Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής.
Είναι εφοδιασμένα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αλλά χαμηλά σε θερμίδες.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Η κατανάλωσή τους προσφέρει αποδεδειγμένα πολυάριθμα οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανόμενου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιοπαθειών, υπέρτασης και πνευματικής εξασθένισης.
Τα 6 πιο υγιεινά φυλλώδη πράσινα λαχανικά
1. Κάλε
Το κάλε είναι αρκετά διαδεδομένο πλέον, αφού πρόκειται για ένα λαχανικό με πυκνή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, μία κούπα (67 γραμμάρια) ωμού κάλε παρέχει το 684% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη Κ, το 206% σε βιταμίνη Α και το 134% σε βιταμίνη C.
Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη, καροτενοειδή και βήτα- καροτίνη, η οποία προλαμβάνει κατά παθήσεων που προκαλούνται από οξειδωτικό στρες. Για να ωφεληθείτε περισσότερο από το κάλε, καταναλώστε καλύτερα ωμό, αφού αν μαγειρευτεί, μειώνεται το θρεπτικό του προφίλ.
2. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι μέρος της οικογένειας των κραμβοειδών. Διαθέτει ένα μεγάλο άνθος, όπως και παχύ στέλεχος και μοιάζει λίγο με το κουνουπίδι.
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά με μια κούπα (91 γραμμάρια) ωμού μπρόκολου να περιέχει 135% και 116% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη C και Κ αντίστοιχα. Είναι σπουδαία πηγή φυτικών ινών, ασβεστίου, φολικού οξέος και φωσφόρου.
Απ’ όλα τα λαχανικά στην οικογένεια κραμβοειδών, το μπρόκολο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα σουλφοραφάνης, που βελτιώνει την βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου και καρδιοπαθειών.
Η σουλφοραφάνη επίσης εξετάζεται για τη μείωση συμπτωμάτων του αυτισμού. Σε μια τυχαιοποιημένη έρευνα με 26 νέους που εμφάνιζαν αυτισμό παρατηρήθηκε θετική επίδραση στα συμπεριφορικά συμπτώματα μετά την κατανάλωση συμπληρωμάτων σουλφοραφάνης από μπρόκολο.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
3. Σπανάκι
Το σπανάκι είναι επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας και ενσωματώνεται εύκολα σε μια μεγάλη ποικιλία πιάτων, συμπεριλαμβανομένης της γνωστής σπανακόπιτας, προστίθεται σε σούπες, σάλτσες, σαλάτες και smoothies.
Μία κούπα ωμού σπανακιού (30 γραμμάρια) παρέχει το 181% της Ημερήσιας Αξίας σε βιταμίνη Κ, 56% σε βιταμίνη Α και 13% σε μαγνήσιο.
Εφοδιασμένο φολικό οξύ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα στην εγκυμοσύνη.
Μία έρευνα συγκεκριμένα βρήκε ότι ένας από τους πιο προληπτικούς δείκτες για την ανάπτυξη της πάθησης ήταν η χαμηλή πρόσληψη φολικού οξέος κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μαζί με ειδικές βιταμίνες, η κατανάλωση σπανακιού μπορεί να σας προστατεύσει από τέτοιους κινδύνους.
4. Λάχανο
Το λάχανο διαθέτει συστάδες λεπτών φύλλων που υπάρχουν σε πράσινο, λευκό και μωβ χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια των κραμβοειδών, μαζί με τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κάλε και το μπρόκολο. Τα λαχανικά αυτής της οικογένειας περιέχουν γλυκοζινόλη, η οποία δίνει μια πικρή γεύση.
Οι μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι οι τροφές που περιέχουν αυτή την ουσία μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ειδικά κατά του καρκίνου των πνευμόνων και του οισοφάγου.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του λάχανου είναι ότι μπορεί να ζυμωθεί και να μετατραπεί σε λάχανο τουρσί, το οποίο έχει εξίσου πολλά οφέλη και βελτιώνει την πέψη, στηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί ακόμα και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
5. Μαρούλι
Το μαρούλι είναι ένα κοινό φυλλώδες λαχανικό με πυκνά, σκούρα (ή λιγότερο σκούρα) φύλλα με παχύ πυρήνα. Έχει τραγανή υφή και είναι δημοφιλές, ειδικά στις σαλάτες Ceasar. Σπουδαία πηγή βιταμινών Α και Κ, με μία κούπα (47 γραμμάρια) να παρέχει το 82% και το 60% της Ημερήσιας Αξίας γι’ αυτές τις βιταμίνες αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι έρευνες έχουν βρει ότι η πρόσληψη νερού από υγρά, λαχανικά και τα φρούτα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Γι’ αυτό, με μόνο 8 θερμίδες και 45 γραμμάρια νερού σε μόνο μία κούπα, το μαρούλι είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.
6. Ρόκα
Η ρόκα είναι ένας φυλλώδες λαχανικό από την οικογένεια Σταυρανθών. Έχει μια ελαφριά πιπεράτη γεύση και μικρά φύλλα, που εύκολα ενσωματώνονται σε σαλάτες ή χρησιμοποιούνται ως γαρνιτούρα.
Έχει ακόμα και φαρμακευτική χρήση. Όπως και όλα τα άλλα φυλλώδη πράσινα, είναι εφοδιασμένη με θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β9 και Κ.
Μία από τις καλύτερες πηγές διατροφικών νιτρικών, μιας ουσίας που μετατρέπεται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα μας.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Αν και τα οφέλη του τελευταίου αμφισβητούνται και ακόμα ερευνώνται, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ροής του αίματος και στη μείωση της υπέρτασης, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.