Τεράστιο σκάνδαλο στην Ιρλανδία με συνολικά 209 ασθενείς να έχουν πάρει λάθος απαντήσεις σε ιατρικές εξετάσεις. 17 έχουν ήδη πεθάνει
Μια από τους ασθενείς-θύματα του σκανδάλου, και η οποία σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιο καρκίνου είναι η 37χρονη Emma Mhic Mhathúna. Το δικός της «λάθος» ήταν μόνο ότι έκανε ότι θα κάναμε όλοι στη θέση της. Το 2013 πήρε στα χέρια τις απαντήσεις των γυναικολογικών εξετάσεων που είχε κάνει, είδε πως όλα ήταν εντάξει και το πίστεψε.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Τον Μάιο του 2018 όμως ανακάλυψε πως όχι μόνο τα αποτελέσματα ήταν λάθος αλλά και πως ο καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας που ουδέποτε διαγνώστηκε, είχε κάνει μεταστάσεις στα οστά και πως πλέον ήταν πολύ αργά για να κάνει κάτι και να έχει ελπίδες να επιβιώσει.
«Πεθαίνω ενώ δεν υπάρχει λόγος να πεθάνω. Και τα παιδιά μου θα μείνουν μόνα, χωρίς εμένα, και εγώ θα τα αποχωριστώ» δήλωνε συντετριμμένη η 37χρονη τον περασμένο Μάιο μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.
«Προσπαθούσα να κάνω τα πάντα σωστά, με τον θηλασμό, με το να αφιερώνω όλο μου τον χρόνο στα παιδιά με το να θυσιάσω τη ζωή μου γι αυτά. Δεν το έβλεπα καν σαν θυσία. Κι όμως τώρα θα χάσω τα πάντα. Δεν ξέρω καν εάν το μικρό μου θα με θυμάται».
Η Mhic Mathúna, η οποία μεγαλώνει μόνη τα πέντε της παιδιά, ηλικίας δύο έως 15 ετών, εξήγησε τότε στο RTÉ ότι έπρεπε να καθίσει και να τους ανακοινώσει πως πρόκειται να πεθάνει.
H συνέντευξη της και η παράλληλη αποκάλυψη του σκανδάλου συγκίνησε και εξόργισε τους Ιρλανδούς που σήμερα ζητούν την παραίτηση των υπευθύνων αλά και της ηγεσίας του συστήματος δημόσιας υγείας στη χώρα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Η αλήθεια για τα λανθασμένα αποτελέσματα αποκρύφτηκε από τις ενδιαφερόμενες, όπως γράφει ο Guardian, κατά τη διάρκεια ενός υγειονομικού ελέγχου ρουτίνας, τα πάντα ήρθαν στο φως. Τότε διαπιστώθηκε ότι 162 από τις 209 γυναίκες δεν είχαν ενημερωθεί για τα νέα αποτελέσματα των γυναικολογικών τους εξετάσεων.
Η 37χρονη μητέρα που αργοπεθαίνει, συμφωνήθηκε να λάβει ως αποζημίωση το ποσό των 7,4 εκατ. ευρώ. Στη συμφωνία που ενέκρινε ο αρμόδιος δικαστής, τονίζεται πως η Υπηρεσία Υγείας της Ισλανδίας αναλαμβάνει την ευθύνη για την μη αποκάλυψη των λάθος εργαστηριακών αποτελεσμάτων ενώ η Quest Giagnostics αναγνώρισε πως τα αποτελέσματα ήταν λάθος.