Δεν χάρηκαν όλοι με την κατάργηση της κλασικής μπλε σχολικής ποδιάς (Βίντεο)

Δεν χάρηκαν όλοι με την κατάργηση της κλασικής μπλε σχολικής ποδιάς (Βίντεο)

Δεν χάρηκαν όλοι με την κατάργηση της κλασικής μπλε σχολικής ποδιάς (Βίντεο)

 

Το 1982, ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης κατήργησε την υποχρεωτική ενδυμασία στο σχολείο της κλασικής μπλε ποδιάς.

Το 1982, ο τότε Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Λευτέρης Βερυβάκης κατήργησε την υποχρεωτική ενδυμασία στο σχολείο της κλασικής μπλε ποδιάς που αναγκαστικά φορούσαν τα παιδιά.

Μία είδηση που ήχησε χαρμόσυνα στους μαθητές που δεν ήθελαν και δεν μπορούσαν να φοράνε την μπλε ποδιά.

Ιδιαίτερα τα κορίτσια, τα οποία περιόριζε σημαντικά, γιατί κακά τα ψέματα, οι εκπαιδευτικοί ήταν αρκετά χαλαροί με τα αγόρια, οπότε κατ΄ουσίαν, το μέτρο της μπλε ποδιάς ίσχυε για τα κορίτσια.

Εκτός από τους μαθητές, θετική ανταπόκριση είχε η απόφαση αυτή για τους πιο προοδευτικούς, καθώς πίστευαν ότι η ομοιομορφία στο ντύσιμο των μαθητών εμπόδιζε την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους ενώ έλεγαν πως η ομοιομορφία στην ενδυμασία έκανε τα σχολεία να μοιάζουν με στρατόπεδα.

Οι πιο παραδοσιακοί όμως ήταν αντίθετοι, υποστηρίζοντας ότι με την κατάργηση της σχολικής ποδιάς θα χανόταν η ταυτότητα των μαθητών και θα επικρατούσε ασυδοσία στην εξωτερική εμφάνιση, ειδικά των κοριτσιών.

 

Τον πρώτο καιρό βέβαια δεν έβγαλαν όλοι οι μαθητές την ποδιά και κάποιοι συνέχισαν να τη φορούν, ίσως και για λόγους συνήθειας.

 

 

Δεν χάρηκαν όλοι με την κατάργηση της κλασικής μπλε σχολικής ποδιάς

Αυτοί βέβαια που δεν χάρηκαν καθόλου με την κατάργηση της μπλε ποδιάς, ήταν οι έμποροι, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι σχεδιαστές φυσικά αυτής.

Κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς γονείς και μαθητές έσπευδαν στα πολυκαταστήματα του κέντρου της Αθήνας, Μινιόν, Αφοί Λαμπρόπουλοι, Δραγώνας, για να αγοράσουν καινούριες σχολικές ενδυμασίες.

  Η στιγμή που δελφίνι πλησιάζει σκάφος για να φιλήσει δυο σκύλους

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» διαβάζουμε τις τιμές για τις ποδιές, από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο.

 

Το μέτρο καταργήθηκε χωρίς μεγάλες αντιδράσεις, καθώς κακά τα ψέματα δεν είχε κανένα ουσιαστικό συμβολισμό και η εποχή σήκωνε πολλές «αλλαγές».

Βέβαια, αρκετά σχολεία- κυρίως ιδιωτικά- κράτησαν την «παράδοση» της καθημερινής στολής για τους μαθητές, σε πιο μοντέρνα εκδοχή.

 

gazzetta

filoitexnisfilosofias.com

Αφήστε μια απάντηση