Τι τρώνε οι διαιτολόγοι τώρα που είναι κλεισμένοι στο σπίτι;

Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν τι τρώνε

Οι ειδικοί μας αποκαλύπτουν τι τρώνε, για γερό ανοσοποιητικό, για καλή διάθεση και για να μην παχύνουν

Αρχές Μαρτίου μπήκες σε πρόγραμμα, εν ‘όψει καλοκαιριού 2020. Πλήρωσες ωραιότατη συνδρομή στο γυμναστήριο, βρήκες τον κατάλληλο διαιτολόγο- διατροφολόγο για να σε βάλει σε πρόγραμμα και ξεκίνησες, με όλα τα φόντα και με τη ζυγαριά να είναι με το μέρος σου.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κι ύστερα ήρθε ο κορονοϊός. Κι ύστερα ήρθε η σωστότατη οδηγία για να μείνουμε στο σπίτι και να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Κι ύστερα ήρθες αντιμέτωπη με τις σειρήνες του ψυγείου.

Μια βόλτα στην κουζίνα σε κάνει να θες να αρπάξεις ό,τι πιο παχυντικό. Αντί να βλέπεις φρούτα βλέπεις σοκολάτες, αντί να τρως σαλάτες, ονειρεύεσαι κρέπες και pancakes και ό,τι άλλο βάζει ο νους.

Κι έπειτα αναρωτιέσαι: Είναι όλοι σαν εμένα; Πώς την παλεύουν και οι διαιτολόγοι στο σπίτι; Τρώνε; Έχουν κάποιο μυστικό για να μην τρώνε διαρκώς μέσα στο σπίτι; Και τι επιτέλους μαγειρεύουν.

Εμείς συγκεντρώσαμε την μαρτυρία επτά αγαπημένων ειδικών, διαιτολόγων- διατροφολόγων, τους ανακρίναμε και έχουμε τις απαντήσεις που θέλουμε.

 Δηλαδή, γλυκά να τρώμε; Τόσα μακαρόνια που αγοράσαμε, κάναμε καλά;

Αρχικά, το δικό μας μικρό μυστικό είναι πως αγοράζουμε τα προϊόντα που θέλουμε και μαγειρεύουμε. Το να κόψεις το φαγητό απ’ έξω ή το φαγητό έξω είναι από μόνο του το πρώτο μεγάλο βήμα.

Το δεύτερο είνα να διαβάσεις τις συμβουλές των ειδικών κατά αλφαβητική σειρά. Τους ευχαριστούμε όλους έναν έναν.

1. Δέσποινα Μαρσέλου

«Λέω ναι στην ποικιλία με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, κάτι σαν να τρως το ουράνιο τόξο!


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Γλυκοπατάτα, κόκκινες πιπεριές, μπρόκολο, καρότο, σπανάκι, κατεψυγμένα μούρα, μήλα και λαχανίδα αλλά και φλαβονοειδή που παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από λοιμώξεις του ανώτατου αναπνευστικού.

Μην ξεχνάς τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά με έμφαση στο βασιλικό στη ρόκα και στό μπρόκολο. Το νιτρικό οξύ που εμπεριέχεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορείς και ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος.

Δοκίμασε τουρσί και όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης απαραίτητα για το μικροβίωμα του εντέρου μιας και τα βακτήρια του εντέρου για να προβούν σε ζύμωση και με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξουν τον ανοσοποιητικό σύστημα που χρειάζεται ποικιλία φυτικών ινών

  Καλημέρα! Καλή Τετάρτη!!!

Από μπαχαρικά αγαπώ την κουρκουμίνη και τον κρόκο κοζάνης ως ρόφημα ή πασπαλισμένο στα φαγητά για ισχυρή δράση και τέλος, τι καλύτερο από το πράσινο τσάι και σούπες με βάση τα λαχανικά! Αντιοξειδωτικά στο μεγαλείο τους!

Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD (www.notanordinarymum.gr)

2. Δήμητρα Γλυνού

«Αυτό που προσπαθώ να κάνω αυτές τις ημέρες είναι να αξιοποιώ τον χρόνο μου, μαγειρεύοντας υγιεινές και θρεπτικές συνταγές. Είναι μια καλή ευκαιρία και για αυτούς που έχουν οικογένεια να περάσουν δημιουργικό χρόνο φτιάχνοντας σπιτικά φαγητά.

Μια συνταγή που φτιάχνω συχνά, καθώς είναι εύκολη και γευστική είναι σπιτική πίτσα με αλεύρι ολικής, βρώμης ή και αλεύρι χαρουπιού! Σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό!

Εγώ καταναλώνω 2 -3 φρούτα την ημέρα, κατά κύριο λόγω αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το ακτινίδιο και το πορτοκάλι. Καταναλώνω με κάθε γεύμα μου σαλάτα που αποτελείται από πολύχρωμα λαχανικά όπως λάχανο, καρότο, πολύχρωμες πιπεριές!

Δεν ξεχνώ να καταναλώνω τρόφιμα ολικής αλέσεως ή πολύσπορα καθώς περιέχουν περισσότερες βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία! Η συχνή ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική!

Πέρα από το νερό, μπορείς να καταναλώνεις ροφήματα τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες όπως το πράσινο τσαι ή το τσαι matcha. Τέλος, έχω εντάξει στην καθημερινότητα μου γυμναστική στο σπίτι με απλές ασκήσεις ώστε να αξιοποιώ σωστά το χρόνο μου αλλά και να διατηρώ την φυσική μου κατάσταση».

3. Κλειώ Δημητριάδου

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε μία κανονικότητα στα γεύματα. Με τον τρόπο που μαγειρεύαμε πριν το #menoumespiti, Συνεχίζουμε και τώρα! Μια φορά την εβδομάδα ψάρι, μία φορά λαδερό και μία όσπριο και τις υπόλοιπες ψητά και κάποιο μακαρόνι.

Η μόνη διαφορά είναι πως σε αυτή τη φάση δεν πετάμε κάτι, οπότε μετατρέπουμε τα γεύματα σε σαλάτες (για παράδειγμα σιζαρς με ψάρι, φακοσαλάτα με τόνο και λοιπά). Παρόλο που έχουμε εφοδιαστεί με τα γνωστά μακαρόνια, ρύζια κλπ… Δεν τα χρησιμοποιούμε, αλλά τα κρατάμε για ώρα ανάγκης (Που ελπίζουμε να μην έρθει).

Φρούτα και λαχανικά αφθονα στο σπίτι! Πολύ καλά πλυμένα και καθαρισμένα βέβαια! Το σημαντικό είναι, να τρώμε όλοι μαζί, την ίδια ώρα, κανονικά στο τραπέζι και να μη μεταφέρουμε την κουζίνα σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού.

  «Ήμασταν έτοιμοι να ρίξουμε το παιδί μας»: Δάκρυσε ο Λευτέρης Πανταζής μιλώντας για την κόρη του, Κόνι Μεταξά

Ευτυχώς, η ύπαρξη παιδιού στο σπίτι οριοθετεί και την ποιότητα της τροφής! Τις δύσκολες βραδινές ώρες, την βγάζουμε με αγγουράκια και καροτάκια! Υπάρχουν λύσεις! Εξάλλου και πριν δεν είναι ότι ήμασταν όλη μέρα στα μπαρ».

Δημητριάδου Κλειώ, Κλινική Διαιτολόγος- διατροφολόγος, Instagram: https://ift.tt/2J4HIdW, www.coachmydiet.gr

4. Μάνος Δημητρούλης

Είμαι ο Μάνος Δημητρούλης, περιορισμένος κατ’ οίκον, από επιλογή, με την οικογένεια μου, στην προσπάθεια μας να μη βγούμε από αυτή τη δοκιμασία υπέρβαροι, αλλά αλώβητοι, αφού το μόνο που σκεφτόμαστε όλη ημέρα, όπως κι εσείς, είναι το τι θα φάμε.

Η αλήθεια είναι ότι προτεραιότητα μας, όπως και για όλο τον κόσμο, είναι να παρέλθει αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες γίνεται, οπότε το αν θα χάσoυμε για λίγο καιρό το πρόγραμμα της δουλειάς μας, της γυμναστικής μας και της διατροφής μας πραγματικά δε μας ενδιαφέρει.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, πολύ σημαντικό για την προστασία από τον νέο ιό. Για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού λοιπόν χρειαζόμαστε:

Βιταμίνη C

Προσθέτουμε στη διατροφή μας λαχανικά και φρούτα με έντονα χρώματα. Το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι επίσης τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Ω-3 λιπαρά οξέα

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια και σε άλλα τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα έλαια.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε αφθονία στο μοσχαρίσιο κρέας, το αρνί, τα πουλερικά, τα αυγά, τα εντόσθια, τα στρείδια και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη Ε

Αντί να προτιμήσετε τα πατατάκια για ένα σνακ το απόγευμα, αντικαταστήστε τα με μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή σπόρους, πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Bιταμίνη D

Ο σολομός, αλλά και άλλα λιπαρά ψάρια όπως η ρέγκα, οι σαρδέλες και ο τόνος θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D.

Ποια τρόφιμα όμως πρέπει να αποφεύγουμε;

«Όχι» στη ζάχαρη και το λίπος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια, τόσο σε ζάχαρη, όσο και σε λίπος, μειώνει τον αριθμό των φυσικών κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες.

Ακόμα και μόλις δύο αναψυκτικά την ημέρα, μπορεί να μειώσουν τη δύναμη των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος κατά 40%.

  3χρονο αγόρι βλέπει για πρώτη φορά τα πρόσωπα των γονιών του και η αντίδραση του μας γεμίζει χαμόγελα


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Μάνος Δημητρούλης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, συγγραφέας του βιβλίου συνταγών Diet Stories (www.dietstories.gr).

5. Nίκος Καφεντζόπουλος

Aπό τις πολύ βασικες γραμμές άμυνες του οργανισμού αποτελεί το έντερ;o μας. Αυτή τη περίοδο έχω αυξήσει την κατανάλωση πρόβειου γιαουρτιού με μέλι. Το πρόβειο γιαούρτι είναι παρα πολύ πλούσιο σε προβιοτικά, ενισχύει την χλωρίδα του εντέρου και το μέλι εκτός από γλυκά προσφέρει και αντισηπτικές ιδιότητες.

Δεν λείπουν βεβαίως τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία περιέχουν όχι ένα ή δύο αλλά εκατοντάδες αντιοξειδωτικά τα οποία ενισχύουν την άμυνά μας.

 Για όποιον τηρεί πολύ αυστηρά το μένουμε σπίτι γιατί η δουλειά του δεν του επιτρέπει να μείνει εντός, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D θα τον βοηθούσε καθώς η βιταμίνη αυτή είναι πολύ σημαντική για την λειτουργείες του ανοσοποιητικού.

Νίκος Καφετζόπουλος, κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος https://nutribase.gr

6. Αναστασία Κόκκαλη

Αδυνάτισμα και θωράκιση του οργανισμού

«Κάθε πρωί πίνω 1 χυμό με 1 λεμόνι , 2 πορτοκάλια , λίγες σταγόνες προπολη.
Ως ενδιάμεσο σνακ τρώω πολλά φρουτα και όταν θέλω γλυκό φτιάχνω τα αγαπημένα μου cookies bananas που θα βρεις στο site www.kokkalidiet.gr

Υπέροχος και τονωτικός χυμός που πίνω κάθε απόγευμα είναι ο χυμός με 2 καρότα, ανανά και τζίντζερ -λίγες θερμίδες , βοηθάει στην μείωση κατακρατήσεων και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας

Το βράδυ που είναι η δύσκολη ώρα σου προτείνω να φτιάξεις μια σούπα με : 3 κρεμμύδια, 3 σκελίδες σκόρδο , 2 πράσα, 1/2 λάχανο, 3 καρότα, 1 πατάτα , κουρκουμα, πάπρικα, μπουκοβο.

Αν θέλεις τα πολτοποιεις όλα στο μπλέντερ αφού βράσουν και προσθέτεις μπόλικο λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο . Αυτή η σούπα έχει ελάχιστες θερμίδες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σου»!

Αναστασία Κόκκαλη, Κλινικός Διαιτολογος Διατροφολόγος
www.kokkalidiet.gr

7. Κλειώ Χούπη

«Όταν έχεις λιγούρα φάε μια ατομική σοκολάτα των 30γρ!. Γνωστή γλυκατζού στον κύκλο μου, διαλέγω αυτό το καθημερινό σνακ για να με αποτρέψει από το να υπερκαταναλωσω γλυκά, ειδικά τώρα που είμαστε μέσα στο σπίτι και φέρνουμε βόλτες στην κουζίνα μας.

Tip mindful eating: Κατανάλωσέ την αργά κομματάκι – κομματάκι».


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Κλειώ Χούπη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος.https://ift.tt/39dcA6u

ΠΗΓΗ: www.queen.gr

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr

periergaa.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση