Τι είναι, γιατί και κάθε πότε χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση

κάθε πότε χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση

Τι είναι, γιατί και κάθε πότε χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση

 

Τι είναι αποτοξίνωση;

Όταν τρώμε κάτι, ο οργανισμός μας το μετατρέπει σε κάποιες συγκεκριμένες μορφές συστατικών και το απορροφάει. Αφού απορροφηθεί, μετατρέπεται σε διάφορες ουσίες, άλλες από τις οποίες χρησιμοποιούνται και άλλες αποβάλλονται. Η διαδικασία αποβολής αυτών, μέσω της ούρησης, μέσω του ιδρώτα, κ.λπ. αποτελεί τη φυσική μας αποτοξίνωση.

Η αποτοξίνωση, ως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, αποτελεί μια σημαντικότατη και άκρως απαραίτητη διαδικασία. Έχεις ακούσει και διαβάσει πολλά. Η αποτοξίνωση όμως δεν σημαίνει ούτε πως πρέπει να κόψεις το φαγητό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε φυσικά πως τρώγοντας ένα και μόνο τρόφιμο για πάρα πολλές ημέρες πετυχαίνεις το στόχο.

Ο όρος αποτοξίνωση αναφέρεται κυρίως στην απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από τα νεφρά, το ήπαρ και το παχύ έντερο. Στις μέρες μας, όμως, όταν μιλάμε για αποτοξίνωση συνήθως αναφερόμαστε σε μια τεχνητή διαδικασία και όχι στην οργανική.

Βέβαια, η αποτοξίνωση που κάνουμε μέσω της διατροφής μας, ουσιαστικά βοηθά τον οργανισμό να πραγματοποιήσει τη δική του φυσική αποτοξίνωση.

 

Τι κάνει μία δίαιτα αποτοξίνωσης

Αποφορτίζει τον οργανισμό: Με την αποχή από μερικές τροφές σταματά να υπερφορτώνει τον οργανισμό με βλαβερές ουσίες
Επιταχύνει το μεταβολισμό: Με τη δίαιτα παρέχονται πολλά θρεπτικά συστατικά επιταχύνοντας την αποβολή παλαιών τοξινών και ενθαρρύνοντας την ανανέωση των κυττάρων. Όταν τα κύτταρα ανανεώνονται η υγεία βελτιώνεται και εσείς φαίνεστε και νιώθετε νεότεροι.

Προμηθεύει το σώμα με φυσικές τροφές: Επειδή μεγάλο μέρος της θρεπτικής αξίας των τροφών χάνεται με το μαγείρεμα η δίαιτα αποτοξίνωσης απαιτεί την κατανάλωση φυσικών και ωμών τροφών.

Απαλλάσσει τον οργανισμό από τις βλαβερές τοξίνες: Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να αποφεύγονται το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα φάρμακα ευρείας χρήσης (αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για συγκεκριμένη πάθηση θα πρέπει να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας), η καφεΐνη.

 

Οι… τοξικές βόμβες του οργανισμού

H αποτοξίνωση γίνεται με σωστή διατροφή και αποφυγή τοξικών παραγόντων, όπως και με κάποια ειδική δίαιτα που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας

Τοξίνες είναι ουσίες που βρίσκονται στον οργανισμό μας σε περιεκτικότητα μεγαλύτερη από όση έχουμε ανάγκη. Ακόμη και θρεπτικές ουσίες μπορούν να μετατραπούν σε τοξίνες, εάν προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι τοξίνες διαχωρίζονται σε ενδογενείς, εξωγενείς και ψυχικές.

– Οι ενδογενείς είναι προϊόντα αποβολής των κανονικών μεταβολικών φαινομένων και αποβάλλονται κανονικά από τον οργανισμό.
– Οι εξωγενείς παράγονται από το περιβάλλον (κακή διατροφή, φάρμακα, κάπνισμα, αλκοόλ, ρύπανση και ηλιακή ακτινοβολία).
– Οι ψυχικές τοξίνες προκαλούνται από το στρες.

  Λιποδιαλυτικό ρόφημα: Σπιτική συνταγή του λεπτού για αποτοξίνωση και γρήγορη απώλεια βάρους, με φυσικό τρόπο

 

Τι είναι, γιατί και κάθε πότε χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση

Τα συμπτώματα

Οι τοξίνες απεκκρίνονται από το ήπαρ, τους νεφρούς, το έντερο, τους πνεύμονες και το δέρμα. Οταν υπάρξει μεγάλη συγκέντρωσή τους στον οργανισμό, εκδηλώνονται συμπτώματα, όπως πρηξίματα, κυτταρίτιδα και παχυσαρκία.

Επίσης ορισμένα από αυτά είναι κόπωση και αδυναμία συγκέντρωσης, προβλήματα στο πεπτικό (κολίτιδα, πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, αέρια), πονοκέφαλοι, δερματολογικά προβλήματα, πόνοι στις αρθρώσεις και αναπνευστικά προβλήματα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αποτοξίνωση πρέπει να γίνεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με σωστή διατροφή και αποφυγή τοξικών παραγόντων. Η αποφυγή συσσώρευσης τοξινών μπορεί να επιτευχθεί με προσοχή στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος που ζούμε και στις τροφές που καταναλώνουμε.

Μπορούμε, όμως, να ακολουθήσουμε και κάποια ειδική δίαιτα, με την οποία θα αυξήσουμε τα επίπεδα της ενέργειας και την ευεξία. Στόχος της δεν είναι η απώλεια κιλών, αν και συμβαίνει τις περισσότερες φορές καθώς ξεμπλοκάρει ο μεταβολισμός, αλλά η ανανέωση του οργανισμού.

 

Πότε να την ξεκινήσετε;

Καθώς το σώμα σας θα αρχίσει να αποβάλλει τις παγιδευμένες τοξίνες μπορεί να αισθανθείτε κόπωση και μυϊκούς πόνους, αλλαγές στη διάθεση, πονοκεφάλους. Επιλέξτε μία περίοδο χωρίς πολλή δουλειά, στρες και κοινωνικές συναναστροφές που συνοδεύονται από ποικιλία φαγητών και ποτών. Εάν εργάζεστε ξεκινήστε ημέρα Παρασκευή ώστε να μη νιώθετε κουρασμένοι τις πρώτες ημέρες που δεν θα δουλεύετε.

 

Τι πρέπει να περιμένεις από μια δίαιτα αποτοξίνωσης;

Τα οφέλη της αποτοξίνωσης είναι ότι τα όργανα του σώματος (νεφρά, συκώτι, δέρμα και παχύ έντερο) καθαρίζουν από τις διάφορες τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό, αλλά παράλληλα διεγείρεται και το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Γιατί να κάνεις αποτοξίνωση;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η ακατάστατη και ακατάλληλη διατροφή, η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, το στρες, η ρύπανση του περιβάλλοντος, το αλκοόλ και τα φάρμακα προκαλούν αυξημένη συσσώρευση τοξινών στο σώμα με αποτέλεσμα να μπλοκάρουμε τον ίδιο μας τον οργανισμό.

Η αποτοξίνωση βοηθάει στη μείωση της κατακράτησης υγρών και αυξάνει την αποβολή των τοξινών. Όσο πιο καθαρό είναι το σώμα μας από τοξίνες, τόσο πιο εύκολο είναι να ελέγχουμε το βάρος μας. Είναι άλλωστε και η σύσταση πολλών γιατρών, μια φορά το χρόνο τουλάχιστον, να εφαρμόζουμε μια δίαιτα αποτοξίνωσης.

Όπως καταλαβαίνεις μια αποτοξίνωση μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις κιλά ή να απαλλαχθείς από το ενοχλητικό πρήξιμο, ο σκοπός της όμως δεν είναι αυτός.

  Συμβουλές για αποτοξίνωση από τη ζάχαρη

Προσοχή: Δίαιτα αποτοξίνωσης δεν πρέπει να κάνουν τα παιδιά, οι θηλάζουσες μητέρες και ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις, καρκίνο κτλ.

 

Ποια σημάδια πρέπει να σε κάνουν να σκεφτείς σοβαρά μια αποτοξινωτική διατροφή;

Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Εύα Καφετζή μας δίνει τα συμπτώματα της καθημερινότητας που πρέπει να σε “ταρακουνήσουν” ώστε να λάβεις δραστικά μέτρα στη διατροφή.

Πονοκέφαλοι
Κακή διάθεση
Εύθραυστα νύχια και μαλλιά
Κυτταρίτιδα
Αδυναμία συγκέντρωσης και έλλειψη μνήμης
Δυσκοιλιότητα
Φούσκωμα
Χαμηλή ενέργεια

 

Για πόσο χρονικό διάστημα μπορείς να κάνεις την αποτοξινωτική δίαιτα;

Η διάρκεια της αποτοξίνωσης εξαρτάται από την ηλικία, τα επίπεδα υγείας και το πόσο φορτωμένο είναι το σώμα με τοξίνες. Εφαρμόζοντας μια δίαιτα αποτοξίνωσης για διάστημα 10-15 ημερών είναι αρκετά καλό και ασφαλές για τον οργανισμό σας.

Ωστόσο είναι καλύτερο πριν προβείς σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης, να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για να προσαρμόσει το πρόγραμμα σύμφωνα με τις προσωπικές σου ανάγκη.

Η αποτοξίνωση, δηλαδή η απομάκρυνση των περιττών ουσιών από το σώμα μας, έχει πολλαπλά οφέλη μεταξύ των οποίων είναι:

– Αντιγήρανση
– Καύση λίπους
– Ζωτικότητα
– Ικανότητα αντίστασης στην κούραση και το άγχος.

 

Το σώμα διαθέτει αρκετούς τρόπους να αποβάλλει τις τοξίνες:

1. Νεφρά: καθαρίζουν το αίμα, φιλτράρουν και αποβάλλουν το νερό και τις ουσίες που δεν είναι απαραίτητες στον οργανισμό

2. Συκώτι: επεξεργάζεται τις τοξίνες για να τις αποβάλλει μέσω της χολής

3. Παχύ έντερο: ξεχωρίζει τις τοξίνες από τις θρεπτικές ουσίες και προωθεί την απομάκρυνση τοξινών

4. Δέρμα: με τους ιδρωτοποιούς και τους σμηγματογόνους αδένες του είναι μια οδός για την απελευθέρωση των εσωτερικών τοξινών

5. Πνεύμονες: φέρνουν οξυγόνο στην καρδιά και αποβάλλουν τις τοξίνες μέσω εκπνοής

6. Τα λεμφαγγεία, τα λεμφοζίδια και τα όργανα του λεμφικού συστήματος (σπλήνας κτλ): η λέμφος βοηθά στην αποβολή των άχρηστων ουσιών

 

Τι είναι, γιατί και κάθε πότε χρειάζεται να κάνουμε αποτοξίνωση

Μέθοδοι αποτοξίνωσης

1. Καθαρισμός του παχέος εντέρου

2. Υπερθερμία

3. Η κατανάλωση χλωροφύλλης

4. Η χρήση αντιοξειδωτικών

5. Η χηλίωση (chelation)

6. Η νηστεία

 

Οφέλη της αποτοξίνωσης

Καταστροφή ασθενών κυττάρων και όγκων

Τα καρκινικά κύτταρα ευδοκιμούν σε όξινο περιβάλλον και περιβάλλον σακχάρου. Η καθημερινή λήψη αποτοξινωτικών τροφών βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και το αλκαλικό αποτέλεσμα των ζωντανών φρούτων και λαχανικών (και των χυμών τους) βοηθά στην αναζωογόνηση των ζωντανών κυττάρων, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην καταστροφή των άρρωστων κυττάρων. Η συσσώρευση ενζύμων επιταχύνει τη διαδικασία θεραπείας.

  Σουσάμι: 8 Εκπληκτικά Οφέλη Για Την Υγεία

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύεται με φυσικό τρόπο στη διάρκεια της αποτοξίνωσης. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι υγιές, το σώμα αναγνωρίζει τα άρρωστα κύτταρα ως “ξένους εισβολείς”και προσπαθεί να τα καταστρέψει.

 

Αποβολή των περιττωμάτων – αντιγήρανση

Η αποβολή των αποβλήτων είναι ζωτικό σημείο του καθημερινού ανθρώπινου κύκλου. Η δυσκοιλιότητα κι άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την αποβολή των αποβλήτων δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον μέσα στο σώμα και αποτελούν τα κυριότερα αίτια των περισσοτέρων ασθενειών, καθώς και της πρόωρης γήρανσης.

Ακολουθώντας συστηματικά κάποια μέθοδο αποτοξίνωσης και λαμβάνοντας τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες προλαμβάνεται ουσιαστικά η φθορά και η πρόωρη γήρανση των κυττάρων.

Επιπλέον στη διάρκεια της αποτοξίνωσης, οι ορμόνες ελέγχονται με φυσικό τρόπο ώστε να βρεθούν στη βέλτιστη ισορροπία. Η έκκριση αυξητικής ορμόνης (GH), η απομάκρυνση τοξινών και η βελτίωση των σεξουαλικών ορμονών μπορούν να έχουν αντιγηραντικά αποτελέσματα.

 

Ο έλεγχος των ορμονών (αυξητική ορμόνη, ινσουλίνη, γλυκαγόνη, ορμόνη του άγχους κορτιζόλη) κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης έχει επίσης κι άλλα σημαντικά οφέλη όπως:

Καύση λίπους

Αυτό συμβαίνει όταν οι ορμόνες και τα ένζυμα που καίνε λίπη λειτουργούν με ταχύτερους ρυθμούς (μέσω της αύξησης της αυξητικής ορμόνης GH και της γλυκαγόνης, και τη μείωση της ορμόνης ινσουλίνης).

Ζωτικότητα

Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης ελέγχονται με φυσικό τρόπο και οι νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου οι οποίοι είναι οι καλύτεροι ελεγκτές της ενέργειας στο σώμα. Ενισχύοντάς τους μέσω της βελτιωμένης κυκλοφορίας του αίματος και την αυξημένη παραγωγή κυτταρικών πρωτεϊνών, προάγεται η ενεργητικότητα, η εγρήγορση και η ζωτικότητα.

Ικανότητα αντίστασης στην κούραση και το άγχος

Με μία καλύτερη κατάσταση ενεργητικότητας και χαμηλό μεταβολικό στρες, η κορτιζόλη τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο, ενώ το σώμα γίνεται πιο ανθεκτικό στην κούραση και το άγχος.

 

Κάθε πότε χρειαζόμαστε αποτοξίνωση;

Κάθε μέρα πρέπει να εντάσσουμε στο διαιτολόγιό μας τροφές που βοηθούν την καλύτερη απομάκρυνση παραπροϊόντων του μεταβολισμού μας. Όταν, βέβαια, κάποιος προέρχεται από περίοδο αυξημένης κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζάχαρης, όπως για παράδειγμα, μετά από γιορτές ή μετά από διακοπές, μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση τροφίμων που προάγουν την καλύτερη αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

proionta-tis-fisis

 

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.

Αφήστε μια απάντηση