Δίαιτα: Μετά από πόσους μήνες «χάνονται» τα οφέλη για το βάρος και την καρδιά

τα οφέλη για το βάρος

Μετά από πόσους μήνες «χάνονται» τα οφέλη για το βάρος και την καρδιά

Οι δίαιτες για τη ρύθμιση του βάρους σημειώνουν πράγματι θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Πόσο όμως διαρκεί η εξασφάλιση αυτών των οφελών;

Οι περισσότερες δίαιτες εξασφαλίζουν αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η μέτρια απώλεια βάρους και και μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων μέσα σε έξι μήνες, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούν ένα αυστηρά καθορισμένο πρόγραμμα διατροφής.

Ωστόσο, όπως απέδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ, μετά τους δώδεκα μήνες τήρησης της δίαιτας, τα παραπάνω οφέλη φάνηκαν να φθίνουν σε μεγάλο βαθμό έως και να μηδενίζονται, με εξαίρεση τα αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής, η οποία διατήρησε τη -σημαντικά μειωμένη- θετική της επίδραση στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές τάσσονται υπέρ της ελεύθερης επιλογής δίαιτας, με γνώμονα τα προσωρινά οφέλη, χωρίς να πρέπει κανείς να ανησυχεί για το μέγεθος των οφελών αυτών.

Άλλωστε, για το βασικό πρόβλημα της παχυσαρκίας, οι διαστάσεις της οποίας έχουν τριπλασιαστεί παγκοσμίως από το 1975, έχει προταθεί πληθώρα διατροφικών επιλογών, χωρίς όμως να έχει παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη ανάλυση που να συγκρίνει την επίδραση διαφορετικών διατροφολογίων σε σχέση με την απώλεια βάρους και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, ρυθμίζοντας παράγοντες όπως η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Προς επίλυση αυτού του προβλήματος, μια διεθνής ομάδα ερευνητών αποφάσισε να καταγράψει τα αποτελέσματα γνωστών διαιτητικών μοντέλων σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς μέσω 121 τυχαιοποιημένων δοκιμών. Συγκεκριμένα, το δείγμα αποτέλεσαν 21.942 ασθενείς (μέσης ηλικίας 49 ετών) που ακολουθούσαν κάποια δημοφιλή ή εναλλακτική δίαιτα, οι οποίοι ανέφεραν την απώλεια βάρους και τις μεταβολές στην καρδιαγγειακή τους υγεία.

  Το ρόφημα που επιλέγει η Αθηνά Οικονομάκου - Το πίνει καθημερινά μαζί με το πρωινό της
Οι δίαιτες που τέθηκαν στο μικροσκόπιο αποτελούσαν μακροθρεπτικά σχήματα (χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, χαμηλά λιπαρά) και μέτρια μακροθρεπτικά – παρόμοια σε χαμηλά λιπαρά, αλλά με περισσότερο λίπος και ελαφρώς λιγότερους υδατάνθρακες) καθώς και 14 δημοφιλείς δίαιτες (Atkins, DASH, Μεσογειακή κ.λπ.).

Σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο διατροφικό πρόγραμμα, οι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και λιπαρά δίαιτες συντέλεσαν σε μια κοινή μέτρια μείωση του βάρους (περίπου 4 με 5 κιλά) και μείωση της αρτηριακής πίεσης για διάστημα έξι μηνών. Οι δίαιτες με μακροθρεπτικά συστατικά σημείωσαν ελαφρώς μικρότερη απώλεια βάρους και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μεταξύ των επώνυμων διατροφικών μοντέλων, η Atkins, η DASH και η Zone είχαν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απώλεια βάρους (μεταξύ 3,5 και 5,5 κιλών) και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με μια συνήθη δίαιτα για διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, καμία δίαιτα δεν βελτίωσε σημαντικά τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης HDL ή της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής) για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, για 12 μήνες όλα τα διατροφικά πρότυπα όπως και οι δημοφιλείς δίαιτες συντέλεσαν σε μικρότερο βάρος, ενώ καμία δίαιτα δεν διατήρησε τα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, εκτός από τη μεσογειακή δίαιτα.

Όπως αποδείχθηκε, τα ευεργετικά αποτελέσματα κάθε δίαιτας δεν διήρκησαν παρά για έξι μήνες, χωρίς τα ευρήματα να αναδεικνύουν κάποια διατροφή – ουσιαστικό νικητή, παρά την μικρή υπεροχή της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

Αυτό που συνέστησαν, είναι μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης και λιγότερα σάκχαρα, αλάτι και αλκοόλ.

 

Δίαιτα: Μετά από πόσους μήνες «χάνονται» τα οφέλη για το βάρος και την καρδιά

ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση