Η ακατάστατη κουζίνα αυξάνει το βάρος. Τι άλλο μας κάνει να τρώμε περισσότερο άθελά μας;

Η ακατάστατη κουζίνα αυξάνει το βάρος. Τι άλλο μας κάνει να τρώμε περισσότερο άθελά μας;

Η ακατάστατη κουζίνα συνδυάζεται με την παχυσαρκία, καθώς αυξάνει το στρες και την επιθυμία για τσιμπολόγημα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Η ακατάστατη κουζίνα αυξάνει το βάρος

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που βρίσκονταν σε ανακατωμένη κουζίνα, έτρωγαν την διπλάσια ποσότητα απ’ ότι εκείνες που ήταν σε κουζίνα που επικρατούσε τάξη. Στην έρευνα ζητήθηκε από γυναίκες να μείνουν για δέκα λεπτά σε μια κουζίνα. Εκείνες που ήταν σε ένα χώρο με άπλυτα πιάτα, έφαγαν σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα από τα μπισκότα που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ήταν σε τακτοποιημένη κουζίνα.

Δίπλα από τα μπισκότα υπήρχε ένα μπολ με κράκερς και ένα με καρότα, αλλά εκείνες προτίμησαν το πιο παχυντικό σνακ. Οι ερευνητές για να αυξήσουν το στρες τους, είχαν τοποθετήσει μέσα στην κουζίνα ένα τηλέφωνο που χτυπούσε συνέχεια. Εκτιμάται ότι η ακαταστασία τις οδήγησε να καταναλώσουν περίπου 70 περισσότερες θερμίδες σε διάστημα 10 λεπτών….

«Το χαοτικό περιβάλλον μας κάνει να βγαίνουμε και εμείς εκτός ελέγχου. Μας σπρώχνει να καταναλώσουμε περισσότερο φαγητό και μάλιστα το πιο λαχταριστό που συνήθως είναι και ανθυγιεινό. Τελικά υπονομεύει τη δίαιτα που κάνουμε και την προσπάθειά μας να αδυνατίσουμε», ανέφεραν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell. …

Το χαοτικό περιβάλλον μας κάνει να βγαίνουμε και εμείς εκτός ελέγχου

 

Η ακατάστατη κουζίνα αυξάνει το βάρος. Τι άλλο μας κάνει να τρώμε περισσότερο άθελά μας;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Brian Wansink, το φαγητό πάνω στον πάγκο της κουζίνας μπορεί να προβλέψει το βάρος της γυναίκας. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που είχαν πάνω στον πάγκο τους δημητριακά, ζύγιζαν τουλάχιστον 9 κιλά περισσότερο, ενώ όσες είχαν αναψυκτικά πάνω στο τραπέζι μπορεί να έφταναν μέχρι και 12 κιλά περισσότερο από εκείνες που δεν είχαν. Αντίθετα, η φρουτιέρα ήταν ένδειξη ότι η γυναίκα ήταν πιο αδύνατη, κάτι που διαπιστώθηκε και από τους ερευνητές, καθώς ζύγιζαν μέχρι και 6 κιλά λιγότερο.

  Πώς διατηρεί το κορμί της η Ναταλία Γερμανού - Το τρώει αυστηρά ανά τρεις ώρες

«Βλέπουμε φαγητό και το τρώμε γιατί απλώς είναι εκεί και μας περιμένει. Όταν το φαγητό είναι σε τόσο βολική θέση, μόνο η θέα του μας κάνει να θέλουμε να το φάμε» εξήγησε. Όταν όμως, το φαγητό βρίσκεται μέσα στο ντουλάπι, δεν τρώμε τόσο. «Ο ένας λόγος είναι ότι δεν το βλέπουμε, άρα δεν σκεφτόμαστε να το φάμε. Ο δεύτερος είναι ότι μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε περισσότερο αν θέλουμε να φάμε, ώστε να πάμε στο ντουλάπι και να πάρουμε ό,τι έχει».

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι και το χρώμα του πιάτου επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού που κάποιος καταναλώνει.

«Για παράδειγμα, εάν βάλετε μακαρόνια που έχουν ανακατευτεί με κόκκινη σάλτσα σε ένα λευκό πιάτο, θα βάλετε λιγότερα γιατί είναι μεγάλη η χρωματική αντίθεση. Αν όμως είναι με λευκή σάλτσα, θα βάλετε μέχρι και 19% περισσότερη ποσότητα.

Πρόκειται για ένα οπτικό τέχνασμα», εξήγησε ο καθηγητής Brian Wansink. Εκτός όμως, από το χρώμα του πιάτου επηρεάζει και το μέγεθός του. Όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο περισσότερο τρώμε. Μάλιστα, κατά μέσο όρο τρώμε το 92% του φαγητού που υπάρχει μέσα στο πιάτο, ακόμη και αν έχουμε χορτάσει.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι και το εξωτερικό περιβάλλον επηρεάζει την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται. «Ο χαμηλός φωτισμός και η ήρεμη μουσική, μας χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να τρώμε πιο σιγά και έτσι νιώθουμε πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.»

 

valueforlife.gr

Αφήστε μια απάντηση