8 συμβουλές για μακροζωία και υγεία!

8 συμβουλές για μακροζωία και υγεία

8 συμβουλές για μακροζωία και υγεία

Ο φυσικοπαθητικός Χάραλντ Γκάιερ μοιράζεται μαζί μας συμβουλές για μακροζωία και υγιή ζωή. Πρόκειται για 8 συμβουλές που μπορείτε εύκολα να υιοθετήσετε στον τρόπο ζωής σας, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε μία υγιεινή ζωή για πολλά χρόνια.

 

1. Περπατήστε!

Σύμφωνα με μία πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, μόλις 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα ή ποδήλατο για μισή ώρα, ίσως είναι αρκετά για να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη αυτή, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 334.000 άντρες και γυναίκες, ανακάλυψε ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε έλλειψη άσκησης είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με τους θανάτους που οφείλονται σε παχυσαρκία.

Αυτό δείχνει ότι ακόμα και μια μικρή αύξηση της φυσικής μας δραστηριότητας μπορεί να δώσει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. (1)

Ένα άλλο παράδειγμα μικρής αλλά χρήσιμης αλλαγής θα μπορούσε να είναι η συνήθεια να σηκώνεστε από τη θέση που κάθεστε χωρίς να πιέζετε με τα χέρια σας για να ανασηκωθείτε.

 

2. Τρώτε σταυρανθή λαχανικά

Τα λαχανάκια βρυξελλών, το μπρόκολο και άλλα είδη της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών έχει ανακαλυφθεί ότι περιέχουν διάφορα συστατικά που μπορούν να προστατέψουν από τον καρκίνο.

Ένα από αυτά, η ινδολ-3-καρβινόλη (I3C), ανακαλύφθηκε πρόσφατα από ερευνητές στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο ότι όχι μόνο εμποδίζει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων αλλά επίσης εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα που υπάρχουν ήδη. Η I3C καταστρέφει το Cdc25A, ένα μόριο που είναι σημαντικό για τον τη διαίρεση και τη γρήγορη αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων. (2)

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, «το Cdc25A υπάρχει σε αφύσικα υψηλά επίπεδα σχεδόν στις μισές περιπτώσεις καρκίνου του στήθους και σχετίζεται με κακή διάγνωση». Προσθέτει επίσης ότι το Cdc25A αυξάνεται επίσης στους καρκίνους του προστάτη, του ήπατος, το οισοφάγου, του ενδομήτριου και του παχέος εντέρου, στο λέμφωμα μη-Χόντκινς, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και σε πολλές άλλες σοβαρές ασθένειες.

  8 συνήθειες προσθέτουν 9 χρόνια στη ζωή, λένε οι αμερικανοί καρδιολόγοι

Με βάση αυτά τα ευρήματα, θα πρότεινα τουλάχιστον τρεις μερίδες μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών τη βδομάδα.

Περπατήστε

8 συμβουλές για μακροζωία και υγεία

3. Διατηρήστε το υπνοδωμάτιό σας δροσερό

Ολλανδοί, Αυστραλοί και Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ιδανική θερμοκρασία του υπνοδωματίου είναι 19οC. Σε αυτή η ελαφρώς κρύα θερμοκρασία ο σκούρος λιπώδης ιστός αυξάνει σε όγκο και δραστηριότητα. Αυτός ο σκούρος λιπώδης ιστός «καίει» θερμίδες για να παραμείνει η θερμοκρασία του σώματός σας σταθερή. Επίσης βοηθά στην προστασία ενάντια στο διαβήτη μέσω της δράσης του στη γλυκόζη και την ινσουλίνη. (3)

 

4. Μάθετε μία ξένη γλώσσα

Δεν είναι ποτέ αργά για να μάθετε μία ακόμα γλώσσα και αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στο να αποφύγετε την άνοια. Η ερευνήτρια Έλεν Μπιάλιστοκ και οι συνεργάτες της στο πανεπιστήμιο Γιορκ στο Τορόντο πρόσφατα εξέτασαν 211 ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ. Γύρω στους μισούς ασθενείς ήταν δίγλωσσοι, ενώ οι άλλοι μισοί μιλούσαν μόνο μία γλώσσα.

Αν και όλοι οι ασθενείς είχαν παρόμοια επίπεδα γνωστικών προβλημάτων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εκείνοι που ήταν δίγλωσσοι είχαν διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ τέσσερα χρόνια αργότερα κατά μέσο όρο, σε σχέση με εκείνους που μιλούσαν μόνο μία γλώσσα. Οι δίγλωσσοι ασθενείς ανέφεραν επίσης ότι τα συμπτώματά του εμφανίστηκαν πέντε χρόνια αργότερα σε σχέση με εκείνους που μιλούσαν μία γλώσσα. (4)

Η Μπιάλιστοκ πιστεύει ότι η εναλλαγή μεταξύ δύο γλωσσών φαίνεται να διεγείρει τον εγκέφαλο ώστε να χτίζει ένα γνωστικό αποθεματικό. «Είναι σαν τη ρεζέρβα στο αυτοκίνητο. Όταν σου τελειώνει η βενζίνη, μπορείς να συνεχίσεις να πηγαίνεις επειδή υπάρχει λίγη ακόμα μέσα στο ντεπόζιτο ασφαλείας».

Αυτή η ιδέα υποστηρίζεται και από άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι, το οποίο ανακάλυψε ότι η ικανότητα να μιλάει κανείς δύο γλώσσες κατά τη διάρκεια της ζωής του, του εξασφαλίζει τη δημιουργία «ντεπόζιτου νευρικού δικτύου», και αυτό όχι μόνο φαίνεται να καθυστερεί την έναρξη των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, αλλά ίσως επίσης κάνει τα συμπτώματα λιγότερο σοβαρά.

  Διατροφικά Τips για ισχυρό Ανοσοποιητικό Σύστημα

 

5. Βρείτε χρόνο να αναπνέετε σωστά!

Αυτή η απλή άσκηση, η βασική τεχνική αναπνοής του Τσι κουνγκ που προέρχεται από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, υποστηρίζει το σώμα με άφθονο οξυγόνο, σας κρατά νέους και βοηθά στην καλή φυσική κατάσταση.

– Κρατώντας τον λαιμό σας και τη σπονδυλική στήλη σε μία ευθεία, σταθείτε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά (όπως σε ένα μέτριο βήμα) και αφήστε τα χέρια να πέσουν χαλαρά στο πλάι.

– Κλείστε τα μάτια και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας για 30 δευτερόλεπτα.

– Πάρτε μία βαθιά εισπνοή, γεμίστε την κοιλιά, κάντε μία παύση για να συλλέξετε ενέργεια (Qi), μετά εκπνεύστε αργά, εκπνέοντας όλο τον αέρα από τους πνεύμονές σας και την κοιλιά.

– Επαναλάβετε αυτή την άσκηση καθημερινά, νωρίς το πρωί, ιδανικά δίπλα σε ανοιχτό παράθυρο. (5)

8 συμβουλές για μακροζωία και υγεία

8 συμβουλές για μακροζωία και υγεία

6. Κοιμηθείτε το μεσημέρι

Σύμφωνα με έρευνα σε υγιείς άντρες και γυναίκες από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Αθήνας, ο τακτικός ύπνος το μεσημέρι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή ασθένεια.

Εξετάζοντας ένα δείγμα του πληθυσμού (23,681 Ευρωπαίους) από τη μελέτη EPIC και παρακολουθώντας τους για τουλάχιστον έξι χρόνια, εκείνοι που φρόντιζαν να παίρνουν έναν υπνάκο διάρκειας μισής ώρας τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα, είχαν κατά 37% χαμηλότερο ποσοστό θανάτου που σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα. Εκείνοι που κοιμούνταν το μεσημέρι λιγότερες μέρες τη βδομάδα ή για λιγότερη ώρα είχαν ποσοστό καρδιαγγειακού θανατηφόρου επεισοδίου 12%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο συσχετισμός – που ήταν ειδικά εμφανής μεταξύ των εργαζόμενων αντρών – ίσως οφείλεται στην απελευθέρωση του οργανισμού από το στρες κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς η σύνδεση μεταξύ στρες και καρδιακών νοσημάτων έχει αποδειχθεί μέσα από πολυάριθμες μελέτες. (6)

 

7. Πιείτε κακάο

Το κακάο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες, οι οποίες έχει αποδειχτεί ότι έχουν θετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα βοηθώντας το να διατηρεί την ελαστικότητα των αρτηριών και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο. Έτσι, η κατανάλωση κακάο καθημερινά θα μπορούσε να είναι ένας απλός – και απολαυστικός – τρόπος να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας και να διατηρήσετε τον εγκέφαλο ακμαίο.

  Τροφές που πρέπει να τρώμε για μια καλή αποτοξίνωση!

Όταν 37 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 50 έως 69, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ακολούθησαν μία διατροφή πλούσια – και αντίστοιχα φτωχή – σε φλαβανόλες, για τρεις μήνες, η ομάδα των εθελοντών που λάμβαναν μεγάλες ποσότητες φλαβανολών είχαν σύμφωνα με τα τεστ καλύτερη γνωστική λειτουργία και μνήμα. Εκείνοι που είχαν ξεκινήσει με μνήμη ενός τυπικού 60χρονου, εμφάνισαν μνήμη 30-40χρονου. (7)

 

8.Μην ξεχνάτε την οδοντόβουρτσά σας

Σύμφωνα με μία αξιολόγηση 10 επιστημονικών άρθρων που πραγματοποιήθηκε από δύο νοσηλευτικές σχολές στις ΗΠΑ, η μέση οδοντόβουρτσα δίνει καταφύγιο σε εκατομμύρια μικρόβια, που συμπεριλαμβάνουν κάποια εξαιρετικά επικίνδυνα όπως τα Escherichiacoli, Staphylococcusaureus, Pseudomonasκαι τον απλό ιό του έρπη που ευθύνεται για τον επιχείλιο έρπη και τον έρπη στο πρόσωπο. Αυτά τα παθογόνα μπορούν να επηρεάσουν κάθε όργανο στο σώμα σας.

Για να τα εξοντώσετε, φροντίστε να ξεπλένετε την οδοντόβουρτσά σας τακτικά με βραστό νερό και μην τη μοιράζεστε με κανέναν, μην χρησιμοποιείτε θήκες οδοντόβουρτσας γιατί λειτουργούν σαν εκκολαπτήρια βακτηρίων και πάντα να την αποθηκεύετε σε μέρος μακριά από άλλα αντικείμενα. (8)

 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό HOLISTIC LIFE

Ο εκδοτικός οίκος ETRA PUBLISHING είναι ένας από τους πιο αξιόλογους εκδοτικούς οίκους στον χώρο της ολιστικής ιατρικής και ολιστικής ζωής. Διαθέτει πληθώρα σπάνιων τίτλων και κάθε βιβλίο είναι μοναδική πηγή γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο και μελετητή της εναλλακτικής και ολιστικής υγείας.

[”Βιβλιογραφικές αναφορές”]

1. AmJClinNutr, 2015;101:613-21

2. CancerPrevRes, 2010;3Q818-28

3. Diabetes,2014;63:3686-98, 4089-99

4. Neurology,2010;75:1726-9

5. BehavBrainRes,2015;281:9-15

6. ArchInternMed,2007;167:296-301

7. NatNeuroschi, 20014;17:1798-803

8. NursResPract,2012;2012:420630.

 

enallaktikidrasi.com

Αφήστε μια απάντηση