Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

 

Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

 

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαμορφώνουμε τις διατροφικές μας καθημερινές συνήθειες, σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής μας και τις προτάσεις που λαμβάνουμε πανταχόθεν!

Πώς γίνεται, όμως, οι πληροφορίες να αντικρούονται γρηγορότερα και από την αστραπή.; Πού κρύβεται η αλήθεια, πού βρίσκεται η παραπληροφόρηση και πού κυριαρχεί το ψέμα;

Από την Άντζελα Μολφέτα

Κάθε λίγο και λιγάκι ανακαλύπτουμε πως αυτό που θεωρούσαμε κακό στη διατροφή μας είναι τελικά καλό, ενώ αυτό που πιστεύαμε πως είναι ευεργετικό, στην πραγματικότητα είναι αρκετά κακό! Μοιάζει τρελό και γιατί να μην είναι;

Μια και δεν είμαστε επαγγελματίες διατροφολόγοι, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά υγιεινό, τι αφορά απλά και μόνο μια διαφημιστική εκστρατεία και τι πρέπει να αποφεύγουμε!

Ευτυχώς, έπειτα από μελέτες και έρευνες αποκαλύπτεται πώς θα κάνουμε καλές επιλογές… Ιδού!

 

Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

 

Αναψυκτικά διαίτης και τεχνητά γλυκαντικά

Αναψυκτικά διαίτης και τεχνητά γλυκαντικά

Για πολλές από εμάς ο όρος της ελεγχόμενης διατροφής για την απώλεια κιλών, ξεκινάει με την κατάργηση των κλασικών αναψυκτικών και τη μετάβαση σε προτάσεις μηδενικών θερμίδων. Δυστυχώς, τα αναψυκτικά διαίτης δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, τελικά.

Σύμφωνα με μια μελέτη, τα τεχνητά γλυκαντικά στα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Αυθόρμητα βέβαια, επιλέγουμε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χωρίς θερμίδες, αντί της ζάχαρης, για να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος μας. Μέσα από αυτήν την επιτυχημένη κίνηση του μάρκετινγκ, τα τεχνητά γλυκαντικά αντιμετωπίζονται στο μυαλό μας ως υγιεινή τροφή!

Ωστόσο, τα στοιχεία αρχίζουν να δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να συσχετίζονται με την αύξηση βάρους και την παχυσαρκία, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια αναλυτική έρευνα, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συσχετίστηκε με αύξηση των δεικτών, όπως η περίμετρος της μέσης, η παχυσαρκία, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αυτό συμβαίνει διότι, τα τεχνητά γλυκαντικά δεν ενεργοποιούν τις οδούς ανταμοιβής του εγκεφάλου, δηλαδή δεν πυροδοτούν την ικανοποίηση που νιώθουμε αφού γευτούμε κάτι γλυκό. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε αυξημένη όρεξη και ακόμα μεγαλύτερη λαχτάρα για ζάχαρη!

Αφού λοιπόν, η κατανάλωση της ζάχαρης δεν είναι καλή ιδέα, είναι καλύτερο να κόψουμε και τις διαιτητικές προτάσεις και να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου, σε μικρότερες ποσότητες.

  Τι θα γίνει αν αντικαταστήσετε όλα τα ροφήματα σας με νερό

 

Πρωτεΐνη σόγιας

Ανθυγιεινά τρόφιμα

Η σόγια έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο θέμα τα τελευταία χρόνια, όπου κάποιοι την καταδικάζουν και άλλοι υποστηρίζουν πως είναι μια υγιεινή τροφή. Σύμφωνα με μελέτες, τα στοιχεία είναι ανάμεικτα: Για κάθε όφελος μίας πλήρους πηγής πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, υπάρχει επίσης, και μία πιθανή επιβλαβή επίδραση…

Ωστόσο, αφού τα προϊόντα σόγιας διατίθενται σε τόσο μεγάλη ποικιλία — πλήρης σόγια, σόγια που έχει υποστεί ζύμωση, απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας και άλλα — η σύγχυση συνεχίζεται.

Ενώ η πλήρης σόγια (όπως το τόφου) και η σόγια που έχει υποστεί ζύμωση (όπως το miso), πιστεύεται γενικά ότι αποτελούν στοιχεία υγιεινής διατροφής, η πρωτεΐνη σόγιας όταν απομονώνεται φαίνεται να είναι ο μεγαλύτερος παραβάτης!

Ένα επεξεργασμένο παράγωγο αλευριού σόγιας και η απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας αποτελούν τους πιο δημοφιλείς τρόπους προσθήκης πρωτεΐνης ή βελτίωσης της υφής πολλών προπαρασκευασμένων τροφίμων, οπότε εμφανίζονται σε πολλά απροσδόκητα μέρη.

Εξαιτίας αυτού, είναι πολύ πιθανό να καταναλώσουμε πολλή σόγια, χωρίς να το γνωρίζουμε καν! Τα προϊόντα σόγιας έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση των μετάλλων, οπότε η διαρκής κατανάλωση σόγιας, μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις στα μεταλλικά στοιχεία.

Σε άλλα δημητριακά και όσπρια, το μούλιασμα μπορεί να αφαιρέσει το φυτικό οξύ. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν λειτουργεί με τη σόγια. Ο μόνος τρόπος για να εξουδετερωθεί το φυτικό οξύ στη σόγια είναι να υποβληθεί σε ζύμωση.

 

Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

Μπάρες δημητριακών

Για εμάς που βρισκόμαστε συνεχώς σε κίνηση, οι μπάρες μπορούν να προσφέρουν μια γρήγορη, βολική και εύκολη λύση όταν μας πιάσει πείνα! Ωστόσο, όλες οι μπάρες δεν είναι ίδιες.

Ορισμένες μπάρες έχουν τόση ζάχαρη και τόσο κορεσμένα λιπαρά, όσο μια καραμέλα! Οπότε θα πρέπει να τις καταναλώνουμε με μέτρο. Είναι επίσης, σημαντικό να μην υπερβάλουμε απομακρύνοντας άλλες τροφές, όπως φρούτα και λαχανικά, καθώς οι μπάρες δεν μπορούν να μας δώσουν την πλήρη σειρά βιταμινών και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα μας.

Ένα άλλο σημείο το οποίο πρέπει να προσέξουμε είναι να διαβάσουμε προσεκτικά τι περιέχει η κάθε μία. Τα συστατικά μπορεί να αποκαλύψουν στοιχεία, όπως η πρωτεΐνη σόγιας που αναφέραμε παραπάνω και πολλά γλυκαντικά, αντί για φυτικές ίνες. Σε μερικές περιπτώσεις θα διαπιστώσουμε πως η σύστασή τους αναφέρεται περισσότερο σε ζαχαρωτά!

Οι πραγματικές πληροφορίες, σε αντίθεση με τη διαφημιστική εκστρατεία που μπορεί να προωθεί το προϊόν, βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας… Θα πρέπει να έχουν 220-230 θερμίδες, λιγότερα από 5 γρ. λίπους, 3-5 γρ. φυτικών ινών, 10-15 γρ. πρωτεΐνης και όσο το δυνατόν λιγότερα γλυκαντικά.

  Γνωρίζεις γιατί οι γιαγιάδες μας έλεγαν... «φάε να καρδαμώσεις;»

 

Τροφές με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά

Τροφές με χαμηλά λιπαρά και χωρίς λιπαρά

Μερικά «διαμάντια» περασμένων δεκαετιών, όπως τα πολύ λεπτά φρύδια, τα κοντά μαλλιά μπροστά που κατέληγαν σε χαίτη στο πίσω μέρος του κεφαλιού και τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, είχαν γίνει για πολλές γυναίκες, ευαγγέλιο τη δεκαετία του ’90! Η λανθασμένη αυτή εκτίμηση, όμως, ειδικά στον τομέα της διατροφής, δημιούργησε πολύ σοβαρά προβλήματα σε θέματα υγείας.

Σύμφωνα με πανεπιστημιακές έρευνες, όσοι κατανάλωναν πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα είχαν έως και 46% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, σε σύγκριση με άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή και χωρίς καθόλου λιπαρά.

Μια δεύτερη μελέτη, η οποία παρακολούθησε τόσο τη διατροφή όσο και τη συχνότητα θνησιμότητας με μείζονα καρδιακά περιστατικά μεταξύ ανθρώπων σε 18 χώρες, διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας, ενώ το συνολικό λίπος και οι μεμονωμένοι τύποι λίπους σχετίζονταν με χαμηλότερη συνολική θνησιμότητα!

Ποιος είναι τελικά, ο λόγος που τα τρόφιμα με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά δεν θεωρούνται πλέον υγιεινά; Σύμφωνα με έρευνες, τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ή και χωρίς λιπαρά χάνουν τη γεύση τους, καθώς το λίπος εξάγεται.

Για να αντισταθμιστεί λοιπόν, αυτή η έλλειψη γεύσης, οι παρασκευαστές τροφίμων τείνουν να προσθέτουν άλλα συστατικά, όπως ζάχαρη, διάφορα άλευρα, πηκτικά, αλάτι και άλλα, στα προϊόντα τους. Αυτό μπορεί να προσθέσει θερμίδες και αρνητικά στοιχεία για την υγεία μας.

Στην πραγματικότητα, τα τρόφιμα με υψηλότερα λιπαρά τείνουν να είναι πιο χορταστικά από ό,τι τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά. Κατά συνέπεια, μπορούν να μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους από ό,τι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή με χαμηλά λιπαρά. Οπωσδήποτε και δεν είναι υγιεινό να αλείψουμε τα πάντα με βούτυρο, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να φοβόμαστε και το λίπος!

 

Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

Πολύσπορο ψωμί

Το brunch έχει γίνει μια αγαπημένη συνήθεια για πολλές από εμάς και ειδικά τα πρωινά του Σαββάτου, η χαλαρή μας διάθεση μας προτρέπει ακόμα περισσότερο σε τέτοιου είδους απολαύσεις. Απαράβατος κανόνας στις επιλογές μας, για πολλές από εμάς, το πολύσπορο ψωμί του τοστ.

  Πανίσχυρο Γιατροσόφι, θεραπεύει ΚΑΘΕ λοίμωξη στο σώμα και Σκοτώνει τα Βακτήρια με Φυσικό Τρόπο. Δείτε ΠΩΣ να το Φτιάξετε!

Συγκρίνοντάς το μάλιστα στο μυαλό μας με το κλασικό λευκό ψωμί, η απάντηση μοιάζει απολύτως καταδικαστική για το δεύτερο. Μήπως τελικά, η πρώτη μας επιλογή δεν είναι και τόσο υγιεινή, όσο θα θέλαμε;

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής υποστηρίζουν ότι οι ετικέτες, όπως πολύσπορο και σταρένιο δεν ισοδυναμούν με μια υγιεινή επιλογή. Ακριβώς, όπως και το λευκό ψωμί, το πολύσπορο ξαδελφάκι του μπορεί επίσης, να περιέχει επεξεργασμένους κόκκους, από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί οι φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Επειδή αυτοί οι επεξεργασμένοι κόκκοι δεν θα μας κρατήσουν χορτάτους λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε το επόμενο γεύμα μας μόλις μετά από περίπου μία ώρα!

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε τελικά, είναι να ελέγξουμε τα διατροφικά συστατικά του ψωμιού που θα επιλέξουμε, εξετάζοντας πως τα στοιχεία «ολικής άλεσης», βρίσκονται πρώτα – πρώτα στη λίστα των συστατικών.

 

Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

Ουδείς τέλειος, αλλά «μέτρον άριστον!»

Πόσες φορές δεν έχουμε μείνει νηστικές, εξαιτίας των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων; Πόσες φορές πάλι, το αίσθημα της πείνας δεν μας έχει κάνει να πιάνουμε τον εαυτό μας να μασουλάει ασυναίσθητα την μπάρα δημητριακών που είχαμε στην τσάντα μας;

Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις, οπωσδήποτε και δεν πρόκειται να μελετήσουμε τα συστατικά και να αποφασίσουμε εάν θα βλάψουν ή όχι την υγεία μας.

Γνωρίζοντας πως το ιδανικό είναι η διατροφή μας να αποτελείται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα, κάνουμε την προσπάθεια μας όσο πιο συχνά μπορούμε.

Ακόμη λοιπόν, και εάν δεν λαμβάνουμε 5 μερίδες φρούτων την ημέρα, δεν πειράζει… Επίσης, δεν πειράζει εάν καταναλώσουμε μια σακούλα ποπ κορν από τον φούρνο μικροκυμάτων ή μια κόκα κόλα, όταν νιώσουμε πως θα μας βοηθήσουν να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της ημέρας.

Η υγιεινή διατροφή δεν είναι ένα σενάριο «όλα ή τίποτα»! Με τον ίδιο τρόπο που κάποιες φορές επιλέγουμε να κάνουμε κάτι όχι τόσο τέλεια, από ό,τι να μείνουμε άπρακτες, έτσι και η διατροφή μας δεν μπορεί να είναι απόλυτη για να είμαστε υγιείς!

Επιλέγοντας να κάνουμε πάντα, το καλύτερο για τον εαυτό μας, μέσα από τις προσωπικές μας συνθήκες και δυνατότητες βέβαια, το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα θετικό!

 

Ανθυγιεινά τρόφιμα που πολλοί πιστεύουμε πως είναι υγιεινά

womanidol.com

Αφήστε μια απάντηση