6 λόγοι που εξηγούν την απότομη αύξηση του βάρους
Καταλαβαίνουμε όταν έχουμε πάρει λίγα γραμμάρια μετά τις διακοπές ή αν σπάσουμε το πόδι μας και αναγκαστούμε να μείνουμε στο κρεβάτι για 6 εβδομάδες. Αλλά όταν δεν μπορούμε να κλείσουμε το τζιν μας ενώ ορκιζόμαστε ότι κάνουμε τη σωστή διατροφή και γυμναζόμαστε, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι κάτι «μαγικό» συμβαίνει.
Και αναρωτιόμαστε: μα γιατί πήρα κιλά; Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει κάτι στη ζωή σας που αλλάξατε, αλλά που δεν το προσέξατε ή ο οργανισμός σας έκανε μια αλλαγή, η οποία χρειάζεται προσοχή.
6 λόγοι που εξηγούν την απότομη αύξηση του βάρους
Έχουν διαταραχτεί τα επίπεδα της ινσουλίνης
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που δίνει το σήμα στο σώμα να αντλήσει γλυκόζη από το αίμα και να το αποθηκεύσει στους μύες, στο ήπαρ και στο λίπος. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, όταν δηλαδή επέρχεται κάποια ανισορροπία, θέτουν το σώμα σε κατάσταση «αποθήκευσης» και δυσκολεύουν την απώλεια του βάρους.
Η αφετηρία αυτού του δρόμου είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη – όταν το πάγκρεας υπερλειτουργεί, αλλά τα επίπεδα του σακχάρου είναι και πάλι φυσιολογικά. Όλη αυτή η επιπλέον δουλειά αποδυναμώνει το πάγκρεας, μέχρι που απορρυθμίζεται και δυσκολεύεται να διατηρήσει το σάκχαρο σε ένα φυσιολογικό εύρος. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε προδιαβήτη.
Τι μπορούμε να κάνουμε: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιστρέψουμε αυτό το ζήτημα είναι να τρώμε λιγότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και επιπλέον ζάχαρη και να αυξήσουμε την άσκησή μας. Φυσικά, χρειάζεται να κλείσετε και ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.
Το στρες και η κόπωση απορρυθμίζει τον οργανισμό σας
Αν ξενυχτάτε ανησυχώντας για την εργασία, τα παιδιά ή τα οικονομικά σας, αυτό μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό σας. Το στρες και η έλλειψη ύπνου προκαλούν μια σειρά ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν την αίσθηση πείνας και κορεσμού.
Τι μπορείτε να κάνετε: Σίγουρα δεν μπορείτε να εξολοθρεύσετε το άγχος απόλυτα, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ώστε να επιλύσετε κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματά σας. Όσο για το βράδυ, δοκιμάστε τον διαλογισμό, τη γιόγκα ή ένα ευχάριστο ανάγνωσμα.
Η αντιαλλεργική φαρμακευτική αγωγή επηρεάζει το βάρος
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το γιατί, αλλά πιστεύεται ότι οι ισταμίνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσουν τα αλλεργιογόνα, παίζουν κάποιο ρόλο στον έλεγχο της όρεξης. Αυτό σημαίνει ότι τα αντισταμινικά μπορεί να σας ανοίγουν την όρεξη περισσότερο απ’ ότι πρέπει.
Τι μπορείτε να κάνετε: Αν υποφέρετε από εποχιακές αλλεργίες, μιλήστε στον γιατρό σας και ζητήστε του πιθανές εναλλακτικές θεραπείες, όπως ρινικά σπρέι, ρινικά αντισταμινικά και άλλα.
Οι μερίδες σας είναι πιθανώς μεγαλύτερες απ’ ότι νομίζετε
Το ότι μαγειρεύετε περισσότερο σπίτι, έχετε μειώσει το φαγητό απ’ έξω και δεν τρώτε συχνά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ρυθμίζετε και τις μερίδες που καταναλώνετε. Είναι πολύ εύκολο να ξεφύγετε και τα λίγα επιπλέον μακαρόνια μεταφράζονται και αυτά σε θερμίδες και συνολικά σε αύξηση των γραμμαρίων.
Tι μπορείτε να κάνετε: Για τις επόμενες μέρες, μετρήστε τις μερίδες σας. Αντί να προσθέσετε «με το μάτι» δημητριακά το πρωί, μετρήστε τα. Αυτό που νομίζατε ότι είναι 1 φλιτζάνι μπορεί να αποδειχτεί τελικά ότι είναι 3. Γεμίστε ένα μικρό πιάτο και όταν τελειώσετε, περιμένετε για 20 λεπτά. Ο οργανισμός σας χρειάζεται λίγο χρόνο για να νιώσει κορεσμό.
Τρώτε την σωστή τροφή, αλλά τη λάθος στιγμή
Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση ανάμεσα στον κιρκάδιο ρυθμό και στην πρόσληψη θερμίδων, που σημαίνει ότι το ίδιο σάντουιτς που τρώτε το μεσημέρι στην πραγματικότητα μας προσθέτει γραμμάρια, όταν αποφασίσουμε να το φάμε το βράδυ. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στα διαφορετικά ποσά ενέργειας που χρειαζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι μπορείτε να κάνετε: Περιορίστε τις ποσότητες καθώς περνά η μέρα.
Η ηλικία σας μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα
Κάθε γενέθλια που γιορτάζετε φέρνει μια αναμφισβήτητη αλλαγή: ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται. Δεν είναι μια δραματική μείωση, αλλά καθώς μεγαλώνετε, είστε λιγότερο δραστήριοι, περισσότερο κουρασμένοι και το σώμα σας τείνει να χάνει μυϊκή μάζα, μειώνοντας και το ρυθμό καύσης λίπους.
Τι μπορείτε να κάνετε: Προσαρμόστε τη διατροφή και το χρόνο άσκησης ανάλογα με την ηλικία και προσπαθήστε να μην το βάζετε κάτω, ακόμα κι αν νιώθετε λίγη κούραση. Ένα αυστηρό πρόγραμμα εδώ μπορεί να βοηθήσει.
Πηγή: www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a28786029/why-gaining-weight-explained/