Θερινή ώρα: 5 σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.
Η θερινή ώρα (Daylight Saving Time, DST) είναι η αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους. Η αλλαγή αυτή γενικά είναι κατά μία ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Η μετάβαση στη θερινή ώρα, αρχικά στόχευε στην καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.
Συνδέεται ωστόσο με επιπτώσεις στην υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι δεν εξοικονομούν ενέργεια με τη θερινή ώρα.
Πολλοί έχουν την τάση να περνούν τον επιπλέον χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μετά το σχολείο ή την εργασία, να κάνουν υπαίθριες δραστηριότητες και σπορ ή να αγοράζουν περισσότερα πράγματα.
Έρευνες διαπίστωσαν ότι ούτε το 1% των ανθρώπων εξοικονομούν ενέργεια λόγω της αλλαγής της ώρας.
Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας δεν είναι η μόνη επίδραση της θερινής ώρας στο σώμα, καθώς η ξαφνική αλλαγή στο βιολογικό ρολόι μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας.
Δείτε ποια είναι αυτά σύμφωνα με μελέτες:
Εμφράγματα: Η δραστική αλλαγή στο βιολογικό ρολόι μπορεί να διαταράξει τον κύκλο του ύπνου και να αναστατώσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αυτές οι αλλαγές στρεσάρουν το σώμα και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 24%. Η επίπτωση αυτή είναι πιο συχνή την πρώτη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Αποβολές: Οι γυναίκες που κυοφορούν μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, κινδυνεύουν περισσότερο από αποβολή τις εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας, έδειξε σχετική μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αναστάτωση στο βιολογικό ρολόι, ενδεχομένως επηρεάζει τη γονιμότητα.
Εργατικά ατυχήματα: Το πρόβλημα σχετίζεται κυρίως με την έλλειψη ύπνου. Τη Δευτέρα μετά την αλλαγή της ώρας το ποσοστό εργατικών ατυχημάτων σημειώνει αύξηση κατά 5,7% με τους περισσότερους τραυματίες να αναφέρουν ως αιτία την έλλειψη ύπνου καθ’ οδόν προς την εργασία τους.
Κατάθλιψη: Το γύρισμα των ρολογιών μία ώρα μπροστά μειώνει κατά μία ώρα το απογευματινό φως, γεγονός που συνδέεται με ψυχικές ασθένειες, όπως η διπολική διαταραχή και η εποχική συναισθηματική διαταραχή.
Δανική μελέτη έδειξε αύξηση των περιπτώσεων κατάθλιψης κατά 11% μετά την αλλαγή της ώρας, ενώ αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών στους άνδρες ήταν υψηλότερα τις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Περισσότερα τροχαία: Η απώλεια τουλάχιστον μίας ώρας ύπνου έχει συνδεθεί με αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στις ΗΠΑ. Η αύξηση κυμαίνεται από 5,4-7,6% τις ημέρες μετά την αλλαγή της ώρας.