Η Πάρος ψηφίστηκε ως το καλύτερο νησί της Ευρώπης – Άλλα 5 ελληνικά στη δεκάδα!

 Πάρος

Η ομορφιά των ελληνικών νησιών κυριάρχησε στα βραβεία Travel + Leisure με την Πάρο να αναδεικνύεται ως το πιο όμορφο νησί της Ευρώπης.

Η Ελλάδα κυριάρχησε στην κατηγορία «Top 10 Νησιά της Ευρώπης» στα φετινά Βραβεία του Travel + Leisure με την Πάρο να κατέχει την πρώτη θέση αφού κατάφερε να συγκεντρώσει από τους αναγνώστες 88,76 βαθμούς (με άριστα το 100).

Στη τέταρτη θέση βρίσκεται η Σαντορίνη και ακολουθούν η Κρήτη στη πέμπτη, η Μήλος στην έκτη, η Μύκονος στην ένατη και η Κέρκυρα στη δέκατη θέση.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Οι αναγνώστες αξιολόγησαν τα νησιά ανάλογα με τις δραστηριότητές, τα αξιοθέατα, την φυσική ομορφιά, τις παραλίες, το φαγητό και τη φιλικότητα των κατοίκων.

Αναλυτικά η πρώτη δεκάδα:

10. Κέρκυρα
9. Μύκονος
8. Σικελία
7. Skye and the Hebrides, Σκωτία
6. Μήλος
5. Κρήτη
4. Σαντορίνη
3. Azores, Πορτογαλία
2. Οrkeny Islands, Σκωτία
1. Πάρος

Λίγα λόγια για την Πάρο

Η Πάρος, το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και τη διασκέδαση.

Πάρος

Φτάνοντας κάποιος στο λιμάνι της Παροικιάς, και αφού περάσει μερικές στιγμές χαλάρωσης στα όμορφα καφενεία που φιλοξενούν τα γραφικά σοκάκια του νησιού, μπορεί να επισκεφτεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου για μια σύντομη γνωριμία με την ιστορία του νησιού, που χάρη στην καίρια γεωγραφική του θέση στο Κεντρικό Αιγαίο κατοικήθηκε από τις αρχές της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, προσβάσιμο από το λιμάνι με τα πόδια, στεγάζεται σε σύγχρονο κτήριο που κατασκευάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό. Το Μουσείο της Πάρου είναι απότα σημαντικότερα στο Αιγαίο, καθώς διαθέτει μια πλούσια συλλογή έργων πλαστικής των αρχαϊκών και των κλασικών χρόνων.

Πάρος

Εκτός από τα έργα παρίων γλυπτών ιωνικής παράδοσης από το περίφημο παριανό μάρμαρο, στεγάζει ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τα τέλη του 19ου αι. έως σήμερα και χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή (τέλος 5ης χιλιετίας) ως και τη ρωμαϊκή περίοδο (30 π.Χ.- 324 μ.Χ.).

  Σεμπρεβίβα, το χρυσαφί λουλούδι της ελληνικής υπαίθρου που είναι πάντα ανθισμένο! Συμβολίζει την αιώνια αγάπη και συνδέεται με τον μύθο του Πάρη και της ωραίας Ελένης

Ξεχωρίζουν σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, όπως το ακέραιο μαρμάρινο άγαλμα Γοργούς (μέσα 6ου αι. π.Χ.), μια Νίκη (μέσα 5ου αι. π.Χ.), που δίνει την εντύπωση πως ακόμη αιωρείται στους αιθέρες, και δύο μαρμάρινες ανάγλυφες πλάκες (τέλη 6ου αι. π.Χ.) από το Ηρώο του Αρχίλοχου – ταφικό μνημείο προς τιμήν ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λυρικής ποίησης, ο οποίος καταγόταν από την Πάρο.

Από ιστορικής απόψεως, σημαντικό είναι το «Πάριο χρονικό», μια μαρμάρινη επιγραφή γραμμένη σε αττική διάλεκτο, στην οποία αναγράφονται σπουδαία ιστορικά και φιλολογικά γεγονότα.

Πάρος

Λίγα μέτρα πιο κάτω από το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής ή Καταπολιανής, ένα από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Αιγαίο. Ανασκαφές επιβεβαίωσαν την παράδοση ότι ο αρχικός ναός ανεγέρθηκε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου, ενώ τη σημερινή του μορφή απέκτησε, σε μεγάλο βαθμό, τα χρόνια του Ιουστινιανού, γύρω στα μέσα του 6ου αι.

Το παλαιοχριστιανικό κτηριακό συγκρότημα αποτελείται από την κεντρική μεγάλη σταυρική τρουλαία βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το σύγχρονό της παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου στα βορειοανατολικά και το μεταγενέστερο Βαπτιστήριο στα νότια. Μπορεί κανείς να θαυμάσει την ποιότητα της κατασκευής και της διακόσμησης της κεντρικής εκκλησίας, η οποία αποτελεί έναν από τους ελάχιστους σωζόμενους παλαιοχριστιανικούς ναούς σε λειτουργία μέχρι σήμερα.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Την ιστορική συνέχεια ανάμεσα στην αρχαία εποχή και τους Μεσαιωνικούς χρόνους μαρτυρούν τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία παρατηρεί κανείς στην τοιχοποιία των ναών. Το συγκρότημα πλαισιώνεται από μικρά παρεκκλήσια και κελιά σε διώροφο κτήριο του 17ου και 18ου αι. Στην Εκατονταπυλιανή φιλοξενούνται δύο σημαντικές συλλογές: η μία συνίσταται σε παλαιοχριστιανικά γλυπτά και επιγραφές της Πάρου, ενώ στα κελιά εκτίθεται μικρή, αλλά χαρακτηριστική ως προς τη νησιωτική παράδοση, συλλογή από μεταβυζαντινές εικόνες.

  Τα παρατσούκλια κατοίκων ανά ελληνική πόλη και από που προέρχονται

Η Πάρος δεν φημίζεται μόνο για τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά αξιοθέατα της αλλά και για τις φυσικές ομορφιές της. Μια καλή ιδέα είναι να εξερευνήσετε την παραλία Κολυμπήθρες, ένα φυσικό τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.

Η παραλία βρίσκεται πολύ κοντά στη Νάουσα και διακρίνεται για τους περίεργους σχηματισμούς των βράχων που την πλαισιώνουν. Οι βράχοι από γρανίτη μοιάζουν με φυσικά γλυπτά, διαμορφωμένα με το πέρασμα των χιλιετιών και την επαφή με τις φυσικές δυνάμεις της θάλασσας, του ανέμου και του ήλιου.

Η παραλία αποτελείται από διαδοχικούς μικρούς αμμουδερούς κολπίσκους, με ζεστά και ρηχά νερά ιδανικά για οικογένειες ή επισκέπτες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ κάποιες είναι τόσο μικρές που μόλις φιλοξενούν 2-3 άτομα.

Η γύρω περιοχή είναι ιδανική αν σας αρέσει η πεζοπορία, αφού μπορείτε να ακολουθήσετε τη σχετικά εύκολη διαδρομή μέχρι τη μυκηναϊκή ακρόπολη των Κουκουναριών ή την παραλία του Μοναστηριού. Αν πάλι επισκεφτείτε το κοντινό Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου να είστε βέβαιοι ότι θα ενθουσιαστείτε με την ομορφιά του τοπίου και τις καλόγουστες υποδομές που έχει σχεδιάσει ο δήμος Πάρου.

Οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές αποτελούν αφορμή για παραδοσιακά πανηγύρια, όπου ρέει άφθονο το περίφημο παριανό κρασί (Μονεμβασιά και Μαντηλαριά). Κυριαρχεί φυσικά η γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο με επίκεντρο το ναό της Εκατονταπυλιανής.

Μοναδική εμπειρία είναι και το Πάσχα στο νησί με την κατανυκτική ατμόσφαιρα και την αναπαράσταση των Παθών του Χριστού (στα χωριά Μάρπησσα, Μάρμαρα και Πρόδρομο). Το φθινόπωρο στην Πάρο τα ρακιδιά παίρνουν φωτιά, με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Αϊ-Γιώργη του Μεθυστή ή Σποριάρη, οπότε και ανοίγει το νέο κρασί, γεγονός που τιμάται δεόντως!

  Πως η Αθήνα από ένα μικρό χωριό 7.000 κατοίκων έγινε η πρωτεύουσα της Ελλάδας

Αφήστε μια απάντηση