Μυστικά ομορφιάς από την αρχαία Ελλάδα

Μυστικά ομορφιάς από την αρχαία Ελλάδα

Μυστικά ομορφιάς από την αρχαία Ελλάδα

 

Κλειώ Πετροπούλου

Αγαπημένες μου, ακόμα και σήμερα τα μυστικά ομορφιάς της αρχαίας Ελλάδας θεωρούνται παγκοσμίως ως μια σημαντική παρακαταθήκη για την Επιστήμη της Κοσμητολογίας. Η ρίζα της άλλωστε είναι ελληνική και σημαίνει “φροντίδα, μέσα από την απόλυτη τάξη”.

Οι αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν τη φυσική ομορφιά. Αναζήτησαν νέους τρόπους για να βελτιώσουν την εμφάνισή τους μέσω της διατροφής, του αθλητισμού, και των καλλυντικών. Μέσα από φυσικά προϊόντα της γης και τη μελέτη του σώματός κατάφερναν να αναστρέφουν τα σημάδια της φυσικής διαδικασίας γήρανσης του σώματος.

Οι γυναίκες στην αρχαία Αθήνα, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης φρόντιζαν πάντα για την ομορφιά τους. Άλλωστε τα πάντα, έπρεπε να κινούνται με βάση την ομορφιά. Η θεά Αφροδίτη ήταν η θεά της ομορφιάς, της αρμονίας και της αναγέννησης.

Μικρά μπουκάλια με αρώματα και αποστάγματα, καρφίτσες, τσιμπιδάκια, χτένες, ξύλινες σπάτουλες, κουτάλια, περίτεχνοι καθρέφτες και βάζα που ήταν γεμάτα με πολύτιμα συστατικά. Άλλες γυναίκες έφτιαχναν με ευλαβική προσοχή τις συνταγές ομορφιάς και άλλες αγόραζαν όλα τα απαραίτητα προϊόντα, έτοιμα, από τα φαρμακεία της εποχής τους. Όλες όμως τα χρησιμοποιούν καθημερινά!

 

Το λευκό δέρμα ήταν σημάδι αριστοκρατικής καταγωγής και πλούτου.

Το λευκό δέρμα ήταν σημάδι αριστοκρατικής καταγωγής και πλούτου

Για να δούμε όμως τα συστατικά εκείνα που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται και “άνοιξαν” το δρόμο για καινοτομίες μέσα από το παρελθόν.

 

Μυστικά ομορφιάς από την αρχαία Ελλάδα

 

Ελαιόλαδο

Μυστικά ομορφιάς από την αρχαία Ελλάδα

Ίσως το βασικότερο των συστατικών. Χρησιμοποιήθηκε ως μάσκα προσώπου αλλά και για απολέπιση. Οι ελιές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και περιέχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, καθώς και αντιγηραντικές δράσεις. Οι αρχαίες Ελληνίδες ήταν οι πρώτες που το χρησιμοποίησαν ως ενυδατική κρέμα.

  Συγκλονιστική ανακάλυψη στην Αρχαία Ολυμπία! Βρέθηκε πλάκα με στίχους της Οδύσσειας! (Φωτό)

Ακόμα και σήμερα, βοηθά στην αναζωογόνηση του ξηρού δέρματος και συμβάλλει στη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων.

Επειδή τα ελαιόδεντρα ήταν φυσικά άφθονα στην αρχαία Ελλάδα, το ελαιόλαδο έγινε το “αίμα” της αρχαίας ελληνικής κουλτούρας. Αρχικά εξήχθη για την παραγωγή αρωματικών ελαίων, αλλά αργότερα οι Έλληνες άρχισαν να το χρησιμοποιούν για φαγητό, φωτισμό, φαρμακευτικούς σκοπούς και καλλυντικά.

Έγινε βασικό στοιχείο για καθημερινή προσωπική υγιεινή και περιποίηση σώματος. Ειδικά, από τις γυναίκες, χρησιμοποιήθηκε ως καλλυντικό καθαριστικό δέρματος και λοσιόν μετά το μπάνιο.

 

Μέλι

Μέλι

Η χρήση του μελιού ως καλλυντικό στην Αρχαία Ελλάδα χρονολογείται από το
5000 π.Χ., όταν η περιποίηση του δέρματος βασίστηκε σε προϊόντα μέλισσας, κατσικίσιο γάλα, βότανα και ελαιόλαδο.

Το μέλι χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μάσκας προσώπου, αποτριχωτικό προϊόν και για απολέπιση σώματος. Έχει αντιφλεγμονώδεις δράσεις και βοηθά στην αποβολή νεκρών κυττάρων του δέρματος.

Οι γυναίκες απολάμβαναν λουτρά μελιού και γάλακτος και μάλιστα σε καθημερινή βάση. Ήταν η “νυχτερινή ρουτίνα ομορφιάς” τους. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό συστατικό των σύγχρονων ελληνικών προϊόντων ομορφιάς.

 

Γιαούρτι

Μυστικά ομορφιάς από την αρχαία Ελλάδα

Το ελληνικό γιαούρτι θεωρήθηκε θαυματουργό συστατικό επειδή καταπραΰνει και θρέφει το δέρμα. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την ανακούφιση του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Η λακτόζη, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχονται στο γιαούρτι, καταπραΰνουν το ηλιακό έγκαυμα και αποβάλλουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Η διαδικασία απολέπισης σώματος με γιαούρτι, περιελάμβανε κυριολεκτικά την κάλυψη όλου του σώματός με ένα παχύ στρώμα από γιαούρτι που μετά αφαιρούνταν με χλιαρό νερό.

 

Λουλούδια

Λουλούδια

Πολλά βότανα, λουλούδια, λαχανικά και φρούτα που απλόχερα χάριζε η ελληνική γη στους ανθρώπους, είχαν ξεχωριστή θέση στον κόσμο της ομορφιάς. Τριαντάφυλλα, ανεμώνες, μουριές, άνθη λωτού, κατιφές, λεβάντα, χαμομήλι και κυπαρίσσι είναι μόνο μερικά δείγματα. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν επίσης γνωστοί για τη δημιουργία προϊόντων ομορφιάς από φυσικές χρωστικές, ρίζες φυτών, κόκκινο κρασί και μαστίχα.

  Τι εννοούμε λέγοντας Κούλουμα

Οι Έλληνες θεωρούσαν τα τριαντάφυλλα ως τη “βασίλισσα των λουλουδιών”. Χρησιμοποίησαν το λάδι και το νερό του για να καταπραΰνουν και να θρέψουν το ξηρό δέρμα. Το ροδόνερο καθαρίζει, ενυδατώνει και είναι γεμάτο με θρεπτικές βιταμίνες Α και Ε. Προλαμβάνει επίσης τη γήρανση μειώνοντας τις ρυτίδες και σφίγγοντας τους πόρους του δέρματος.

Οι γυναίκες δρόσιζαν το σώμα τους και έβρεχαν τα μαλλιά τους με ροδόνερο ακόμη και μετά από το λουτρό τους, ώστε τα ευεργετικά συστατικά του να “δουλεύουν” στο δέρμα τους όλη μέρα και να μυρίζουν όμορφα.

 

Θαλασσινό αλάτι

Μυστικά ομορφιάς από την αρχαία Ελλάδα

Δημοφιλές συστατικό για την απολέπιση του σώματός. Αναμιγνυόταν με ελαιόλαδο και γινόταν μια “πάστα” με το οποίο οι γυναίκες έστριβαν όλο το σώμα τους.

Το θαλασσινό αλάτι είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, καθώς το αλάτι απορροφά τις τοξίνες από το δέρμα. Αυξάνει την κυκλοφορία και έχει αντισηπτικά αποτελέσματα. Μαλακώνει επίσης το δέρμα χωρίς αίσθηση λιπαρότητας και μειώνει την κατακράτηση υγρών.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποίησαν ζεστό θαλασσινό νερό ως θεραπεία κατά του στρες. Είναι ακριβώς αυτό που στις μέρες μας ονομάζεται “θαλασσοθεραπεία” , και η λίστα από τα οφέλη της είναι μακρά.

 

Λεμόνι και ξύδι

Λεμόνι και ξύδι

Δύο απαραίτητα συστατικά για την περιποίηση και την ομορφιά των μαλλιών. Οι γυναίκες συνήθιζαν να απλώνουν χυμό λεμονιού στα μαλλιά τους πριν βγουν στον ήλιο. Αυτό έκανε το χρώμα τους να αλλάζει, να φωτίζει και να “ξανοίγει”, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σαν ανταύγειες.

Το ίδιο έκαναν και με το ξύδι, καθώς το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τα μαλλιά τους πιο λαμπερά και πιο ίσια. Το άπλωναν σε όλο το μήκος των μαλλιών αν ήθελαν να γίνουν ευκολοχτένιστα και λαμπερά, και μόνο στις ρίζες για δυναμώνουν και μακραίνουν πιο γρήγορα.

  Μεγαλείο ψυχής: Δώρισε το νεφρό της στην άρρωστη μητέρα της και της έσωσε τη ζωή

 

Αρώματα, ιεροτελεστίες ομορφιάς και η θεά Αφροδίτη να απλώνει τα πέπλα της και να αγκαλιάζει την αρμονία! Πειραματιστείτε λοιπόν!

 

ΚΛΕΙΩ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το να αναζητούμε την ομορφιά γύρω μας σε κάθε στιγμή της ημέρας, μας κάνει πιο χαρούμενες! Είμαι ένα κορίτσι της πόλης, εκεί στα 30 plus. Αγαπώ τα ζώα, τα βιβλία, τη μουσική. Πιστεύω πως η φύση είναι η απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, και η πηγή του κάλλους! Μαζί θα ανακαλύψουμε μυστικά ομορφιάς και υγείας που θα κάνουν τον καθρέφτη να μας… χαμογελάσει!!

sofiashappyworld.gr

Αφήστε μια απάντηση