Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα -Γιορτάζουν οι ανύπαντρες και γίνονται οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τον χειμώνα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα -Γιορτάζουν οι ανύπαντρες και γίνονται οι μετεωρολογικές προβλέψεις για τον χειμώνα

 

Μετά τον Δεκαπενταύγουστο σήμερα είναι η δεύτερη ημερολογιακή λαμπρή γιορτή της Θεοτόκου.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου σήμερα 21 Νοεμβρίου και γιορτάζονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλη τη χώρα.

Η παράδοση θέλει σήμερα να γιορτάζουν οι ελεύθερες και οι ελεύθεροι ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Μαρία, η Δέσποινα, ο Μάριος, αλλά και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που γιορτάζουν την «Υπέρμαχο στρατηγό» τους.

Η Παναγία των αγροτών

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου για τους αγρότες, που την ονομάζουν, «της Παναγιάς της Αρχισπορίτισσας», της «Μεσοσπορίτισσας» ή της «Ξεσπορίτισσας», ανάλογα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σπορά τους. Λέγεται και «Πολυσπορίτισσα», επειδή την ημέρα αυτή συνηθίζουν να βράζουν σπόρους από τα γεωργικά τους προϊόντα, που άλλα τρώγουν και άλλα προσφέρουν για τα «χρόνια πολλά» και την ευδοκίμηση της σποράς. Τους σπόρους τους πηγαίνουν για ευλογία και στην εκκλησία..

 

Της Παναγίας γίνονται και μετεωρολογικές προβλέψεις

Σήμερα Εισόδια της Παναγίας συνηθίζονται σε πολλές περιοχές της χώρας και μετεωρολογικές προβλέψεις. Όπως λένε οι γνώστες, «την ημέρα αυτή βασιλεύει η Πούλια, και όπως θα κάμει αυτή τη μέρα, θα κάμει και τις κατοπινές σαράντα μέρες».

Καπνικαρέα

 

Στις μέρες μας, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου στα Χανιά, τη Λιβαδειά, την Αμφίκλεια και την Κίμωλο. Αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου είναι η Καπνικαρέα, ο θαυμάσιος βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα, που βρίσκεται στο μέσο της οδού Ερμού στην Αθήνα.

 

Τα Εισόδια της Παναγίας

Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας, με την οποία τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς της μικρής Μαριάμ, Μαρίας, μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό.

  Η ευχή της Φανουρόπιτας

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανοί που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).

 

Το τάμα των γονιών της Θεοτόκου στον Θεό

Η αναφορά για το περιστατικό των Εισοδίων της Θεοτόκου δεν γίνεται σε κάποιο από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά σε δύο απόκρυφα Ευαγγέλια: το Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου (κεφ. 6-7) και το Ευαγγέλιο του Ψευδο-Ματθαίου.

Σύμφωνα με αυτά, οι ευσεβείς γονείς της Θεοτόκου Ιωακείμ και Άννα μετά από 20 χρόνια γάμου δεν είχαν παιδιά και παρακαλούσαν θερμά τον Θεό να τους χαρίσει ένα.
Ο Θεός τους ανάγγειλε με Άγγελο ότι η επιθυμία τους θα εκπληρωθεί και η Άννα έμπλεη χαράς υποσχέθηκε να αφιερώσει το παιδί στον Θεό. Πράγματι, η Άννα έμεινε έγκυος και μετά από εννέα μήνες απέκτησε κόρη, τη Μαρία.

Όταν το παιδί έγινε τριών ετών, οδηγήθηκε από τους γονείς της στο Ναό του Σολομώντος, προκειμένου να εκπληρωθεί το τάμα τους.

Η Μαρία ανέβηκε τα 15 σκαλοπάτια που οδηγούσαν στον Ναό και παραδόθηκε από τους γονείς της στα χέρια του ιερέα Ζαχαρία. Αυτός την αγκάλιασε, την ευλόγησε και είπε: «Εμεγάλυνε ο Κύριος το όνομά σου σε όλες τις γενεές. Με σένα θα ευλογηθούν τα έθνη και ο Κύριος θα λυτρώση τους υιούς του Ισραήλ».

Στη συνέχεια ανέβασε την 3ων ετών Μαρία στο εσωτερικό του θυσιαστηρίου, όπου ο Θεός της πρόσφερε τη Χάρη του. Το νεαρό κορίτσι υπηρέτησε τον Ναό μέχρι τα 14 χρόνια του, οπότε αρραβωνιάστηκε τον Ιωσήφ και στη συνέχεια έγινε η μητέρα του Ιησού Χριστού.

  Εορτάζοντες την 12ην του μηνός Δεκεμβρίου

 

Τα Εισόδια της Θεοτόκου, γιορτή από τον 7ο αιώνα

Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού.

Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξ αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α’ Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.

Απολυτίκιο της Παναγίας

Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν? Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

iefimerida.gr

 

Δείτε κι άλλα θέματα ΕΔΩ

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter και στο Instagram

Ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Με αγάπη

 

Αφήστε μια απάντηση