Εορτάζοντες την 12ην του μηνός Μαΐου

Εορτάζοντες την 12ην του μηνός Μαΐου

 

Εορτάζοντες την 12ην του μηνός Μαΐου

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ επίσκοπος Κύπρου

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Αρχιεπίσκοπος Κων/πολης

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ο Αργύριος

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο Βλάχος

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Θεοφόρος πού ασκήτευσε στα Κύθηρα

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ επίσκοπος Κύπρου

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ο Σιναΐτης

ΕΥΡΕΣΙΣ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ (1961) της ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ εν Καρυαΐς, Λέσβου


Εορτάζοντες την 12ην του μηνός Μαΐου

Αναλυτικά

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ επίσκοπος Κύπρου

Μεγάλωσε μέσα σε ένα φτωχόσπιτο, στο χωριό Βησαυδούκη (ή Βησανδούκ), κοντά στην Ελευθερούπολη της Παλαιστίνης (310 μ.Χ.). Οι Ιουδαίοι γονείς του ήταν φτωχοί γεωργοί. Μετά το θάνατο των γονέων του ο ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ προσελκύεται στο χριστιανισμό από δύο περίφημους για τίς γνώσεις και τον ι ασκητισμό μοναχούς, το Λουκιανό και τον Ιλαρίωνα.

Έπειτα, πηγαίνει στην έρημο και ζει κοντά στους πνευματικότερους ασκητές της Παλαιστίνης. Εκεί καταρτίζεται στην αρετή και εμπλουτίζει σε μεγάλο βαθμό το μυαλό του με θεολογικές γνώσεις. Ή φήμη της αρετής του ανέδειξε τον Έπιφάνιο επίσκοπο Κωνστάντιας στην Κύπρο. Από τότε, αγωνίστηκε με θερμότερο ζήλο για την ανόθευτη και γνήσια διατήρηση του ορθοδόξου δόγματος.

Καταπολέμησε όλες τίς αιρετικές πλάνες της εποχής του, και ιδιαίτερα τίς εσφαλμένες δοξασίες του Ωριγένη. Συνεχώς κήρυττε στο ποίμνιο του να είναι προσεκτικό στους ψευδοδιδασκάλους, χρησιμοποιώντας το λόγο της Αγίας Γραφής, πού λέει: “Αγαπητοί, μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα ει εκ του Θεού εστίν, ότι πολλοί ψευδοπροφήται έξεληλύθασιν εις τον κόσμον”1.

Αγαπητοί, μη δίνετε εμπιστοσύνη στον καθένα πού σας λέει ότι εμπνέεται από το Πνεύμα του Θεού. ‘Αλλ’ εξετάζετε και διακρίνετε τους ανθρώπους πού εμφανίζονται εμπνεόμενοι από το Πνεύμα, αν πράγματι προέρχονται αυτοί από το Θεό. Διότι πολλοί ψευδοπροφήτες βγήκαν στον κόσμο. ο ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ πέθανε εν πλω από την Κωνσταντινούπολη, πού είχε πάει για εκκλησιαστικές υποθέσεις προς την Κωνστάντια, στις 12 Μαΐου του 403, μετά από αρχιεροσύνη 36 χρόνων, και αφού άφησε αρκετά άντιαιρετικά συγγράμματα.

  Εορτολόγιο: Σάββατο 13 Απριλίου 2024

1. Α’ επιστολή Ιωάννου, δ’ 1.

Απολυτίκιο. Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.

Τούς διττούς ύποφήτας της άναρχου θεότητας, των θεοτυπώτων δογμάτων, τους πανσόφους έκφάντορας, συν τω Έπιφανίω τω κλεινώ, ύμνήσωμεν τον θείον Γερμανών ως λαμπροί γαρ των αρρήτων μυσταγωγοί, πυρσεύουσι τους κράζοντας δόξα τω στεφανώσαντι υμάς, δόξα τω μεγαλύναντι, δόξα τω βεβαιούντι δι’ υμών, πίστιν την Ορθόδοξον.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Αρχιεπίσκοπος Κων/πολης

Γεννήθηκε στην Κων/πολη το 640. Πατέρας του ήταν ο πατρίκιος Ιουστινιανός, πού τον ανέθρεψε με μεγάλη ευσέβεια. Είκοσι χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα, τον όποιο σκότωσε ο Κων/νος ο Πωγωνάτος, αφού τον συμπεριέλαβε μεταξύ αυτών πού σκότωσαν τον πατέρα του. Τον Γερμανό αφού τον ευνούχισε, τον κατέταξε στον κλήρο της Εκκλησίας.

Αυτός, φημισμένος για την αρετή, τη μόρφωση και την αγιότητα της ζωής του, εκλέχθηκε μητροπολίτης Κυζίκου, στο 37ο έτος της ηλικίας του. Αργότερα όταν χήρεψε ο πατριαρχικός θρόνος, με τη γνώμη του βασιλιά Αναστασίου και την ψήφο της συγκλήτου, του κλήρου και του λάου, ανέβηκε στον οικουμενικό θρόνο (715). Από τη θέση αυτή, αφιέρωσε όλες του τις πνευματικές και ηθικές δυνάμεις, διδάσκοντας και νουθετώντας με τα συνεχή κηρύγματα του το λαό. Κατόπιν, όταν ο εικονομάχος αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος, του είπε να συμμορφωθεί με τα ασεβή διατάγματα του, αυτός όχι μόνο δεν υπάκουσε, αλλά παρότρυνε και το λαό σε αντίσταση.

Αναγκάστηκε έτσι να παραιτηθεί, αφού κατέθεσε το ώμοφόριό του πάνω στην αγία Τράπεζα. Αποσύρθηκε σ’ ένα πατρικό του κτήμα, το Πλατάνια, και μετά από σύντομη αρρώστια, πέθανε σε ηλικία 100 ετών στις 12 Μαΐου το 740.Ή ταφή του έγινε στη Μονή της Χώρας.

  Εορτάζοντες την 20ην του μηνός Μαΐου

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ο Αργύριος

Άγνωστος στους Συναξαριστές και τα Μηναία. Ή μνήμη του αναφέρεται στον Σιναϊτικό Κώδικα 647, μαζί με τον Έπιφάνιο Κύπρου και Γερμανό Αρχιεπίσκοπο (βλ. Τιμοθέου Θέμελη, Αρχιεπισκόπου Ιορδανού, Τα Μηναία από του 11ου μέχρι 13ου αιώνα, Αλεξάνδρεια 1931, σελ. 33). Επίσης και στον Κώδικα Δ. α. IX Κρυπτοφέρης όπου και ή Ακολουθία του.

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ο Βλάχος

Γεννήθηκε στη Βλαχία και καταγόταν από επιφανές γένος. Επί Σουλτάνου Μεχμέτ και σε ηλικία 15 ετών, τον νεομάρτυρα αυτόν άρπαξαν οι Τάταροι, πού είχαν εισβάλει στη Βλαχία για να καταπνίξουν την επανάσταση του άρχοντα Μίχνα Βοεβόνδα Τζιβάν μπέη. Ένας από τους στρατιώτες, είδε τη ομορφιά του νέου αυτού και τον έδεσε σ’ ένα δένδρο για να τον βιάσει.

ο Ιωάννης όμως, βρήκε την ευκαιρία, σκότωσε τον στρατιώτη αυτό και απέφυγε τον βιασμό. Συνελήφθη όμως από άλλους Τούρκους και παραδόθηκε στη σύζυγο του στρατιώτη πού σκότωσε, στην Κων/πολη. Ή γυναίκα αυτή οδήγησε τον Ιωάννη στον βεζίρη, ο όποιος αφού τον ανέκρινε τον παρέδωσε στη γυναίκα αυτή, για να τον μεταχειρισθεί όπως ήθελε. Επειδή όμως αυτή δεν μπόρεσε με κολακείες να τον διαφθείρει και να τον εξισλαμίσει, τον παρέδωσε στον έπαρχο.

Μετά από σκληρά βασανιστήρια, στα όποια ήταν παρούσα και ή ακόλαστη αυτή γυναίκα, πού προέτρεπε συνεχώς τον μάρτυρα να υποκύψει στις επιθυμίες της, ο Άγιος αυτός αποδείχτηκε αληθινό διαμάντι στην πίστη και στην ευσέβεια, δέχτηκε το στεφάνι του μαρτυρίου , αφού τον θανάτωσαν με απαγχονισμό στις 12 Μαΐου 1662 στο Παρμάκ Καπί της Κων/πολης. Μαρτύριο του Αγίου συνέγραψε ο Ιωάννης Καρυοφύλλης.

  Εορτάζοντες την 9ην του μηνός Μαΐου

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ο Θεοφόρος πού ασκήτευσε στα Κύθηρα

Έζησε στα χρόνια του βασιλιά Ρωμανού και πατρίδα του ήταν ή Κορώνη της Πελοποννήσου. Ή μητέρα του προηγούμενα ήταν στείρα και όταν ο Θεός της χάρισε παιδί το ονόμασε Θεόδωρο. ο Θεόδωρος λοιπόν διδάχτηκε τα Ιερά γράμματα και παραδόθηκε από τους γονείς του στον τότε επίσκοπο Κορώνης, ο όποιος τον έκανε αναγνώστη.

Όταν πέθαναν οι γονείς του, ο Θεόδωρος μπήκε υπό την προστασία ενός Ιερέα του Ναυπλίου, πού ήταν φίλος των γονέων του Αγίου. Όταν έφτασε σε κατάλληλη ηλικία, παντρεύτηκε και απόκτησε δύο παιδιά. ο επίσκοπος “Αργούς, βλέποντας τίς αρετές του, τον χειροτόνησε Διάκονο. Αργότερα ο Θεόδωρος πήγε στη Ρώμη και προσκύνησε τους τόπους των Μαρτύρων. Κατόπιν επέστρεψε στη Μονεμβασία, όπου παρέμεινε για αρκετό χρονικό διάστημα. Έπειτα, παρά τίς παρακλήσεις της οικογένειας του να μείνει κοντά της, ο Θεόδωρος, ποθώντας τα ανώτερα πνευματικά αγαθά, ήλθε στα Κύθηρα.

Εκεί αφού έζησε ζωή πολύ ασκητική και έφτασε σε μεγάλα ύψη αρετής, απεβίωσε ειρηνικά. Μετά τον θάνατο του, έκανε και αρκετά θαύματα. (Στους Συναξαριστές ο Άγιος αυτός δεν αναφέρεται, τα βιογραφικά του στοιχεία μαθαίνουμε από την Ακολουθία του, πού εκδόθηκε το 1747 στη Βενετία, το 1841 στη Σμύρνη και το 1899 και 1961 στην Αθήνα).

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Άγνωστος στους Συναξαριστές και τα Μηναία. Ή μνήμη του αναφέρεται στο Ίεροσολυμιτικό Κανονάριο δύο φορές (12 Μαΐου και 7 Νοεμβρίου).

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ επίσκοπος Κύπρου

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ο Σιναΐτης

ΕΥΡΕΣΙΣ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ (1961) ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ εν Καρυαΐς, Λέσβου

 

 

Αφήστε μια απάντηση