Άγχος και απόγνωση: Οι 9 ερωτήσεις που βάζουν σε «τάξη» στο μυαλό σου

Άγχος και απόγνωση

Άγχος και απόγνωση: Οι 9 ερωτήσεις που βάζουν σε «τάξη» στο μυαλό σου

Οι 9 ερωτήσεις που βάζουν σε «τάξη» στο μυαλό σου

 

Αγγελική Μαξούρη

 

Όταν οι καταστάσεις μας «ζορίζουν» και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καθαρά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε

. Όταν πρέπει όμως να γυρίσουμε την καθημερινότητά μας, όμως, οι άσχημες σκέψεις μπορεί να επιστρέψουν χωρίς να το θέλουμε. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε;

Αφού, έχετε δοκιμάσει να ξαπλώσετε, έχετε πιει χαλαρωτικό τσάι, έχετε κάνει βόλτα με τα πόδια, γυμναστική… (τα πάντα όλα) και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε και πολλές φορές δεν μπορείτε καν να πρωτοθυμηθείτε τι σας ενόχλησε, μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω 9 ερωτήσεις, οι οποίες φαίνονται απλοϊκές αλλά μπορούν να φέρουν ισορροπία στον νου σας αν δώσεις βάση και απαντήσετε με ειλικρίνεια στον εαυτό σας.

Σε κάθε περίπτωση ο κάθε ένας από εμάς είναι ξεχωριστός και δεν μπορούν όλες οι ερωτήσεις και συμβουλές να έχουν την ίδια χρησιμότητα σε όλους. Για αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα ένα ψυχολόγο και να ξεκινήστε ψυχοθεραπεία αν βλέπετε ότι το άγχος σας περιορίζει σημαντικά την καθημερινότητά σας.

Σε κάθε περίπτωση οι ερωτήσεις αυτές μπορούν να «σπάσουν» σε κομμάτια όλα όσα έχετε στο μυαλό σας και να τα ξεδιαλύνετε ώστε να ηρεμήσετε. Καλό είναι ωστόσο να ρωτήσετε πρώτα έναν ειδικό αν είναι κατάλληλες για εσάς προσωπικά.

 

Άγχος και απόγνωση: Οι 9 ερωτήσεις που βάζουν σε «τάξη» στο μυαλό σου

 

Οι ερωτήσεις

1.Ποιος/α είμαι;
2.Γιατί βρίσκομαι εδώ;
3.Τι χρειάζομαι;
4.Τι δικαιούμαι;
5.Ποιοι με επηρεάζουν και πώς;
6.Τι βλέπουν αυτοί που με επηρεάζουν σε μένα
7.Πώς νιώθω για αυτούς που με επηρεάζουν;
8.Τι θέλω να αλλάξω από αυτό που νιώθω τώρα;
9.Ποια στοιχεία από την προσωπικότητά μου δεν θέλω να χάσω;

  Αφήστε τα Αντικαταθλιπτικά! Το Λιβάνι έχει Αποδεδειγμένα Αντικαταθλιπτικές Ιδιότητες χωρίς Καμία Παρενέργεια!

Μπορεί να μην έχετε απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές αν είστε πολύ στρεσαρισμένοι, σοκαρισμένοι και στεναχωρημένοι αμέσως. Δοκιμάστε ξανά και μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι ένα περιστατικό που σας ενόχλησε αλλά αρκετά. Καλό είναι να μην αναβάλετε το ραντεβού με τον γιατρό σας…η ψυχή χρειάζεται και αυτή βοήθεια και δεν είναι ανάγκη να πάθετε κάτι πολύ σοβαρό για να πάτε στον ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο.

Οι ερωτήσεις δημιουργήθηκαν για την αντιμετώπιση προβλημάτων άγχους και έντονου στρες από την Ευαγγελία Μανδουράρη στο πλαίσιο συνεδρίας. Δεν είναι κατάλληλες για όλους του ασθενείς. Συμβουλευόμαστε τον ψυχολόγο πριν τις εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

 

Η Ευαγγελία Μανδουράρη είναι κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια και έχει MSc στην εγκληματολογική ψυχολογία.

Περισσότερα για την ειδικό ΕΔΩ.

news4health.gr

Αφήστε μια απάντηση