Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Μαΐου

Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Μαΐου

Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Μαΐου

 

Η ΤΡΙΤΗ ΕΥΡΕΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΕΛΕΣΤΙΝΟΣ

Ο ΟΣΙΟΣ ΟΛΒΙΑΝΟΣ

Τη 25η ή τη πρώτη μετ’ αυτήν ερχόμενη Κυριακή (25-31 Μαΐου): Ανάμνησης της εν Σύρω ευρέσεως της θαυματουργού ιεράς εικόνος του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου (1936).

Τη τελευταία Κυριακή του μηνός Μαΐου (25-31) εν άπάση τη περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπακτίας και Ευρυτανίας, μνήμη των Εύρυτάνων Νεομαρτύρων.

Τη τελευταία Κυριακή του Μαΐου (25-31), πάνδημος επιτελείται εορτή εν Κορίνθω των συνεργών του αποστόλου Παύλου.

Εορτάζοντες την 25ην του μηνός Μαΐου

Αναλυτικά

Η ΤΡΙΤΗ ΕΥΡΕΣΗ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

“Ως θείον θησαύρισμα έγκεκρυμμένον τη γη”. Πράγματι, ή τιμία κεφαλή του Βαπτιστή Ιωάννη, ενώ ήταν πολλά χρόνια κρυμμένη, τώρα φάνηκε μέσα στη γη, όπως διακρίνεται ο χρυσός από τα άλλα κοινά μέταλλα. Όμως, δεν ήταν κλεισμένη μέσα σε ειδική στάμνα όπως πρώτα, αλλά βρισκόταν μέσα σε άργυρό αγγείο και σε τόπο Ιερό. Ή εύρεση αυτή έγινε από κάποιο ιερέα στα Κόμανα της Καππαδοκίας.

Από εκεί μετακόμισαν το Ιερό λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, όπου ή υποδοχή έγινε με μεγάλη επισημότητα. Ό τότε πιστότατος βασιλιάς και ο Πατριάρχης με όλο τον ορθόδοξο λαό, υποδέχθηκαν με πολλή χαρά την τιμία κεφαλή του Προδρόμου. Έπειτα, με ευλάβεια την προσκύνησαν και την τοποθέτησαν σε τόπο Ιερό. Έτσι, επαληθεύεται ο λόγος του ψαλμωδού Δαυίδ: “Φυλάσσει Κύριος πάντα τα οστά αυτών, εν εξ αυτών ου συντριβήσεται”1. Ό Κύριος, δηλαδή, φυλάσσει όλα τα οστά των δικαίων, και ούτε ένα από αυτά δε θα συντριβεί.

1. Ψαλμός λγ’ 21.

Απολυτίκιο. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ως θείον θησαύρισμα, έγκεκρυμμένον τη γη, Χριστός απεκάλυψε, την Κεφαλήν σου ημίν, Προφήτα και Πρόδρομε· πάντες ουν συνελθόντες, εν τη ταύτη εύρέσει, άσμασι θεηγόροις, τον Σωτήρα ύμνούμεν, τον σώζοντα ημάς εκ φθοράς, ταις ίκεσίαις σου.

  Εορτάζοντες την 18ην του μηνός Νοεμβρίου

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΕΛΕΣΤΙΝΟΣ

Άνηκε και αυτός στην ηρωική εκείνη φάλαγγα του Χριστού, πού βάδισε με το σταυρό στον ώμο και σφράγισε την αφοσίωση του, με τη θυσία της ζωής του. Διακαής πόθος του Κελεστίνου ήταν, ή γρηγορότερη επικράτηση της αληθινής θρησκείας.

Κήρυττε με θάρρος τα διδάγματα του Ευαγγελίου και καλούσε τους άπιστους να δεχτούν από αυτά το φως, και να σώσουν έτσι τις ψυχές τους. Καταγγέλθηκε σαν υβριστής και ανατροπέας της ειδωλολατρίας. Και επειδή δεν μπόρεσαν να του αλλάξουν φρόνημα, τον σκότωσαν, αφού τον μαστίγωσαν άγρια και διαπέρασαν τις πτέρνες του με πυρακτωμένο σίδερο.

 

Ο ΟΣΙΟΣ ΟΛΒΙΑΝΟΣ

Απεβίωσε ειρηνικά.

 

Τη 25η ή τη πρώτη μετ’ αυτήν ερχόμενη Κυριακή (25-31 Μαΐου):

Ανάμνησης της εν Σύρω ευρέσεως της θαυματουργού ιεράς εικόνος του αγίου μεγαλομάρτυρας Δημητρίου (1936).

 

Τη τελευταία Κυριακή του μηνός Μαΐου (25-31)

εν άπάση τη περιοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπακτίας και Ευρυτανίας, μνήμη των Εύρυτάνων Νεομαρτύρων.

 

Τη τελευταία Κυριακή του Μαΐου (25-31),

πάνδημος επιτελείται εορτή εν Κορίνθω των συνεργών του αποστόλου Παύλου.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση