Έλληνας Ογκολόγος Στέλνει Νέο Ελπιδοφόρο Μήνυμα: «Γλυκοχαράζει Η Νίκη Του Καρκίνου»

Έλληνας Ογκολόγος Στέλνει Νέο Ελπιδοφόρο Μήνυμα: «Γλυκοχαράζει Η Νίκη Του Καρκίνου»

«Βρισκόμαστε μπροστά στην ήττα στο λυκόφως του καρκίνου. Μην φοβηθείς και μην αργήσεις, γλυκοχαράζει η νίκη»

«Το φάρμακο κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη του», δηλώνει ο ογκολόγος Ιωάννης Σπηλιώτης, που είχε προκαλέσει αίσθηση το τελευταίο διάστημα με τις δηλώσεις του ότι «σε 10 χρόνια ο καρκίνος θα είναι μια χρόνια νόσος».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μιλώντας στο offsite.com.cy, ο Δρ. Σπηλιώτης μίλησε ενδελεχώς σχετικά με την έρευνα η οποία έχει διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και οδηγεί στην εν λόγω πεποίθηση, αλλά και έδωσε συμβουλές προστασίας.

«Τα τελευταία 18 χρόνια, δηλαδή μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, ανακαλύψαμε πολλά μονοπάτια μέσα από τα οποία ένα φυσιολογικό κύτταρο μπορεί να οδηγηθεί σε μια καρκινογενετική εξέλιξη.

Το γεγονός αυτό βοήθησε να κατανοήσουμε μηχανισμούς και να μπορέσουμε να παράξουμε καινοτόμα φάρμακα που ουσιαστικά μέσω άλλων μηχανισμών και χωρίς χημειοθεραπεία να σκοτώνουμε και να αναστέλλουμε το καρκινικό κύτταρο και την μεταστατική του υπόσταση»,

αναφέρει ο ογκολόγος ερωτηθείς αναφορικά με τους λόγους οι οποίοι τον οδηγούν στην πεποίθηση πως η νόσος θα νικηθεί σε 10-15 χρόνια,  ενώ προσθέτοντας, επί του ιδίου ζητήματος, επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Βεβαίως δεύτερος λόγος είναι το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια μπήκε στην πρώτη γραμμή θεραπείας, η ανοσοθεραπεία.

Ένας δηλαδή τρόπος που ουσιαστικά με κάποια φάρμακα ενεργοποιούμε τον μηχανισμό ανοσίας να επιτίθεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων και ήδη πλέον έχουμε μπει στην εφαρμογή αυτών των θεραπειών και σε μερικά νεοπλάσματα (πνεύμονας, νεφρός, συκώτι), αυτοί οι μηχανισμοί σε ένα αριθμό που μεταφράζεται 10-35% των ασθενών.

Ασθενείς που μεταφράζουν κάποιους δείκτες που δείχνουν ότι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε ανοσοθεραπευτικό χειρισμό. Αυτά δείχνουν ότι μπορούμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο επιβίωσης.

  HAPPY NEW YEAR. ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Η τρίτη παρατήρηση έχει να κάνει με το ότι από την δεκαετία του 1970 μέχρι και την δεκαετία του 2010, υπήρξε μια αλματώδης αύξηση στην επιβίωση ασθενών με καρκίνο. Συγκεκριμένα, τη δεκαετία του 70 ένα 20-25% υπερέβαιναν την πενταετία ανεξάρτητα εντόπισης, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό έχει φτάσει το 75%.

Μια τέταρτη και τελευταία παρατήρηση είναι το ότι κατανοήσαμε μηχανισμούς και γίναμε πιο στοχευτικοί στην καταπολέμηση του καρκίνου. Δηλαδή κάναμε πιο σύγχρονα και εξειδικευμένα τα μηχανήματα μας και αυτό βοήθησε στο να μπορούμε να εφαρμόζουμε πιο εύκολα την ακτινοθεραπεία.

Τέλος, η χειρουργική που είναι ο τρίτος πυλώνας της ογκολογίας τα τελευταία 40 χρόνια έκανε αλματώδη βήματα εξειδικεύοντας τις τεχνικές της, κατορθώνοντας καλύτερα αποτελέσματα».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κληθείς να απαντήσει αναφορικά με το πού έχουν οδηγήσει αυτές οι αλλαγές ο ίδιος τόνισε ότι «αφού το φάρμακο κατά του καρκίνου είναι η πρόληψη του, μας οδήγησε να βρίσκουμε νεοπλάσματα σε πρώιμη κατάσταση και να προσφέρουμε  πλήρη ίαση του καρκίνου.

Έτσι πλέον σε όλα τα συνέδρια σε Ελλάδα, Κύπρο αλλά και εξωτερικό τονίζεται ότι βρισκόμαστε μπροστά στην ήττα στο λυκόφως του καρκίνου».

Σχετικά με τη σημασία της πρόληψης τόνισε πως δίνει επιλογές τους γιατρούς.

«Ακόμα και άνθρωποι που έχουν μεταστάσεις επωφελούνται σήμερα θεραπειών που πριν μια πενταετία δεν υπήρχαν. Υπάρχει και το χαρακτηριστικό μιας άλλης αρρώστιας, του AIDS, όπου την δεκαετία του 1980 οι φορείς ή αυτοί που νοσούσαν δεν υπερέβαιναν τον ένα χρόνο επιβίωσης.

Σήμερα υπάρχουν ανάμεσα μας άνθρωποι που είναι οροθετικοί αλλά δεν πεθαίνουν καθώς υπάρχουν θεραπείες. Αντίστοιχα, με τον καρκίνο είμαστε σε αυτή την κατεύθυνση. Από το 2012 και μετά η εξίσωση καρκίνος ίσον θάνατος έχει αλλάξει», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

  Χρόνια πολλά Θεοδώρα! giortazo.gr

«Σε όλο τον κόσμο σήμερα υπάρχουν 30 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν σε κάποια φάση της ζωής τους με καρκίνο, και σήμερα ζουν κανονικά. Βεβαίως ακόμα η μάχη δίνεται σε πολλαπλά μέτωπα. Δεν σημαίνει όμως ότι αν χάνουμε ένα άτομο στην μάχη με τον καρκίνο ότι θα χάσουμε τον πόλεμο».

Συμβουλεύοντας τον κόσμο ο Ιωάννης Σπηλιώτης, αναφέρεται, για ακόμη μία φορά, στη σημασία της πρόληψης και της φροντίδας. «Ο καθένας από εμάς να φροντίζει τον εαυτό μας μέσα από προληπτικούς ελέγχους.

Να αλλάξουμε τον τρόπο ζωή μας μέσα από μεσογειακή διατροφή, να περπατάμε και να ασκούμαστε. Παράλληλα, θα πρέπει να βοηθάμε και στην βελτίωση του περιβάλλοντος. Μέσα από την καθημερινότητα μας μπορούμε να μειώσουμε 20-25% τα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου».

Καταληκτικά, ο Δρ.  Σπηλιώτης, στέλνει το δικό του ελπιδοφόρο μήνυμα:

«Οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να έχουν κατά νου ότι κάθε μέρα που κερδίζουν σε κάποια γωνιά της κάποια καινούργια ανακάλυψη και φάρμακο προχωράει. Το μήνυμα μου είναι μην φοβηθείς και μην αργήσεις, γλυκοχαράζει η νίκη».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση