Ο Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Στις 30 Αυγούστου η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε το 240 μ.Χ., βέβαια άλλοι λένε το 239 μ.Χ. στην Μικρά Ασία, από ευλαβείς οικογένεια.
Η χαρισματικότητα και η πίστη του Αγίου φάνηκαν κατά την δωδεκάχρονη πατριαρχεία του και από την συμμετοχή του στην Α΄ οικουμενική σύνοδο, η οποία έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., στην οποία καταδικάστηκε η αίρεση του θεολόγου και πρωτοπρεσβυτέρου Αρείου(250 μ.Χ.- 336 μ.Χ.).
Σύμφωνα με τις πηγές της Εκκλησίας ο Άγιος Αλέξανδρος είχε λάβει τον βαθμό της ιεροσύνης και υπηρετούσε ως πρωτοπρεσβύτερος στο πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, της οποίας πατριάρχης ήταν ο Άγιος Μητροφάνης και είχε τον Άγιο Αλέξανδρο ως «δεξί του χέρι». Έτσι τον έστειλε ως αντιπρόσωπο του στην Α΄ οικουμενική σύνοδο καθώς ο πατριάρχης ήταν ηλικιωμένος και φιλάσθενος. Ο Άγιος με τον λόγο του υπεράσπιζε την ορθόδοξη πίστη.
Αφού η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος έληξε θριαμβευτικά για την εκκλησία και καταδικάστηκε ο Άρειος , ο οποίος μεταξύ των άλλων αμφισβητούσε την υπόσταση του Υιού, θεωρώντας πως ο Ιησούς Χριστός δεν είχε λογική ψυχή, αφού ο Λόγος ήταν αυτός που κατέλαβε τη θέση αυτής, ήταν δηλαδή «άψυχο σώμα». Μετά το πέρας της συνόδου ο Άγιος Αλέξανδρος κατευθύνθηκε από την Νίκαια στην Κωνσταντινούπολη ώστε να ανακοινώσει στον Πατριάρχη την νίκη της πίστεως..
Ο Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
Έτσι, ο Πατριάρχης τον διέταξε να πάει και στις υπόλοιπες ορθόδοξες επισκοπές και τοπικές εκκλησίες ώστε να γίνουν γνωστά τα ευχάριστα νέα. Ο Άγιος Αλέξανδρος παρότι ήταν σε ηλικία 70 ετών δέχθηκε να πάει στη Θράκη, την Μακεδονία, τη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Όμως, κατά την διάρκεια της περιοδείας του αυτής ο πατριάρχης Μητροφάνης ο οποίος ήταν σε ηλικία 117 ετών απεβίωσε. Είχε ορίσει ως διάδοχο του τον πρωτοπρεσβύτερο καθώς θεωρούσε ότι κατείχε τα κατάλληλα εφόδια για τον οικουμενικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης. Ο Άγιος Αλέξανδρος χωρίς να έχει καμία κοσμική φιλοδοξία συνέχισε τον αγώνα του για την αλήθεια της πίστεως και της εκκλησίας.
Τότε ο Άρειος ξεγέλασε τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ότι πιστεύει ορθά. Έτσι, ο αυτοκράτορας διέταξε τον Άγιο Αλέξανδρο να συλλειτουργήσει μαζί του. Ο Άγιος υποχρεώθηκε να δεχτεί την εντολή του αυτοκράτορα. Τότε ο Άγιος, στεναχωρημένος, ξεκίνησε προσευχή ζητώντας βοήθεια από το Θεό. Πράγματι οι προσευχές του Αγίου ακούστηκαν καθώς την επόμενη μέρα το πρωί βρέθηκε το σώμα του Αρείου σχισμένο και σκωληκόβρωτο.
Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 340 μ.Χ. σε ηλικία 98 ετών. Η μνήμη του τιμάται στις 30 Αυγούστου στην ανατολική εκκλησία ενώ από την δυτική στις 28 Αυγούστου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
-Κατσούλα,Ι,(2012). Μορφές από το μικρό συναξάρι, Αθήνα: Κυπρής.
-Τσολακίδη,Χ.,(2001). Αγιολόγιο της ορθοδοξίας, Αθήνα: Τσολακίδης.
-Φειδάς,Β.,(2006). Εγκυκλοπαίδεια πάπυρος Larousse Britannica. (τ.5ος, σ.231).Αθήνα: Εκδοτικός οργανισμός Πάπυρος.