Παχυσαρκία και Απώλεια Βάρους – Γιατί 98% των Διαιτών Αποτυγχάνουν
Το 1959, έρευνες έδειξαν ότι το 95% με 98% των προσπαθειών για απώλεια βάρους απέτυχαν.
Ακόμη χειρότερα, τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα ξαναπαίρνουν περισσότερο κιλά από ό, τι έχουν χάσει [1].
Οι λόγοι είναι βιολογικοί.
Το σώμα μπαίνει σε κατάσταση “λιμοκτονίας” μόλις σταματήσετε να τρώτε
Η αίσθηση της πείνας σταματάει μόνο όταν παίρνετε ξανά τα κιλά σας … και λίγο παραπάνω
Απλοϊκές και αναποτελεσματικές συμβουλές για απώλεια βάρους
Τρώμε όλο και λιγότερο, και όλο και λιγότερο λιπαρά!
Το 60% των θερμίδων μας προέρχεται από προϊόντα που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία
Η θέληση δεν αρκεί
Το σώμα μπαίνει σε κατάσταση “λιμοκτονίας” μόλις σταματήσετε να τρώτε
Από το 1969, γνωρίζουμε ότι το σώμα μεταβαίνει σε λειτουργία “λιμοκτονίας” μόλις μειώσετε τις θερμίδες.
Κάνει οικονομία στην ενέργειά του. Μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία. Αποθηκεύει λίπος. Σας πλημμυρίζει από ορμόνες πείνας για να σας ωθήσει να εστιάσετε στα τρόφιμα.
Το στομάχι σας αρχίζει να γουργουρίζει. Η αίσθηση της οσμής σας γίνεται τόσο ευαίσθητη όσο αυτή ενός κυνηγόσκυλου.
Μυρίζετε την παραμικρή οσμή φαγητού, που κάνει τα σάλια σας να τρέχουν. Το φαγητό παίρνει μια ακόμα πιο ευχάριστη, έντονη, ακαταμάχητη γεύση.
Με άλλα λόγια, το σώμα σας μάχεται εναντίον σας, για να αποφύγει να χάσει βάρος. Και θα σας κυνηγήσει όλη σας τη ζωή, τιμωρώντας σας με μια φρικτή αίσθηση «λιμοκτονίας» εάν επιμένετε να του στερήσετε την τροφή.
Η αίσθηση της πείνας σταματάει μόνο όταν παίρνετε ξανά τα κιλά σας … και λίγο παραπάνω
Χρειάζεται μόνο να χάσετε το 3% του βάρους σας, και ο μεταβολισμός σας επιβραδύνει ήδη κατά 17%.
Τα πράγματα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά, μόνο όταν θα έχετε επανακτήσει το αρχικό βάρος σας, με κάτι επιπλέον, που θεωρείται από τον οργανισμό σας ως μια ασφάλεια σε περίπτωση δύσκολων καιρών, σε περίπτωση δηλαδή που επαναληφθεί αυτή η απώλεια κιλών.
Απλοϊκές και αναποτελεσματικές συμβουλές για απώλεια βάρους
Οι γιατροί που καλούνται να διαγνώσουν και να συμβουλεύσουν τους παχύσαρκους δεν είναι κατ ‘ανάγκη εξειδικευμένοι.
Για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η διατροφή αντιστοιχεί μόνο σε 19 ώρες σπουδών κατά μέσο όρο στη ζωή ενός φοιτητή ιατρικής.
Αρκετά για να γνωρίζουν κατά προσέγγιση τη διαφορά μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6, μεταξύ μιας πολυφαινόλης και ενός αμινοξέος, αλλά χωρίς πλήρη γνώση διατροφής!
Το αποτέλεσμα: Συμβουλές για απώλεια βάρους συχνά απλοϊκές, ενοχοποιητικές, και αναποτελεσματικές.
Όπως μαρτυρούν τα στατιστικά στοιχεία, από το 1980, το ποσοστό παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί σε 73 χώρες και αυξήθηκε σε 113. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καμία χώρα στον κόσμο δεν παρουσίασε μείωση του ποσοστού παχύσαρκων.
Και αυτό παρά τις εκστρατείες κατά των «θερμίδων» που ξεκίνησαν στις περισσότερες χώρες, οι οποίες ενθαρρύνουν τον κόσμο να προσέχει το βάρος του και να αποφεύγει τα λιπαρά προϊόντα.
Τρώμε όλο και λιγότερο, και όλο και λιγότερο λιπαρά!
Αλλά δεν διακυβεύονται οι θερμίδες ούτε τα λιπαρά προϊόντα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πληθυσμός απορροφά λιγότερες θερμίδες από ό, τι το 2003 και καταναλώνει 3,5 κιλά λιγότερο λίπος ετησίως από ό, τι στη δεκαετία του 1970 [2].
Το πρόβλημα προέρχεται από αυτό που τρώμε, από τη διατροφή μας.
Η υπερβολική φρουκτόζη και ιδιαίτερα, το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης που βρίσκεται στα περισσότερα μπισκότα, κέικ, μπάρες δημητριακών, επιδόρπια, ύλες για επάλειψη (Merenda, Nutella), βλάπτει το συκώτι και μειώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, περισσότερο από άλλα γλυκαντικά με ίδιες θερμίδες.
Επίσης οι άνθρωποι που τρώνε ελαιούχους σπόρους (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας …) τέσσερις φορές την εβδομάδα έχουν 12% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη και 13% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τους άλλους, ανεξάρτητα από το βάρος τους.
Το 60% των θερμίδων μας προέρχεται από προϊόντα που έχουν υποστεί υπερβολική επεξεργασία
Τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα είναι εκείνα που κατασκευάζονται βιομηχανικά και περιέχουν πολλά συστατικά, και στα οποία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με βεβαιότητα ποια βασικά συστατικά καταναλώνονται.
Σκεφτείτε τα πατατάκια Pringles, τα λουκάνικα χοτ ντογκ, τα κονσερβοποιημένα ραβιόλια ή τα μπισκότα cookies, για παράδειγμα.
Χωρίς να διαβάσουμε τη λίστα των συστατικών, είναι αδύνατο να πούμε με σιγουριά από τι αποτελούνται και ποιες πρόσθετες ουσίες περιέχουν στη σύνθεση τους.
Αυτά τα τρόφιμα αποτελούν περίπου το 60% των θερμίδων που καταναλώνουμε.
Σύμφωνα με νέα γαλλική μελέτη σε 44.551 ενήλικων Γάλλων ηλικίας άνω των 45 ετών, κάθε αύξηση κατά 10% τέτοιων τροφών αντιστοιχεί σε μια αύξηση κατά 14% του κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Internal Medicine στις 11 Φεβρουαρίου 2019 [3].
Αν και είναι δύσκολο να μαντέψουμε τι περιέχουν πραγματικά, τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα συχνά αποτελούνται από προϊόντα πολύ χαμηλής ποιότητας και συστατικά από τα φθηνότερα στην αγορά, όπως:
αλεύρι και εξευγενισμένα έλαια (ραφιναρισμένα)
υδρογονωμένα λίπη
ζάχαρη και σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης
αλάτι
αραβοσίτο ή άμυλο πατάτας
αποκορυφωμένο γάλα σε σκόνη
αυγά σε σκόνη
μαργαρίνη
χρωστικές ουσίες
γλυκαντικά
Και όλα ψημένα, τηγανισμένα ή διογκωμένα για να δώσουν την αίσθηση ό,τι αγοράζετε ένα μεγαλύτερο πακέτο, και για να δικαιολογεί μια υψηλότερη τιμή.
Αυτά τα προϊόντα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, καλά λίπη και καλές πρωτεΐνες, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που τα καθιστούν επικίνδυνα για το πάγκρεας, και συμβάλλουν στην εμφάνιση διαβήτη.
Η θέληση δεν αρκεί
Μπροστά σε αυτά τα όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία είναι τα εξαιρετικά μεταποιημένα τρόφιμα, η “θέληση” και οι “προσπάθειες” για απώλεια βάρους έχουν ελάχιστη σημασία.
Η μόνη σωτήρια για μας είναι να μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κανονικά γεύματα χωρίς επεξεργασμένες τροφές και, ως εκ τούτου βασισμένα σε φρέσκα προϊόντα, πρώτες ύλες, ολόκληρα, βιολογικά, εποχιακά, τοπικά προιόντα , αν είναι δυνατόν, και χωρίς ενδιάμεσο γεύμα με «τζανκ φουντ».
Αυτό δεν προϋποθέτει μόνο πληροφόρηση, θέληση και αυτοπειθαρχία, αλλά και έναν ευνοϊκό τρόπο ζωής, κοινωνικό και οικογενειακό, το οποίο επιβάλλει ένα ρυθμό που δεν αφήνει τον καθένα να διαχειριστεί, μόνος του, τις επιθυμίες και τις λιγούρες του.
Ο αγώνας χάνεται από την αρχή αν είμαστε μόνοι μπροστά σε επιθετικές διαφημίσεις και την πανταχού παρουσία των junk food σε όλα τα ράφια και κάθε γωνία της πόλης.
Γνωρίζετε ότι πρέπει να φάτε φρέσκα λαχανικά στον ατμό και σέσκουλο με χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, αλλά ανοίγετε το ντουλάπι σας και ανακαλύψετε ένα ανοιχτό πακέτο νόστιμα και πολύχρωμα αρκουδάκια Haribo, που τυχαίνει να είναι και απο τα αγαπημένα σας!
Τρώτε το πρώτο, και μια ακαταμάχητη πλημμύρα σάλιου εισβάλλει στο στόμα σας και νιώθετε την ανάγκη να φάτε κι άλλο….μία, δύο, τρεις φορές, έως ότου το πακέτο αδειάζει.
Όπως όλες οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή, δεν αρκεί να σηκωθούμε ένα πρωί και να πάρουμε αποφάσεις.
Οι καλές αποφάσεις σπάνια πετυχαίνουν, το ξέρουμε, και στον τομέα του αδυνατίσματος, είναι χειρότερο από οπουδήποτε αλλού.
Είναι καθοριστικό να έχετε την υποστήριξη ενός ειδικευμένου, ανθρώπινου, ειδικού διατροφολόγου για να πετύχετε τους στόχους σας.
Μια μελέτη το 2017 έδειξε ότι χρειάστηκαν δώδεκα συνεδρίες με διαιτολόγο για να διαπιστωθεί σημαντική μείωση του προδιαβήτη και των καρδιαγγειακών κινδύνων [4].
Το μήνυμα είναι σαφές: η ανθρώπινη παρουσία, η υποστήριξη, η συνοδεία είναι αυτές που θα σας βοηθήσουν, πολύ περισσότερο από όλη τη βούληση του κόσμου.
Μόνοι στη γωνία μας, είμαστε πολύ αδύναμοι.
Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο άνθρωπος είναι ένα κοινωνικό ον και αυτό δεν έχει αλλάξει το 2019.
Πηγές:
[1] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/562795
[2] https://www.foodnavigator-usa.com/Article/2013/01/04/Americans-are-eating-10g-less-fat-a-day-than-they-did-in-the-late-70s
[3] https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2723626
[4] https://www.uspreventiveservicestaskforce.org/Page/Document/RecommendationStatementFinal/obesity-in-adults-interventions1
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.