΕΣ 12 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΥΓΚΛΗΤΙΚΕΣ

Οι Αγίες αυτές προσήλθαν στον Χριστιανισμό από τα θαύματα του Αγίου Προκοπίου και μαρτύρησαν δια ξίφους.

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΙΟΧΟΣ και ΝΙΚΟΣΤΡΑΤΟΣ οί Τριβούνιοι

Μαρτύρησαν δια ξίφους, μαζί με τον Άγιο Προκόπιο.

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΒΔΑΣ (ή Αυδάς) και ΣΑΒΒΑΣ

Μαρτύρησαν δια ξίφους, μάλλον μαζί με τον Άγιο Προκόπιο.

 

  Ο Απόστολος 23 Ιουνίου – Γιορτή Αγίας Αγριππίνας

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ο Αγιορείτης.

Ο όσιος αυτός καταγόταν από τη Ζίχνη της Μακεδονίας και γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς και ενάρετους. Ανατράφηκε απ’ αυτούς, σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου. Στα γράμματα ήταν ευφυής και ικανότατος. Έγινε μοναχός, κατόπιν ιερέας και από τότε περιφερόταν σε διάφορους τόπους διδάσκοντας με το παράδειγμά του στους χριστιανούς το λόγο του Θεού.

 

Τελικά το 1548 κατέληξε στο Άγιον Όρος. Εκεί ασκήτευσε στο κελί του αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στα όρια της Μονής Παντοκράτορας. Απεβίωσε ειρηνικά και το άγιο λείψανό του ανέβλυσε ευωδιαστό μύρο. (Λεπτομέρειες της βιογραφίας του βλέπε στο Συναξαριστή του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου).

 

Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.

 

Ως του Σωτήρος γνησιώτατον φίλον, και των εν «Αθω εύωδέστατον κρίνον, και νοητόν άλάβαστρον οσίων αρετών, ίεροίς εν άσμασιν, εύφημούμεν σε Πάτερ, εις όσμήν των μύρων σου, ευλαβώς συνδραμόντες, δι’ ων ευφραίνει πάντοτε ημάς, τους σε τιμώντας, Θεόφιλε Όσιε.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ο νέος ιερομάρτυρας.

Καταγόταν από ένα χωριό των Ιωαννίνων που ονομαζόταν Άγιος Βλάσιος. Ο Αναστάσιος ήταν εφημέριος σε κάποια εκκλησία κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Είδε από κοντά το μαρτύριο του παπα – Κωνσταντίνου του Ρώσου και από τότε κυριολεκτικά τον κατέλαβε ο πόθος του μαρτυρίου. Κάποτε, λοιπόν, συνέβη να είναι παρών στη διδασκαλία υπέρ της μωαμεθανικής θρησκείας, κάποιου εξωμότη Ιερομόναχου, τυφλού, Κύπριου στην καταγωγή.

 

Τότε οι παρευρισκόμενοι Τούρκοι, παρότρυναν και τον Αναστάσιο να γίνει Τούρκος. Ο Αναστάσιος, όταν άκουσε αυτό, ήλεγξε με θάρρος το γέροντα εξωμότη, αλλά και τη μουσουλμανική θρησκεία. Και κατόπιν κήρυξε μπροστά σ’ όλους το Ευαγγέλιο του Χριστού. Τότε αμέσως τον έσυραν βίαια στον κριτή, καταδικάστηκε σε θάνατο και αποκεφαλίστηκε στις 8 Ιουλίου 1743.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο δια Χριστόν σαλός

 

ό εν Ουστούζη, ο θαυματουργός (Ρώσος) (+ 1303).

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, ο εφορκιστής

Η μνήμη του αγίου αυτού δε συναντάται στον Συναξαριστή του Αγ. Νικόδημου. Αναγράφεται στον Συναξαριστή του Delehaye έτσι: «Τη αύτη ήμερα (Ιουλίου 8) άθλησις του αγίου Προκοπίου του έφορκιστού, του εν Καισαρεία της Παλαιστίνης». Προφανώς είναι άλλος συνώνυμος του μεγαλομάρτυρα Προκοπίου και πιθανόν ο ίδιος μ’ αυτόν της 22ας Νοεμβρίου.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ, του Ούσια Βόλογκντα (Ρώσος)

Δια Χριστόν σαλός

 

 

  Αγιος Αντώνιος και ο Αγιος Αθανάσιος : Οι ΜΕΓΑΛΟΙ και θαυματουργοί

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

Αφήστε μια απάντηση