Άμα βάλετε μαγειρική σόδα στα μελομακάρονα και δείτε το αποτέλεσμα θα τα τρώτε όλο τον χρόνο!
Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή για τα παραδοσιακά μελομακάρονα με αλεύρι.
Ζύμη
80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια
200 γρ. ηλιέλαιο
80-100 γρ. ζάχαρη
1 πορτοκάλι χυμό και φλούδα (ακέρωτη)
50 γρ. κονιάκ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλα
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
Σιρόπι
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
1/2 πορτοκάλι, μόνο τη φλούδα (ακέρωτη)
1/2 λεμόνι, μόνο τη φλούδα (ακέρωτη)
1 ξυλάκι κανέλας
Γαρνίρισμα
70-100 γρ. καρύδια
Εκτέλεση
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ºC. Kαλύψτε δύο ταψιά φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και κρατήστε στην άκρη.
Βάλτε στον κάδο το βούτυρο, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη, το χυμό, το κονιάκ, την κανέλα, τα γαρίφαλα, τη φλούδα πορτοκαλιού, τη φλούδα λεμονιού και αλέστε 1 λεπτό/ταχύτητα 6.
Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και αναμείξτε για 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Ζυμώστε 2 λεπτά/ταχύτητα στάχυ. Αν η ζύμη είναι ακόμη πολύ σφικτή προσθέστε λίγο χυμό ή νερό. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα δοχείο και αφήστε τη για τουλάχιστον μισή ώρα να ξεκουραστεί. Κόψτε τη ζύμη σε κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού και πλάστε κάθε κομμάτι σε οβάλ μελομακάρονο.
Τοποθετήστε τα στα ταψιά, σε απόσταση 2-3 εκ. το ένα από το άλλο, και κάντε ένα σχέδιο στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι. Αυτό βοηθάει να απορροφήσουν σωστά το σιρόπι.
Ψήστε τα μελομακάρονα στο φούρνο για περίπου 18-20 λεπτά στους 180ºC. Αφήστε τα να κρυώσουν καλά σε σχάρα και εν τω μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι.
Σιρόπι
Βάλτε στον κάδο όλα τα υλικά και βράστε 5 λεπτά/110ºC/ταχύτητα 1. Βάλτε το σιρόπι σε ένα βαθύ μπολ και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Βουτήξτε κάθε μελομακάρονο στο σιρόπι για περίπου 40» και στη συνέχεια τοποθετήστε τα σε μεγάλη πιατέλα.
Αλέστε τα καρύδια για 5 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 8 και πασπαλίστε τα σιροπιασμένα μελομακάρονα στην πιατέλα.
Άμα βάλετε μαγειρική σόδα στα μελομακάρονα και δείτε το αποτέλεσμα θα τα τρώτε όλο τον χρόνο!