Η δίαιτα του καφέ
Ακολούθησε την και «ξύπνα» τον μεταβολισμό σου
Εσύ γνωρίζεις για την δίαιτα του καφέ; Ακολούθησε την και «ξύπνα» τον μεταβολισμό σου! Πίστεψε μας, δε θα χάσεις… ή μάλλον θα χάσεις…κιλά!
Σου έχουν “πει” ποτέ τον καφέ; Μήπως εκεί σου διάβασαν πως η μυρωδάτη συντροφιά σου στις δύσκολες (ή και εύκολες) ώρες είναι ένα από τα καλύτερα όπλα για να τονώσεις τον κουρασμένο σου μεταβολισμό;
“Νερό, καφεΐνη, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αμελητέες ποσότητες πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπών συνθέτουν τον καφέ. Είναι όμως αλήθεια πως ο καφές αδυνατίζει;”! Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Ελένη Σολωμού απαντά στα ερωτήματά σου.
Tι είναι αυτό που παχαίνει σε ένα φλιτζάνι καφέ, πώς θα αποκλείσεις αυτό το ενδεχόμενο και ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του στην υγεία του οργανισμού;
“ΞΥΠΝΗΣΕ” ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΟΥ
Είναι λατρεμένη συνήθεια. Επάνω από ένα ποτήρι καφέ έχουν ειπωθεί τα πιο… καυστικά μυστικά. Τόσο… πικάντικα που λιώνουν ακόμη και το λίπος! Ω, ναι. Η συνήθεια του καφέ σε λογικές ποσότητες (2-3 φλιτζάνια την ημέρα) είναι αποδεδειγμένα ένας τρόπος να τονωθεί ο μεταβολισμός σου και να κάψεις θερμίδες!
Δες πως…
– Πρωινός καφές και μεταβολισμός:
Σύμφωνα με έρευνες του Αμερικανικού Κέντρου Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει το μεταβολισμό μας κατά 10%! Θα το φανταζόσουν ποτέ; Κι όμως. Η καφεΐνη που περιέχει επιταχύνει το μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό ακόμη και 3 ώρες μετά την κατανάλωση του καφέ.
– Ο καφές επιλέγει τις γυναίκες!
Κι όμως, ο καφές σε αγαπά. Περισσότερο από τους άνδρες. Δεν με πιστεύεις; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως μεταβολίζεται με διαφορετική ταχύτητα στα δύο φύλα, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στις γυναίκες (κατά 25 %) συγκριτικά με τους άνδρες.
Και όταν ακούς τη λέξη ταχύτητα πριν από τον μεταβολισμό, τότε να είσαι σίγουρη πως μιλάμε για μεγαλύτερη καύση θερμίδων! Άλλωστε η δράση της καφεΐνης στην οξείδωση των λιπαρών οξέων αποτελεί ένα σημαντικό λόγο που η ίδια χρησιμοποιείται σε πολλά σκευάσματα αδυνατίσματος.
– Αντιοξειδωτική δράση υπέρ του μεταβολισμού:
Επιπρόσθετα, η συσχέτιση του καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), που διεγείρουν τη θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, αυξάνοντας έτσι και τις βιολογικές καύσεις.
– Το μυστικό για μεγαλύτερη αντοχή στη γυμναστική:
Σκέφτηκες ποτέ πως μπορεί ένας καφές, στα πλαίσια ενός σωστού τρόπου διατροφής, να είναι το συστατικό που λείπει από τη γυμναστική σου; Η δράση του και συγκεκριμένα της καφεΐνης, μπορεί να αυξήσει την απόδοσή σου, την αντοχή σου και εν τέλει να βοηθήσει να μείνεις πιστή στη εξάσκηση. Κι όσο περισσότερο επιμένεις στη γυμναστική, τόσο πιο fit και αδύνατη θα είσαι…
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;
Αν όμως ο καφές κάνει καλό στο μεταβολισμό και καίει για σένα θερμίδες, τι είναι αυτό που σου κάνει… “κακό”; Μα φυσικά τα συνοδευτικά. Λίγη ζάχαρη παραπάνω, έξτρα γαλατάκι ή ακόμη και κρέμα γάλακτος και βέβαια έρχονται από το διπλανό πιατάκι και τα συνοδευτικά μπισκοτάκια, κουλουράκια και κρουασανάκια!
Για να μην μιλήσουμε για τους διάφορους καφέδες-γλυκά που περιέχουν σαντιγί, σοκολάτα, καραμέλα και γενικότερα συστατικά που φτιάχνουν ολόκληρη τούρτα… ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτού του είδους τα ροφήματα, δεν θεωρούνται καφές, αλλά επιδόρπιο με καφέ και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλουν στον μεταβολισμό αφού είναι πλήρεις λιπαρών και θερμίδων!
Alternative Tips: Οι επιλογές για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη είναι απεριόριστες! Κάνε μια βόλτα στο super market, δοκίμασε τις παρακάτω γλυκαντικές ουσίες και αντικατάστησε τη ζάχαρη με όποια σου ταιριάζει καλύτερα στη γεύση.
Η δίαιτα του καφέ! Ακολούθησε την και «ξύπνα» τον μεταβολισμό σου!
1.Σουρκαλόζη –
Η γλυκύτητά της ξεπερνά αυτήν της ζάχαρης κατά 600 φορές. Δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό για παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτο δεν περιέχει θερμίδες. Αποτελεί καλή γλυκιά πηγή για τους διαβητικούς, διότι δεν επηρεάζει τη γλυκόζη ή την ινσουλίνη του αίματος.
Αν λοιπόν η γεύση της στον καφέ σε ικανοποιεί, τότε θα εξαφανίσει τις αρνητικές συνέπειες τόσο στο βάρος, όσο και στην υγεία από τις γλυκιές σου αμαρτίες!
2.Φρουκτόζη:
Την συναντάμε στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά. Έχεί περίπου τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη, με τη διαφορά πως είναι πιο γλυκιά. Έτσι με μικρότερη ποσότητα μπορούμε να έχουμε το ίδιο γλυκιά γεύση. Η θερμιδική της απόδοση είναι 4 kcal / gr και έχει γλυκαιμικό δείκτη 19, δηλαδή στο 1/3 σε σχέση με την κανονική ζάχαρη!
Είναι σαφώς πιο υγιεινή επιλογή! Όταν συνηθίσεις να τη χρησιμοποιείς θα βάζεις πολύ λιγότερη ποσότητα στα ροφήματά σου, με αποτέλεσμα να παίρνεις λιγότερες θερμίδες.
3.Στέβια:
Θεωρείται απόλυτα ασφαλής ουσία χωρίς θερμίδες και είναι 150 έως 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει θετικά αποτελέσματα σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή διαβήτη τύπου ΙΙ.
Καθόλου θερμίδες, περισσότερη γλύκα. Αυτό τα λέει όλα! Αν σε αυτά προσθέσεις τα θετικά στην υγεία, τότε ίσως βρήκες τον υγιή αντικαταστάτη της ζάχαρης
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΑ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
Τα τελευταία χρόνια οι διαιτολόγοι δίνουν ιδιαίτερη σημασία και στις πολυφαινόλες, φυσικά αντιοξειδωτικά, που θωρακίζουν από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, με αποτέλεσμα να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων (π.χ. καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις).
Σε πρόσφατη σε δημοσίευση του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Journal of Agriculture and Food Chemistry σχετικά με την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων, ο καφές κατατάχθηκε σε υψηλότερη θέση!
Συγκεκριμένα, η μέση περιεκτικότητα «αντιοξειδωτικών» πολυφαινολών ανάλογα με τον καφέ που θα επιλέξεις είναι:
-1 φλιτζανάκι (100ml) ελληνικού καφέ περιέχει 90-110mg.
-1 φλιτζάνι (200ml) στιγμιαίου καφέ περιέχει 280-560mg πολυφαινολών (εξαρτάται από την προέλευσή & ποικιλία του καφέ, τη μέθοδος καβουρντίσματος και άλεσης)
-1 φλιτζάνι (200ml) ντεκαφεϊνέ περιέχει την ίδια ποσότητα, 280-560mg! ση συγκριτικά με άλλα ροφήματα όπως είναι για παράδειγμα το τσάι.
Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας για θέματα υγείας.
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη
-Αν νιώσετε δυσφορία μετά την πρώτη ημέρα της δίαιτας,
να διακόψετε τη δίαιτα αμέσως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν χειροτερέψει.
-Και μην ξεχνάτε πώς πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας