Τα 5 είδη της διαλειμματικής νηστείας

 

Τα 5 είδη της διαλειμματικής νηστείας

Τα 5 είδη της διαλειμματικής νηστείας

 

Από την 5:2 μέχρι τη 16/8 και τη δίαιτα του μαχητή, μάθε ποιες έιναι οι παραλλαγές της διαλειμματικής νηστείας και ποια από όλες σου ταιριάζει περισσότερο.

Η μέθοδος της διαλειμματικής νηστείας περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών κατά το μικρότερο μέρος της ημέρας και νηστεία το υπόλοιπο, γεγονός που την έχει αναδείξει σε έναν αμφιλεγόμενο τρόπο διατροφής και τη στρέφει ενάντια στην επικρατούσα άποψη ότι πρέπει να τρώμε κάθε λίγες ώρες, ώστε ο μεταβολισμός να είναι ενεργός και να “καίμε” περισσότερο λίπος και όχι μύες.

Παρά τις αμφισβητήσιμες διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνει, έχει κατορθώσει να κερδίσει ένα πολύ μεγάλο κοινό παγκοσμίως, ενώ πλέον υπάρχουν πολλά είδη διαλειμματικής νηστείας με μικρές ή μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ τους.

Εξάλλου, η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας είναι προγραμματισμένο από τη φύση να μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες περιόδους πείνας, ενώ μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν έρευνες που να δείχνουν ότι αυτή η διατροφή έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

 

Τα 5 είδη της διαλειμματικής νηστείας

Η μέθοδος 16/8

Στη συγκεκριμένη δίαιτα, που είναι και η πιο δημοφιλής, περιορίζεις την πρόσληψη φαγητού σε 8 με 10 ώρες την ημέρα. Το τελευταίο σου γεύμα θα πρέπει να απέχει ιδανικά από το πρώτο της επόμενης μέρας 16 ώρες. Έτσι, αν, για παράδειγμα, καταναλώνεις το πρωινό σου στις 10 το πρωί, το τελευταίο σου γεύμα θα πρέπει να είναι γύρω στις 6 το απόγευμα.

Μερικές συμβουλές για να την ακολουθήσεις:

– Για να απλοποιήσεις τη διαδικασία, μπορείς απλά να παραλείψεις το πρωινό σου και να καταναλώσεις το τελευταίο σου γεύμα περίπου στις 8 μ.μ.

  Δίαιτα αποτοξίνωσης για το καλοκαίρι… από την Ελένη Πετρουλάκη

– Για να μειώσεις το αίσθημα της πείνας, τις ώρες της νηστείας φρόντισε να πίνεις πολλά υγρά που δεν περιέχουν θερμίδες, όπως νερό, τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη.

– Σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει η μέθοδος είναι να αποφύγεις το junk food και να προτιμάς υγιεινές τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, που θα δώσουν στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται.

Μην τη δοκιμάσεις, αν δεν μπορείς να παραλείψεις το πρωινό σου γεύμα. Αν χρειάζεσαι ένα πλούσιο πρωινό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, η μέθοδος αυτή θα αποβεί δύσκολη για τις αντοχές σου.

 

Η δίαιτα 5:2

Η δίαιτα 5:2 ή, αλλιώς, Fast diet περιλαμβάνει 2 ημέρες νηστείας την εβδομάδα κατά τις οποίες μπορείς να καταναλώσεις ημερησίως 500 με 600 θερμίδες και κανονική διατροφή τις υπόλοιπες 5 ημέρες.

Μερικές συμβουλές για να την ακολουθήσεις:

– Μπορείς να “σπάσεις” τις ημερήσιες θερμίδες της νηστείας σε δύο μικρά γεύματα των 250 θερμίδων προκειμένου να μην αφήσεις το σώμα σου ανεφοδίαστο για πάρα πολλές ώρες, κάτι που θα δυσκόλευε τη διαδικασία.

– Θέσε δύο σταθερές μέρες της εβδομάδας ως μέρες “νηστείας” και απόφυγε να είναι συνεχόμενες. Για παράδειγμα, μπορείς να καταναλώνεις τις λίγες θερμίδες κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Μην τη δοκιμάσεις, αν έχεις επιβαρημένο πρόγραμμα καθημερινά ή γυμνάζεσαι εντατικά, μιας και οι μέρες νηστείας θα σου κοστίσουν και την ανάλογη απώλεια ενέργειας.

 

Φαγητό – Παύση – Φαγητό

Λίγο ακόμα πιο αυστηρή από τη δίαιτα 5:2 είναι η μέθοδος eat – stop – eat. Σε αυτήν κάνεις, επίσης, νηστεία για δύο 24ωρα την εβδομάδα, όμως, αντίθετα από την 5:2, δεν υπάρχει περιθώριο για κατανάλωση έστω και λίγων θερμίδων, αλλά αυστηρή αφαγία.

  10 μαγικές τροφές που καίνε το λίπος - Η 5η είναι η καλύτερη

Μερικές συμβουλές για να την ακολουθήσεις:

– Αν είσαι αρχάριος και θέλεις να ακολουθήσεις τη μέθοδο αυτή, μπορείς να ξεκινήσεις με λιγότερες από 24 ώρες. Άρχισε τη διαδικασία με 14-16 ώρες και στη συνέχεια αύξανέ τες σταδιακά.

– Και εδώ μπορείς να καταναλώνεις υγρά χωρίς θερμίδες, όπως είναι το νερό, ο καφές ή το τσάι. Φρόντισε να πίνεις αρκετά για να μειώνεται το αίσθημα της πείνας.

– Για να “ξεγελάσεις” τον εαυτό σου και να σου φανεί πιο εύκολη η διαδικασία της ολοήμερης νηστείας, μπορείς να “σπάσεις” το 24ωρο σε 2 ημέρες. Αντί λοιπόν να ξεκινήσεις τη νηστεία από το πρωί και να τη διακόψεις το επόμενο πρωί, μπορείς να τη μετακινήσεις από το μεσημέρι έως το επόμενο μεσημέρι.

Μην τη δοκιμάσεις, αν ένα πλήρες 24ωρο νηστείας σου φαίνεται μια αρκετά δύσκολη διαδικασία.

 

Εναλλασσόμενη νηστεία

Στην εναλλασσόμενη νηστεία δεν περιορίζεσαι μόνο σε 2 ημέρες την εβδομάδα, αλλά απέχεις από το φαγητό ανά 2 ημέρες. Αν, για παράδειγμα, ξεκινήσεις την εβδομάδα σου καταναλώνοντας κανονικά γεύματα, οι μέρες νηστείας σου θα είναι η Τρίτη, η Πέμπτη και το Σάββατο. Τις ημέρες αυτές ιδανικά δεν καταναλώνεις καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές της που μπορείς να ακολουθήσεις, στις οποίες επιτρέπονται περίπου 500 θερμίδες ημερησίως.

Μερικές συμβουλές για να την ακολουθήσεις:

– Διατήρησε τις εναλλάξ ημέρες και μη δοκιμάσεις να συγκεντρώσεις μαζί τις ημέρες νηστείας.

– Τις ημέρες που καταναλώνεις κανονικά τα γεύματά σου φρόντισε να τα εμπλουτίσεις με όσο το δυνατόν περισσότερες θρεπτικές τροφές προκειμένου το σώμα σου να τα βγάλει πέρα.

Μην τη δοκιμάσεις, αν ψάχνεις να βρεις μια διατροφή που θα ακολουθήσεις σε σταθερή βάση. Με τη μέθοδο αυτή θα πας πεινασμένη για ύπνο πολλές φορές και, γενικότερα, είναι μια πολύ αυστηρή δίαιτα που δεν είναι βιώσιμη μακροχρόνια.

  «Τι έκανα και από 90 κιλά πήγα 60!» – Η δίαιτα που με έκανε άλλον άνθρωπο

 

Η “δίαιτα του μαχητή”

Στη δίαιτα του μαχητή ή του πολεμιστή, που είναι και μία από τις πιο δημοφιλείς της διαλειμματικής νηστείας, καταναλώνεις κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνο λαχανικά και φρούτα σε μικρές ποσότητες. Νωρίς το βράδυ, μέσα σε ένα διάστημα 4 συγκεκριμένων ωρών, είναι η μοναδική φορά που μπορείς να καταναλώσεις ένα μεγάλο γεύμα.

Μερικές συμβουλές για να την ακολουθήσεις:

– Φρόντισε το τετράωρο που θα θέσεις για το μεγάλο σου γεύμα να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν από τον ύπνο σου για να προλάβει να γίνει η πέψη σωστά προτού κοιμηθείς.

– Διατήρησε ένα σταθερό ωράριο, μιας και αυτή η διατροφή ακολουθείται σε καθημερινή βάση.

Μην τη δοκιμάσεις, αν δε θέλεις να αποκλείσεις από τη διατροφή σου επεξεργασμένες και σύνθετες τροφές, καθώς η συγκεκριμένη μέθοδος συνιστά το διατροφολόγιό σου να αποτελείται κυρίως από φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές.

 

ΠΗΓΗ

olagiatingunaika.gr

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη

-Αν νιώσετε δυσφορία μετά την πρώτη ημέρα της δίαιτας,
να διακόψετε τη δίαιτα αμέσως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν χειροτερέψει.
-Και μην ξεχνάτε πώς πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας

Αφήστε μια απάντηση