Είτε είναι Πάσχα, είτε Χριστούγεννα, είτε οποιαδήποτε γιορτή στην οποία το παρακάνετε, αυτά τα 12 βότανα θα σας βοηθήσουν να συνέλθετε.
Πρόκειται για εξαιρετικά αποτελεσματικά βότανα που θα έπρεπε να υπάρχουν στην κουζίνα κάθε σπιτιού.
Φυσικά, η χρήση τους δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ελαφρυντικό για να επιδίδεστε ενδεχομένως σε περισσότερες καταχρήσεις. Εξάλλου, είναι σημαντικό να ζούμε ισορροπημένα ακόμα και τις ημέρες των εορτών.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Το φαινόμενο ανθρώπων που καταλήγουν στο νοσοκομείο από υπερφαγεία ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ γίνεται ολοένα και πιο συχνό. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μια κατάχρηση κατά καιρούς δεν πρόκειται να σας βλάψει.
Η διάρκεια είναι πάντα το πρόβλημα.
Ρίγανη και δεντρολίβανο για το πρήξιμο του εντέρου
Εάν έχετε υπερβολικό φούσκωμα, τότε μπορείτε να φτιάξετε ένα τσάι από ρίγανη ή από δεντρολίβανο. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ανακουφιστικά. Η ρίγανη είναι ακόμα πιο αποτελεσματική αλλά η γεύση της δεν είναι εύκολη. Το τσάι δεντρολίβανου είναι πιο νόστιμο.
Πώς θα το πιείτε (αφέψημα): Bράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 3-4΄, σουρώνετε και πίνετε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Γαϊδουράγκαθο, αν φάγατε πολλά γλυκά ή ήπιατε μεγάλη ποσότητα αλκοολούχων ποτών
Tα φύλλα και τα κλαδάκια του γαϊδουράγκαθου βοηθούν στην αποβολή των τοξινών από το σώμα, ενώ παράλληλα τονώνουν τη λειτουργία του ήπατος. Eάν λοιπόν το παρακάνατε με τα γλυκά ή ήπιατε μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, τότε, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να σας βοηθήσει.
Πώς θα το πιείτε (αφέψημα): Bράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 3-4΄, σουρώνετε και πίνετε μέχρι 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί, βράδυ).
Τριγωνέλλα εάν έχουν πρηστεί τα άκρα σας
Δείτε επίσης: Αυτά είναι τα βασικότερα και πιο ευεργετικά λάδια για το λαμπερό δέρμα σας που επιθυμείτε..
Η κακή διατροφή ακόμα και μίας ημέρα μπορεί να επιφέρει πρήξιμο στα άκρα. Συνήθως είναι πιο ορατή στα δάκτυλα του χεριού και στους αστραγάλους των ποδιών. H Τριγωνέλλα είναι ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην αποβολή των περιττών υγρών από το σώμα. Γι’ αυτό, θεωρείται κατάλληλη επιλογή για αυτές τις περιπτώσεις.
Πώς θα την πιείτε (έγχυμα): Σε βρασμένο νερό ρίχνετε μία πρέζα τριμμένα φύλλα Τριγωνέλλας για 5-10΄, σουρώνετε και πίνετε έως 2 φλιτζάνια την ημέρα (πρωί, βράδυ)
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Μέντα εάν καπνίσατε υπερβολικά
Η Μέντα έχει εξαιρετικές αποτοξινωτικές ιδιότητες για το αναπνευστικό σύστημα και όχι μόνο. Εάν έχετε καπνίσει υπερβολικά και αισθάνεστε βάρος στο στήθος σας, τότε, αμέσως πριν κοιμηθείτε, και αφού έχετε πλύνει και τα δόντια σας, να πιείτε ένα φλιτζάνι από τσάι μέντας.
Πώς θα το πιείτε (αφέψημα): Bράζετε το βότανο μαζί με το νερό για 3-4΄, σουρώνετε και πίνετε 1 φλιτζάνι το βράδυ πριν κοιμηθείτε
Αγκινάρα εάν φάγατε πολλά λιπαρά ή ήπιατε μεγάλη ποσότητα αλκοολούχων ποτών
Η Αγκινάρα έχει παρόμοιες ιδιότητες με το γαϊδουράγκαθο αλλά επιπροσθέτως καθαρίζει και το έντερο συμβάλλοντας στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων και της υψηλής χοληστερίνης.
Πώς θα την πιείτε ( έγχυμα): Pίχνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά φύλλα αγκινάρας, για 10΄. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα.
Ginseng και σαφράν αν έχετε ξενυχτήσει
Εάν το έχετε παρακάνει με τα ξενύχτια, η «ρίζα της ζωής», όπως λέγεται το κινέζικο ginseng θα σας προσφέρει σωματική και ψυχική τόνωση. Θα ενισχύσει την αντοχή του οργανισμού σας και θα μετριάσει τα συμπτώματα της κόπωσης.
Ο Κρόκος Κοζάνης ή Σαφράν έχει επίσης τονωτικές ιδιότητες και θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη δύναμή σας ταχύτερα.
Πώς θα το πιείτε (αφέψημα): Bράζετε μαζί με το νερό 40 γρ. ginseng, σουρώνετε και πίνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα. Μπορείτε να κάνετε και το σαφράν αφέψημα αλλά για καλύτερη απόδοση μπορείτε να το ανακατέψετε με ένα ποτήρι φρεσκοστυμένη πορτοκαλάδα
Bαλσαμόχορτο αν οι μέρες σας προκάλεσαν κατάθλιψη
Πάρα πολλοί άνθρωποι, την περίοδο των εορτών, εμφανίζουν κακή διάθεση. Σε αυτή την περίπτωση το βαλσαμόχορτο μπορεί να γίνει σύμμαχός σας αφού ενισχύει την αντοχή, βελτιώνει την ψυχική διάθεση και καταπολεμά το ψυχικό και σωματικό στρες.
Πώς θα τo πιείτε (έγχυμα): Pίχνετε 10 γρ. βαλσαμόχορτο σε βρασμένο νερό για 4-5΄, σουρώνετε και πίνετε 1-3 φλιτζάνια την ημέρα.
Ταραξάκο σε κάθε περίπτωση
Tο ταραξάκο ή αλλιώς αγριοράδικο είναι ένα βότανο που μπορεί να σας βοηθήσει πολύπλευρα. Aποτοξινώνει το σώμα και ενδυναμώνει κάθε ιστό του οργανισμού, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, ενώ χαρίζει διανοητική διαύγεια.
Πώς θα το πιείτε (έγχυμα): Pίχνετε ένα κουταλάκι του γλυκού ταραξάκο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνετε για 5-10΄, σουρώνετε και πίνετε 1-2 φλιτζάνια.
Aλόη για να καθαρίσει το έντερο
Η Αλόη βοηθά στην αποκατάσταση του εντέρου. Οπότε εάν έχετε φάει πολλές ανθυγιεινές τροφές πάσης φύσεως, τότε μπορείτε να την επιλέξετε. Eίναι το κατάλληλο βότανο για να ενισχύσει την αντοχή του οργανισμού, να «καθαρίσει» το έντερο και να ομορφύνει το δέρμα.
Πώς θα την πιείτε: Πίνετε το χυμό της αλόης αραιωμένο σε λίγο νερό ή σκέτο 3 φορές την ημέρα.
Σημύδα για ολική αποτοξίνωση
Εάν δεν ξέρετε ποια κατάχρηση έχει κάνει περισσότερο, τότε δοκιμάστε τη σημύδα. H σημύδα είναι ένα βότανο που βοηθά στην αποτοξίνωση, στην ανανέωση και στην αποβολή των περιττών υγρών.
Παράλληλα, βοηθά στην αντιμετώπιση των μικρών εσωτερικών φλεγμονών του σώματος, αλλά και αυτών του δέρματος, χαρίζοντας λάμψη και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Πώς θα την πιείτε (έγχυμα): Pίχνετε 10 γρ. σημύδας σε βραστό νερό και το αφήνετε για 5-10΄. Πίνετε 1-2 φλιτζάνια, το απόγευμα και το βράδυ
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Διάρκεια λήψης βοτάνων
Σε αυτό το άρθρο αναφερόμαστε για την περίοδο των εορτών ή την αμέσως μετά περίοδο ή γενικά για μια εποχή στην οποία έχετε προβεί σε πολλές καταχρήσεις. Γι αυτό, η λήψη των βοτάνων συνιστάται για λίγες μόνο μέρες. Εάν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε η λήψη των βοτάνων συστήνεται για ένα με δύο μήνες.
Σε εκείνη την περίπτωση όμως θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον ειδικό. Επίσης, εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα βότανα αν δεν είστε σίγουροι ότι δεν κάνουν αλληλεπιδράσεις με τα φάρμακά σας.
Για παράδειγμα, το βαλσαμόχορτο δεν συστήνεται σε όσους λαμβάνουν αντιψυχωσικά ή αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά φάρμακα. Το Ginseng πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν υπέρταση ή λαμβάνουν αντυπερτασικά κ.ο.κ.
Τα βότανα έχουν ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσουν είτε να ενισχύσουν είτε να εξουδετερώσουν τη δράση άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως λαμβάνετε.