25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΟΣΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΠΑΦΝΟΥΤΙΟΥ

 

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΟΣΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΠΑΦΝΟΥΤΙΟΥ

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : ΟΣΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΠΑΦΝΟΥΤΙΟΥ

 

Γιορτή 25 Σεπτεμβρίου . Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Οσία Ευφροσύνη η Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου. Ο Όσιος Πανφούτιος. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακής Α Λουκά.

Τὸ θῆλυ κρύπτεις ἀνδρικῶς Εὐφροσύνη, Καὶ κρυπτὰ τὸν βλέποντα Δεσπότην βλέπεις. Εἰκάδα Εὐφροσύνη κατὰ πέμπτην πότμον ὑπέστη.

Η Οσία Ευφροσύνη έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του μικρού (περί το 410 μ.Χ.), ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια. Ο πατέρας της Παφνούτιος ήταν ο πλουσιότερος της Αλεξάνδρειας και μαζί με τη σύζυγό του διακρίνονταν για τη θερμή πίστη τους στο Θεό.

Δώδεκα χρονών η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα, και ο πατέρας της αφοσιώθηκε ακόμα πιο φιλόστοργα στην επιμέλεια της κόρης του. Όταν η Ευφροσύνη έφθασε στο 18ο έτος της ηλικίας της, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με ένα νέο υψηλής κοινωνικής τάξης.

Όμως την ψυχή της Ευφροσύνης είχε καταλάβει ο θείος έρωτας. Ο γάμος και οι κοσμικότητες θα της ήταν εμπόδιο να αφιερωθεί συστηματικά στην ελεημοσύνη και στην υπηρεσία του πλησίον.

Γι’ αυτό κάποια μέρα, αφού διαμοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι, και μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξε μεταμφιεσμένη ανδρικά σε κοινόβιο ανδρικό μοναστήρι.

Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη διακονία που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους.

 

25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ – ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ: ΟΣΙΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΠΑΦΝΟΥΤΙΟΥ

 

Έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια. Στο τέλος της ζωής της συναντήθηκε και με τον πατέρα της, όταν και αυτός έγινε μοναχός στο ίδιο μοναστήρι.

  Εορτάζοντες την 19 του μηνός Ιουλίου

Έτσι, με τη ζωή της η Ευφροσύνη μας υπενθυμίζει τα λόγια της Αγίας Γραφής, που λένε:

«ἀρνησάμενοι τᾶς κοσμικᾶς ἐπιθυμίας σωφρόνως καὶ δικαίως καὶ εὐσεβῶς ζήσωμεν ἐν τῷ νῦν αἰώνι» (Προς Τίτον, Β’ 12).

Δηλαδή, αφού αρνηθούμε τις επιθυμίες του ματαίου και αμαρτωλού αυτού κόσμου, να ζήσουμε στον παρόντα αιώνα με εγκράτεια στη ζωή μας, με δικαιοσύνη προς τους συνανθρώπους μας και με ευσέβεια προς το Θεό.

 

Εορτολόγιο

Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη.

25 Σεπτεμβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ευφροσύνης, του Οσίου Παφνουτίου του πατρός της.

 

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για τον συγκλονιστικό βίο, την μοναστική άσκηση, την επανένωση με τον πατέρα της στο μοναστήρι και το Απολυτίκιο της Οσίας Ευφροσύνης.

 

 

Ιερά Λείψανα Αγίας Ευφροσύνης

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Οσίας Ευφροσύνης βρίσκονται στην Ιερά Μονή Κύκκου Κύπρου και στο Παρεκκλήσιο Οσίας Ξένης της Ρωσίδος Μάνδρας Αττικής.

 

Aπολυτίκιο Οσίας Ευφροσύνης
Ήχος πλ. δ’.

Ἐν σοὶ Μῆτερ ἀκριβῶς διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβοῦσα γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττουσα ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὁσία Εὐφροσύνη τὸ πνεῦμά σου.

Διαβάστε επίσης το Ευαγγέλιο Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2022, κατά την γιορτή της Οσίας Ευφροσύνης και του Οσίου Παφνουτίου του πατρός της, με το κάλεσμα των πρώτων μαθητών.

Ἐν τῇ ἀσκήσει τὸ θῆλυ ἐκάλυψας, ἐν τῇ κοιμήσει τοὺς πάντας ἐξέπληξας, Εὐφροσύνη ἀνύσασα ἀνδρικῶς, νεᾶνις οὖσα λαμπρά, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς τῶν κινδύνων ἀπαλλάττεις τοὺς τιμῶντάς σε.

 

ekklisiaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση