Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας

Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας

Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας

 

Το αίσθημα πείνας αποτελεί το βασικότερο παράγοντα που οδηγεί σε αναζήτηση και πρόσληψη τροφής.

Έτσι, στην προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού βάρους, η αποτελεσματική διαχείριση του αισθήματος πείνας παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς μπορεί να διευκολύνει τον έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης.

Ο κατάλληλος σχεδιασμός ενός πλήρους και ισορροπημένου διαιτολογίου, προσαρμοσμένου στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις του ατόμου, αποτελεί σίγουρα το πρώτο βήμα για την καλύτερη ρύθμιση του αισθήματος πείνας και κορεσμού κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η υιοθέτηση ορισμένων καθημερινών συνηθειών μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω.

Μια τέτοια συνήθεια είναι η προτίμηση στερεών τροφίμων έναντι των υγρών. Και αυτό, γιατί η κατανάλωση ενός υγρού τροφίμου, όπως είναι για παράδειγμα ένας χυμός ή ένα αναψυκτικό, δεν ικανοποιεί το αίσθημα πείνας στον ίδιο βαθμό με ένα στερεό τρόφιμο, ακόμη και αν διαθέτει το ίδιο ή υψηλότερο ενεργειακό περιεχόμενο.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως ενώ η πρόσληψη «στερεών» θερμίδων οδηγεί σε μικρότερη κατανάλωση τροφής στα επόμενα γεύματα της μέρας, αντίθετα, όταν οι ίδιες θερμίδες προσλαμβάνονται σε υγρή μορφή, δεν παρατηρείται μείωση της ενεργειακής πρόσληψης στα γεύματα που ακολουθούν.

Παράλληλα, έχει φανεί πως οι «υγρές» θερμίδες προκαλούν μικρότερη μείωση των επιπέδων γκρελίνης –της ορμόνης που αυξάνει την όρεξη-, συγκριτικά με την κατανάλωση αντίστοιχης ποσότητας θερμίδων από στερεά τρόφιμα.

Επομένως, για τον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας αντικαταστήστε ορισμένα από τα ροφήματα της ημέρας με στερεά τρόφιμα, επιλέγοντας για παράδειγμα ολόκληρα φρούτα έναντι των φρουτοχυμών και σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες αντί για αναψυκτικά και άλλα ροφήματα.

  Περπάτημα: Πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις, ανάλογα με το βάρος σου αν περπατήσεις 15 λεπτά, μισή ή μία ώρα

 

Διαχειριστείτε αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας

trelogaidouri.blogspot.com

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση