Εoρτάζοντες την 30ην του μηνός Απριλίου

Εoρτάζοντες την 30ην του μηνός Απριλίου

 

Εoρτάζοντες την  30ην του μηνός Απριλίου

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ αδελφός Ιωάννου του Θεολόγου

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΛΗΜΗΣ ο υμνογράφος

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

ΕΥΡΕΣΙΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ επισκόπου Αμασείας.

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ επίσκοπος Ευρείας

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Νεομάρτυρα του Βυζαντίου

Ο ΑΓΙΟΣ ERCONWALD.  (Άγγλοσάξωνας)


Εoρτάζοντες την 30ην του μηνός Απριλίου

 

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ αδελφός Ιωάννου του Θεολόγου

‘Ήταν γιος του Ζεβεδαίου και αδελφός του ευαγγελιστή Ιωάννη. ο Χριστός τον βρήκε κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδος, στο πλοίο του πατέρα του, να διορθώνει δίχτυα. Εκεί, τον κάλεσε μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη, αφού προηγουμένως είχε καλέσει και τα άλλα αδέλφια, Ανδρέα και Πέτρο.

ο Ιάκωβος είχε ιδιαίτερη εκτίμηση από τον Κύριο, πού σε πολλές περιπτώσεις τον έπαιρνε κοντά Του. Μάλιστα, ή μητέρα του Ιακώβου και του Ιωάννη, βλέποντας αύτη την εύνοια πού έδειχνε ο Κύριος στους γιους της, ζήτησε να καθίσουν τα παιδιά της δεξιά και αριστερά από το θρόνο Του, την ήμερα της δόξας Του.

ο Κύριος μεταξύ άλλων απάντησε ότι θάρθει καιρός πού θα πιουν το ποτήρι πού θα πιει Αυτός, εννοώντας, φυσικά, το μαρτύριο Του. Πράγματι, ή προφητεία για τον Ιάκωβο εκπληρώθηκε μετά 49 χρόνια. Τότε ο Ιάκωβος ήταν στο Ιεροσόλυμα και κήρυττε στην εκεί Εκκλησία.

ο Ηρώδης Άγρίππας για να ικανοποιήσει το μίσος των Ιουδαίων, συνέλαβε μαζί με άλλους χριστιανούς τον Ιάκωβο και τον σκότωσε με μαχαίρι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης ονομάστηκαν υιοί βροντής, για τη δύναμη του κηρύγματος τους.

Απολυτίκιο. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Γόνος άγιος, βροντής υπάρχων, κατεβρόντησας, τη οικουμένη, την του Σωτήρος Ιάκωβε κένωσιν, και το ποτήριον τούτου έξέπιες, μαρτυρικώς έναθλήσας Απόστολε· όθεν πάντοτε, εξαίτει τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ίλασμόν και μέγα έλεος.

  Κυριακή Α Λουκά 22 Σεπτεμβρίου 2024 – Το κάλεσμα των πρώτων μαθητών

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΛΗΜΗΣ ο υμνογράφος

Ήταν Στουδίτης Μοναχός και μαθητής του Θεοδώρου Στουδίτου, πού μετά τον θάνατο του, αντικατέστησε τον διδάσκαλο του στην ήγουμενία της Μονής. Υπήρξε ένθερμος οπαδός της προσκύνησης των αγίων εικόνων και πέθανε από κακουχίες στην εξορία σαν ομολογητής της πίστης μας. Φυσικά είναι γνωστό, ότι υπήρξε Βυζαντινός Υμνογράφος του 9ου αιώνα (ποιητής των Κανόνων).

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

Μαρτύρησε αφού του διαπέρασαν την κοιλιά με ξίφος.

 

ΕΥΡΕΣΙΣ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ επισκόπου Αμασείας.

Ή κυρίως μνήμη του γιορτάζεται στις 26 Απριλίου.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ επίσκοπος Ευρείας

Έζησε στα χρόνια του Μεγάλου Θεοδοσίου (379-395), και έλαμψε σαν επίσκοπος Ευρείας της Ηπείρου. Παροιμιώδης έμεινε ή μέριμνα και ή αυταπάρνηση του, για τους φτωχούς του ποιμνίου του. Υπήρξε άνθρωπος της προσευχής, και ο Θεός του χάρισε τη δύναμη να θαυματουργεί.

Έτσι κάποτε, απάλλαξε με τις δεήσεις του το Σούλι από κάποιο μεγάλο και φοβερό δράκοντα, πού ήταν φόβητρο και μάστιγα των κατοίκων. Ακόμα, όταν κάποτε πήγε στην Κωνσταντινούπολη, ο αυτοκράτορας του απέδωσε μεγάλες τιμές και του χάρισε πλούσια δώρα.

Διότι δια της προσευχής του, θεράπευσε την κόρη του πού έπασχε από σεληνιασμό. Και όπως κάποτε ο Ηλίας, έτσι και αυτός με τη δέηση του έλυσε την ανομβρία, πού μάστιζε την πρωτεύουσα και τα προάστια, τα όποια “λούστηκαν” με άφθονη βροχή. Όταν επανήλθε στην επαρχία του, εξακολούθησε το ποιμαντικό του έργο με τον ίδιο ζήλο. Έκτισε με τα βασιλικά χρήματα ναό, πού διακόσμησε με μεγαλοπρέπεια. Πέθανε ειρηνικά σε βαθιά γεράματα.

 

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

Ή κυρίως μνήμη της γιορτάζεται στις 5 Απριλίου. Εδώ γιορτάζουμε την ανακομιδή των Ιερών λειψάνων της, πού έγινε στις 30 Απριλίου 1725, στον ναό της αγίας Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

  25 Μαρτίου : Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Η μεγάλη εορτή της ορθοδοξίας

 

ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Νεομάρτυρα του Βυζαντίου

Ή κυρίως μνήμη του γιορτάζεται την 17η Φεβρουαρίου, όπου και τα βιογραφικά του στοιχεία.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ERCONWALD.  (Άγγλοσάξωνας)

Λεπτομέρειες για τη ζωή αυτού του αγίου της “Ορθοδοξίας, μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο βιβλίο “ΟΙ Άγιοι των Βρεττανικών Νήσων”, του Χριστόφορου Κων. Κομμοδάτου, επισκόπου Τελμησσού, Αθήναι 1985.

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση