Εορτάζοντες την 11ην του μηνός Ιανουαρίου

Εορτάζοντες την 11ην του μηνός Ιανουαρίου

Εορτάζοντες την 11ην του μηνός Ιανουαρίου

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ο κοινοβιάρχης

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ο Θεσσαλονικεύς ηγούμενος Μονής Φιλόθεου εν Άθω

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ο εν Πλακιδιαναίς, ΘΕΟΔΩΡΟΣ και ΑΓΑΠΙΟΣ ο Αρχιμανδρίτης

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΪΡΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΒΙΤΑΛΙΟΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ της μονής Κλόπς του Νόβγκοροντ (Ρώσος)


Εορτάζοντες την 11ην του μηνός Ιανουαρίου

Αναλυτικά

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ο κοινοβιάρχης

Διέπρεψε στα χρόνια του Λέοντα του Μεγάλου (457-474). Το χωριό Μωγαρισσός ή Μαγαρισσός της Καππαδοκίας είναι ο τόπος οπού γεννήθηκε, από γονείς πολύ πιστούς, τον Προαιρέσιο και την Ευλογία. Όταν έγινε μοναχός, διακρίθηκε από πολύ νωρίς για το φλογερό του ζήλο στις τελειότητες της χριστιανικής αρετής. Εκείνο, όμως, πού τον συγκινούσε περισσότερο, ήταν ή μελέτη του Ευαγγελίου, και ιδιαίτερα οι συγκινητικές σκηνές από το Πάθος του Σωτήρα μας Χρίστου.

Γι’ αυτό, επισκέφθηκε τους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ, όπου ψηλάφησε και προσκύνησε τα χώματα όπου διαδραματίστηκαν τα μεγάλα γεγονότα των Παθών του Κυρίου μας. ο Θεοδόσιος, αφού ασκήτεψε κοντά σε μεγάλους ασκητές, όπως το Συμεών το Στυλίτη και τον ησυχαστή Λογγίνο, αποσύρθηκε σε ιδιαίτερο ησυχαστήριο, διδάσκοντας με λόγια και έργα όποιο διαβάτη περνούσε από ‘κει. Όμως, πολλοί απ’ αυτούς πού δίδαξε γύρισαν από τον κόσμο κοντά του. Ή υπερβολική αύξηση των αδελφών ανάγκασε τα Θεοδόσιο να Ιδρύσει ένα μεγάλο και ευρύχωρο κοινόβιο μοναστήρι.

Σαν κοινοβιάρχης εφάρμοσε πρότυπα σαν εκείνα της πρώτης Εκκλησίας των χριστιανών. Δηλαδή “όλοι, χωρίς εξαίρεση, οι πιστοί, με μια καρδιά και μια ψυχή, ήταν μεταξύ τους ενωμένοι, σαν μέλη της ίδιας οικογένειας, και τα είχαν όλα κοινά”. Σε προχωρημένη, πλέον, ηλικία ο Θεοδόσιος, αφού γαλούχησε με συμβουλές αιωνίου ζωής χιλιάδες ψυχές, παρέδωσε το πνεύμα του.

  Εορτολόγιο: Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

1. Πράξεις των Αποστόλων 6′ 44. δ’ 32.

Απολυτίκιο. Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Αρεταίς θεοσδότοις έκλάμψας όσιε, Μοναστικής πολιτείας ώφθης λαμπρός χαρακτήρ, και φωστήρ θεοειδής Πάτερ και έξαρχος, Θεοδόσιε σοφέ, των Αγγέλων μιμητά, θεράπων ο της Τριάδος ήν έκδυσώπει άπαύστως,έλεηθήναι τάς ψυχάς ημών.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ο Θεσσαλονικεύς ηγούμενος Μονής Φιλόθεου εν ΄Αθω

Ό όσιος αυτός Θεοδόσιος ήταν μεγαλύτερος αδελφός του οσίου Διονυσίου, κτήτορος της ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου του Αγίου Όρους. Δεκαοκτώ ετών ο Θεοδόσιος εγκατέλειψε τα εγκόσμια και έγινε μοναχός στη Μονή Φιλόθεου του Αγίου Όρους, οπού αργότερα για την ενάρετη ζωή του έγινε και ηγούμενος αυτής. Επίσης για τη μεγάλη του αρετή, τον κάλεσαν για τη διακυβέρνηση της Μονής Μαλάνων και από αυτή εκλέχτηκε μητροπολίτης Τραπεζούντας το έτος 1370. Διακρίθηκε για τη μεγάλη του αγιότητα και πέθανε ειρηνικά κατά το 1392.

 

Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΜΥΡΙΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

Γιατί γινόταν ή σύναξη αύτη των Μυρίων Αγγέλων, κανένα σχετικό σχόλιο δεν βρήκαμε. Υπάρχει μόνο ή φράση: Τελείται ένδον του Μαρτυρίου της Άγιας Αναστασίας εν της Δομνίκου”.

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ο εν Πλακιδιαναίς. ΘΕΟΔΩΡΟΣ και ΑΓΑΠΙΟΣ ο Αρχιμανδρίτης

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΪΡΟΣ

Μαρτύρησε αφού άγρια κακοποιήθηκε.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΒΙΤΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχει ιδιαίτερο βιογραφικό υπόμνημα γι’ αυτόν τον Όσιο. Γνωρίζουμε μόνο για κάποιο ασκητή Βιτάλιο, πού γίνεται λόγος στη βιογραφία του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος, ότι ήταν από τη Μονή του αββά Σερίδου και όταν πήγαινε στην Αλεξάνδρεια για να πουλήσει τα εργόχειρα του, έδινε τα χρήματα πού κέρδιζε σε μια πόρνη, παρακαλώντας την να μη αμαρτάνει, καθώς αφηγείται ο άγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης.

  Εορτάζοντες την 6ην του μηνός Ιανουαρίου

 

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ή γιορτή των εγκαινίων της Άγιας Σοφίας στη Θεσ/νίκη κατά τον Κώδικα 68 της Μονής Παντοκράτορας του Αγίου Όρους, γινόταν την 11 η Ιανουαρίου, οπότε πανηγύριζε και ο ναός (βλ. Δημητριεύσκη, Τυπικά Α’, σελ. 158).

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ της μονής Κλόπς του Νόβγκοροντ (Ρώσος).

Δια Χριστόν σαλός.

 

http://www.pigizois.net/

Αφήστε μια απάντηση